Garáž - zdění a příprava a betonáž věnce

Autor: P + O (6 příspěvků)
22. 7. 2020
2 komentáře
Garáž - zdění a příprava a betonáž věnce
Příspěvek stavebníka
Před zahájením zdění bylo ještě potřeba navařit hydroizolaci a povrch pod ní napenetrovat. Manžel v místních stavebninách kromě hydroizolace koupil penetraci. Bohužel paní prodavačka asi úplně nepochopila, co přesně po ní chtěl, a místo penetrace mu prodala gumoasfaltový nátěr.

Na to jsme samozřejmě přišli až ve chvíli, kdy jsme jej začali nanášet na desku. V tu chvíli jsme se ale rozhodli, že už to řešit nebudeme, rozhodně to nemohlo být na škodu. Následně jsme hydroizolační pás rozřízli a navařili (zakládací cihly jsou široké 25 cm). Přesah přes desku jsme nechali cca 10 cm a navařili směrem dolů.  Založení rohů a otvoru dveří a vrat proběhlo “celkem hladce”. Do každého rohu jsme si položili dvě cihly a natáhli provázek, rozměry mezi jednotlivými cihlami jsme překontrolovali pásmem a ve chvíli, kdy i úhlopříčky byly na milimetr přesné, cihly jsme jednu po druhé položili na zdící maltu Baumit MM50.  Následovalo založení první řady. Rozměr garáže je 6x6 m, což znamená, že při délce tvárnice 50 cm se nám jich do té řady vejde přesně 12 kusů. No a ve chvíli usazování jedenácté tvárnice nám došlo, že to jaksi nevychází… “Rozměry tvárnice jsou: délka 50 cm, výška 20 cm a šírka 25 cm.” V tu chvíli nám bylo jasné,  že jsme zakládací tvárnice otočili (a co čert nechtěl, zrovna jsme na stavbě měli kontrolu v podobě dvou kamarádů, z nichž jeden je ten snad nejškodolibější člověk na celém světě. No a úplně pokaždé, kdy jsme se od té doby viděli, se nám kvůli tomu vysmál.. :D). Několik následujících hodin jsme přemítali, zda to takto nechat, nebo zda to sundat a založit nanovo. Nakonec jsme se smířili s tím, že jsme holt přišli o jeden den práce a ještě tentýž den jsme zakládací cihly sundali a druhý den jsme začali od začátku. Už jsme to měli natrénováno, tak to šlo malinko rychleji. ;) 

Garáž - zdění a příprava a betonáž věnce

Pokračovali jsme zděním obvodových zdí, které jsou, jak jsem zmiňovala v předchozím příspěvku, ze zdiva HEBEL tl. 300 mm. Jelikož tyto cihly nemají perodrážku, je potřeba používat lepidlo i na svislé strany. V místech, kde jsou projektovány příčky, jsme ob cihlu použili sádrokartonový přímý závěs pro jejich ukotvení. Ve chvíli, kdy jsme měli jedenáctou řadu hotovou, čekaly nás překlady. Ty jsme se v rámci úspor rozhodli vyrobit vlastní. Tvárnice jsme pomocí AKU vrtačky, pily, a majzlíku s kladivem vydlabali do “U”, následně jsme do nich vložili armovací koš a prolili betonem. Armovací koše jsme si také dělali sami. Třmínky nám naohýbal můj otec a koše jsem dávala dohromady já. Třmínky tl. 6 mm jsem vázala po 30 cm, do překladů jsme dávali 4 pruty tl. 1 0mm a do věnce pak šest prutů tl. 10 mm. Nevím, jak velká finanční úspora to byla, ale rozhodně mě to bavilo.  Na věnec jsme se rozhodli nepoužít originální věncové tvárnice, místo nich jsme zvolili levnější alternativu - použili jsme klasické tvárnice o tloušťce 5 cm. Usazování armovacích košů o délce téměř 6 metrů nebyla úplně sranda. Nejen, že to železo něco váží, koše se navíc prohýbaly a toho prostoru pro manipulaci tam také moc nebylo. Ale manželovi s tchánem se to bez problémů povedlo. Pak už jen stačilo k sobě koše svázat a mohli jsme betonovat. Jelikož jsme odvážní a někdo by mohl říct, že nemáme nic lepšího na práci, rozhodli jsme se míchat si beton sami v míchačce, která prakticky byla naším svatebním darem od firmy, ve které manžel pracuje. Tak jedem! Tři lopaty písku, tři lopaty štěrku, dvě lopaty cementu, trošku vody a znovu a znovu a znovu... Vylít do kolečka, kousek popojet, vykydat fankou do kbelíku a šup s tím nahoru.

Reklama

Už nevím kolik míchaček to bylo, ale jen si na to vzpomenu zas mě bolí záda a ruce. Zhruba od půl 8 do 14:00 jsme toto dělali jen s manželem, poté dorazil tchán, který nám ještě asi dvě hodinky pomáhal. Ve chvíli, kdy jsme měli obvodové stěny vyzděné a věnec vybetonovaný, již jsme očekávali dodávku syrového dřeva na krov a na stání před garáž. O tom ale až v příštím článku. Stavbě svépomocí zdar! :) 

Náklady

Název položkyCena
Tvárnice Hebel, doprava, lepidlo, malta,..
57 441 Kč
Cement
1 935 Kč
Přímý závěs do SDK
99 Kč
IPA
955 Kč
Štěrk + písek
935 Kč
Roxory
2 952 Kč
Gumoasfaltový nátěr
150 Kč
Celkem64 467 Kč

Galerie

Garáž - zdění a příprava a betonáž věnceGaráž - zdění a příprava a betonáž věnceGaráž - zdění a příprava a betonáž věnce
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací