Máme schodiště aneb Co promyslet před jeho realizací

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Kategorie: Schodiště
19. 6. 2020
0 komentářů
Máme schodiště aneb Co promyslet před jeho realizací
Příspěvek stavebníka
Konečně máme po čem chodit. Po měsících, kdy stavba střídavě běžela a stagnovala, jsou tu konečně schody, které jsme si přáli. Zatím tedy v jejich “hrubé” podobě. Plánujete schodiště? Popíšu vám, co před jeho stavbou promyslet a na co nezapomenout. Ať se vám dobře chodí!

Typ schodiště určuje vše

Co tím myslím? Schodišť je bezpočet druhů – ať už z hlediska materiálu, ze kterého jsou zhotoveny, povrchové úpravy, kterou jsou opatřeny, z jejich tvarového pojetí nebo z řešení detailů, které v konečném důsledku ze dvou materiálově a prostorově shodných schodišť dokáží vykouzlit dva sobě nepodobné originály. Jen v základním – materiálovém – členění máte na výběr ze schodů:

  • monolitických betonových,
  • pórobetonových (schodišťové stavebnice Ytong apod.),
  • masivních dřevěných,
  • skleněných,
  • či kovových.

Výhoda prvních dvou tkví v tom, že je můžete postavit a používat už během hrubé stavby. Sbohem lešení, papá žebříky… Konečnou podobu dá schodišti v tomto případě až povrchová úprava a volba doplňků:

Reklama
  • celodřevěný obklad, instalace dřevěných stupnic, designová betonová stěrka, keramické dlaždice…
  • zábradlí, osvětlení, aj.
Tip: Schodiště by mělo odpovídat stylu, ve kterém je dům postaven, anebo stylu, do kterého jej chcete doladit. Kromě estetiky myslete na praktičnost a finance. Skleněné schody vyjdou nejdráž (vyrábí se přesně na míru z bezpečnostního skla). Zato nejlevněji vycházejí schodišťové “stavebnice”.

Schodiště ve fázi hrubé stavby. Co promyslet?

Chcete schody, po kterých budete chodit už v montérkách? Nejspíš v téhle fázi nemáte ještě podlahu, a tak máte co promýšlet. Aneb tato varianta je krapet náročnější než ty “ex post”. Než k vám přijede dodavatelská firma (příp. než se pustíte do díla sami), měli byste vědět, jakou podlahu chcete v místnosti se schodištěm mít. A nejen tam. Dnes je moderní (a podle mého i estetické a praktické) mít podlahu v rámci podlaží v jedné rovině. Žádné zbytečné odskoky a výčnělky. Všechno hezky zarovnané, vč. vstupu z domu na terasu. Zkrátka tak, abyste při chůzi o nic nezakopli nebo naopak do nějakého ďolíku nespadli. Pohodlí především. Než se proto pustíte do stavby schodů, potřebujete znát výšku podlahové krytiny a způsob jejího upevnění. Tato čísla jsou důležitá pro výpočet výšky prvního schodišťového stupně, který musí být logicky vyšší než všechny ostatní, protože bude cca z poloviny “utopen” v podlaze. Celomasivní dřevěná podlaha má jinou sílu než vícevrstvá dřevěná a obě jsou diametrálně někde jinde než běžná dlažba či dokonce módní bezespárové lité podlahy (epoxidové a jiné). Nejde tedy o výběr odstínu nebo vzoru podlahy, ale o rozhodnutí, jaký typ podlahové krytiny v rámci podlaží zvolíte.

Reklama

Co ovlivňuje výšku prvního schodu?

Suma sumárum. Počítejme od základové desky opatřené hydroizolací:

  • výška tepelné izolace podlahy (podlahového polystyrenu),
  • výška lité podlahy (anhydritu/betonu), která je zase ovlivněna i tím, zda zaléváte podlahové topení,
  • výška případné nivelizační stěrky (nebo budete podlahu před pokládkou finální krytiny raději brousit?),
  • výška lepidla,
  • výška nejsilnější z plánovaných podlahových krytin použitých v daném poschodí.

Za ideálních podmínek, když si to dobře spočítáte a konstelace hvězd bude příznivá, byste ve finále měli dosáhnout všech schodišťových stupňů stejně vysokých.

Reklama

Spoléhat se v tomto případě jen na “správně zpracovanou” projektovou dokumentaci je bohužel nejisté. Máte-li štěstí na projektanta, měli byste mít výšku podlahy i výšku prvního stupně schodiště (stejně jako rozpis ostatních stupňů) stanovený a zakreslený. Realita ale může být jiná. Projektant se “sekl”, tak trochu se na tyhle “detaily” vykašlal, anebo se vaše preference v průběhu stavby změnily a vy jste si nakonec vybrali jiný typ podlahové krytiny než ten, o kterém jste před časem mluvili s projektantem. V každém případě je třeba údaje z projektu projít a pro jistotu si je přepočítat.

Zábradlí

Říkáte si, že na jeho výběr je času dost? Máte pravdu jen částečně. Už ve chvíli, kdy schodiště začnete plánovat, byste měli vědět, jaký typ zábradlí k němu zvolíte a jak jej k němu upevníte. Tato informace může krapet zamávat s šířkou schodiště. Máte dvě možnosti:

  • zábradlí upevnit shora do nášlapů nebo moniérky,
  • z boku do bočnice (ukotvení do “L”).

Zábradlí kotvené shora do stupnic nebo do moniérky ubere něco ze šířky samotného schodiště. Část schodů “za zábradlím” se trochu hůře čistí a víc se na ní drží prach než v místech, kde se chodí.

Máme schodiště aneb Co promyslet před jeho realizací

Oproti tomu zábradlí kotvené do bočnice místo na schodech nezabírá a úklid schodů je jednodušší. Zato je tento typ o něco dražší a pro někoho možná méně estetický (symetrie stupnic je při pohledu z boku narušena ukotveným zábradlím).

Máme schodiště aneb Co promyslet před jeho realizací

Osvětlení schodiště

Jak budete chtít schodiště osvětlit? Instalace některých světelných prvků má totiž vliv na délku betonového nášlapu. U schodišť obložených dřevem se jedná zejména o LED pásky zafrézované do přečnívající desky nášlapu. Líbí se vám tento typ osvětlení, resp. podsvícení? Pak nezapomeňte před bedněním schodiště odečíst délku přečnívající části nášlapu od uvažované celkové délky nášlapu.

Jaké jiné typy osvětlení schodiště můžete mít?

Kromě podsvícených stupnic (mimochodem chcete-li na schody položit běhoun, tento typ osvětlení pro vás nebude nejlepší – koberec většinu podsvícení zcela překryje) jsou to:

  • světla instalovaná do stěny, např. 20 cm nad úrovní stupnic,
  • světla instalovaná na povrchu schodišťových stupňů (svítí vzhůru, což asi nemusí být nejpříjemnější),
  • celoplošně podsvětlené (skrze translucentní kamenné dýhy, onyxové desky aj.).

Příště vám prozradím, jak to se schodištěm máme my. Lucie bydlimeulesa.cz

Galerie

Máme schodiště aneb Co promyslet před jeho realizacíMáme schodiště aneb Co promyslet před jeho realizací
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama