Rozvody kanalizačního potrubí v základové desce

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Kanalizace a ČOV
24. 8. 2020
0 komentářů
Redakční článek

V dnešním článku si ukážeme, jak na rozvody kanalizačního potrubí v základové desce.

Pro rozvody kanalizačního potrubí nám poslouží oranžové plastové KG trubky ze stavebnin DEK. V G SERVIS nám v rámci projektové dokumentace dodali speciální podrobný výkres s názvem Půdorys základů Kanál + voda. Ten bude naším vodítkem a ukáže nám cestu k našemu dnešnímu cíli. Výkres je podrobný. To je dobré hlavně proto, že jsou v něm označena i kolena, takže jsme věděli, co přesně máme na e-shopu DEK objednat. Za pár dní byl veškerý materiál na stavbě. Materiál jsme objednávali s menší rezervou. Nepoužitý můžeme do stavebnin vrátit.

Rozvody kanalizačního potrubí v základové desce

Potrubí začínáme klást od vyústění kanalizace ven z domu. Je možné, že někde bude potřeba ho uložit do větší hloubky. V takovém případě si jen odkopeme trochu překážející zeminy. Potrubí klademe tak, abychom měli všechna vyústění kanalizace v požadovaných místech na desce. Kromě redukce a trubky vedoucí z domu jsme si potrubí poskládali prvně tzv. „nasucho“. Z hrdla trubky vyjmeme gumové těsnění, kanalizační rozvod složíme a pokud vše sedí, můžeme se pustit do finální kompletace i s gumovým těsněním. Během práce je třeba myslet hlavně na dodržení 3% sklonu. Tedy, že na 1 m délky potrubí musí být sklon 3 cm. My sklon kontrolujeme dvoumetrovou vodováhou. Na jejím konci by tedy rozdíl měl být 6 cm. Kontrolujeme průběžně.

Reklama
Rozvody kanalizačního potrubí v základové desce

Pro jednodušší spojení trubek a tvarovek je dobré namazat potrubí speciálním mazivem. Výšku vyčnívajících trubek a jejich vyústění na desku měříme od hrany ztraceného bednění. Budoucí výška základového betonu bude 15 cm. Takže jednotlivá vyústění by měla sahat do výšky 16-17 cm.

Rozvody kanalizačního potrubí v základové desce
Reklama

Pro udržení potřebného spádu a zamezení kontaktu trubek s kamením podsypeme potrubí pískem, který lehce hutníme. Při tom musíme být opatrní, abychom nepoškodili trubky. Pro snížení rizika jejich poškození i v dalších fázích stavby potrubí pískem také obsypeme a úplně zakryjeme.

Rozvody kanalizačního potrubí v základové desce
Reklama

V závěru obalíme horní hranu potrubí mirelonem. Zamezíme tím přímému kontaktu betonu s trubkou při betonování a umožníme potrubí dilatovat. Výkres kanalizačního potrubí v desce se ukázal jako skvělý pomocník. Úspěšně jsme se díky němu dostali až na konec dnešní stavební etapy. Příště nás čeká zavážení prostoru desky, hutnění podloží, armování a šalování.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama