Víte, jak ušetřit při vybavení nové kuchyně?

Autor: EMOS (2 příspěvky)
Kategorie: kuchyně
1. 7. 2020
0 komentářů
Víte, jak ušetřit při vybavení nové kuchyně?
Komerční
Budování a zařizování nové kuchyně patří mezi větší investice. Kromě samotné kuchyňské linky vás čeká ještě vybavení kuchyňskými doplňky a spotřebiči. Přesto se dá ušetřit, když víte, jak. Na čem se vyplatí neutrácet a kde si raději připlatit?

Vše začíná důkladným plánováním a právě dobře vypracovaný plán je základem úspěchu. Ať už se rozhodnete pro kuchyňskou linku od truhláře, nebo z kuchyňského studia, musíte si předně vyjasnit, co přesně od kuchyně očekáváte a jaký má být výsledek. Velkou výhodou je možnost vizualizace nové kuchyně, kterou již nabízí naprostá většina kuchyňských studií. Vy tak získáte jasnou představu, jak bude vaše kuchyně vypadat ještě předtím, než se do práce pustí řemeslníci. V kuchyňském studiu také spolu s odborníky odhalíte veškeré možnosti, které dispozice místnosti nabízí a společně můžete najít ideální řešení.

Dejte na osobní doporučení

Výběr kuchyňského studia je stěžejní. Je sice možné plánovat novou kuchyňskou linku on-line, mnohem lepší variantou je ovšem kamenná pobočka, kam můžete přijít a vše osobně prodiskutovat. Většina studií nepožaduje peníze za zhotovení grafického návrhu a cenovou nabídku. Často také dostanete všechny informace na papíře a můžete si vše doma v klidu promyslet.

  • Nejdůležitější jsou reference lidí kolem vás. Pokud je to možné, nechte si ukázat jejich kuchyně. Nebo se minimálně podívejte na galerii provedených realizací daného studia.
  • Studio by mělo mít dlouholeté zkušenosti a zavedené jméno, ale nemělo by být předražené jen kvůli značce.
  • Ideální je, když studio má vlastního bytového architekta. Člověka, který dokáže uvažovat nad prostorem komplexně a nejlépe vám tedy i poradí.
  • Prodejci i řemeslníci by měli být vstřícní, otevření jakékoliv diskuzi.

Výhodou kvalitního kuchyňského studia je také jeho komplexnost. Můžete na jednom místě vyřídit vše od plánů, až po instalaci kuchyňské linky včetně kompletního vybavení spotřebiči. V tomto případě se můžete dostat na velmi zajímavé ceny.

Zaměřte se na kvalitní pracovní desku

Není nutné pořizovat nejdražší kuchyni jen kvůli nejvyšší možné kvalitě. Průměrně drahá kuchyně kvalitou dostačuje - jen si dejte pozor, aby bylo kvalitní kování (panty, kolejnice šuplíků…). Dvířka i šuplíky budete otevírat několikrát denně každý den, to je velký nápor na opotřebení. Do čeho se vyplatí dále investovat, je odolná pracovní deska s dlouhou životností, dřez a baterie. I když to na první pohled tak nevypadá, mezi bateriemi jsou velké rozdíly, co se týče životnosti.

Na nákup nespěchejte

Sledujte slevové akce, které se objevují na internetových stránkách kuchyňských studií. Vyplatí se nespěchat a počkat si na “dobrý úlovek” - můžete ušetřit až 30 % z ceny!

Víte, jak ušetřit při vybavení nové kuchyně?

Orientujte se podle energetického štítku

Asi nejjednodušším vodítkem při výběru domácího spotřebiče z hlediska nízké spotřeby energie je energetický štítek. Jednotlivé spotřebiče jsou totiž rozděleny do energetických tříd, které vymezuje Evropská unie. Tyto třídy jsou označeny písmeny A až G. Třída A je nejúspornější a pokud chcete šetřit energii, je pro vás správnou volbou. Objevují se také spotřebiče spadající do třídy A++ nebo dokonce A+++. Ačkoliv se setkáte spíše s vyšší pořizovací cenou úsporných spotřebičů, nezapomínejte, že spotřebiče nejvyšší energetické třídy dokáží v následujících letech ušetřit dohromady tisíce korun.

Pořiďte kompletní set spotřebičů

Pokud zařizujete celou novou kuchyni a spotřebiče kupujete zvlášť, zvažte jejich nákup v setu. Při pořízení více spotřebičů jedné značky jde často cena významně dolů, než kdybyste kupovali každý spotřebič zvlášť. Spotřebiče budou také designově sladěné.

Podívejte se na nabídku spotřebičů značky Gorenje.

Indukční vařič je nejúspornější varianta ohřevu jídla. Je sice pravda, že se na něj může používat jen nádobí k tomu uzpůsobené, na druhou stranu je ale zcela bezpečný a efektivní.

Aneb tipy, které vás nikdy nenapadly.

Když budete mít novou a co nejúspornější kuchyň, není od věci si probrat pár tipů, jak v ní pracovat šetrněji. Vaření s poklicí, využívání zbytkového tepla (nechat jídlo “dojít”) a odmrazování ledničky znáte, ale možná jste ještě neslyšeli následující tipy:

  1. Ujistěte se, že vaše nádobí má rovné dno - pro maximální efektivitu vaření by měla být styčná plocha dna hrnce či pánve a vařiče stoprocentní. Jakákoliv nerovnost na nádobí vede ke ztrátám tepla, což se nakonec prodraží.
  2. Využívejte varnou konev a mikrovlnnou troubu - je například jednodušší a rychlejší ohřát vodu v rychlovarné konvi a následně ji přilít do hrnce, než ji nalít přímo do hrnce a čekat, až se ohřeje na sporáku. To stejné platí s mikrovlnkou - co můžete, ohřívejte v ní. Je to opět úspornější.
  3. Používejte myčku - používat myčku vás samozřejmě už napadlo. Ale víte, že myčka je mnohem úspornější (vodou i elektřinou), než ruční mytí? Vždy se vyplatí myčku naplnit a nechat ji nádobí umýt, než mýt v ruce.
  4. Nedávejte do lednice teplé potraviny - nesnědli jste celou večeři a chcete ji schovat na další den? Počkejte, než vychladne, a až potom ji umístěte do lednice. Teplé potraviny nutí ledničku více pracovat k udržení nízké teploty a navíc šíří v í šíří bakterie.
  5. Mějte lednici zaplněnou - prázdná lednice má daleko větší spotřebu, než plná. Doporučuje se udržovat ji proto zaplněnou alespoň ze 70 %.
  6. Perlátory na vodní baterie - všechny vodovodní baterie v domácnosti osaďte perlátory. Dokáží ušetřit až 20 % vody.
Víte, jak ušetřit při vybavení nové kuchyně?
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací