Projekt našeho domu, financování a stavební povolení

Autor: Darča a Michal (5 příspěvků)
28. 6. 2020
0 komentářů
Projekt našeho domu, financování a stavební povolení
Příspěvek stavebníka
Základní představy o našem baráčku jsme už nějakou dobu měli, a tak jsme začali hledat koncem roku 2019 vhodného projektanta, který by je co nejlépe dostal na papír.

Také bylo potřeba vyřešit, za co ho pak postavíme.

Projekt

Obešli jsme jsme asi 4 projektanty v okolí - cena plus/mínus podobná, takže vybírání bylo spiš o pocitu, jestli bude na stejné notě jako my. Naší podmínkou byl bungalov 5+kk s garáží, jednoduchého půdorysu, valbová střecha. Také zajištění všech vyjadřovaček a zvládnout podat žádost o stavební povolení maximálně začátkem května 2020, abychom za ideálního stavu mohli začít stavět v červnu 2020. Dohodli jsme se, že si zavoláme hned na začátku nového roku a upřesníme termín první schůzky. Do té doby jsme kreslili. Nejdřív na papír, než jsme přišli na pěkný program, a vymýšleli různé podoby, jak by se nám dům líbil. Vyšli jsme z typového projektu, který se stejně nakonec dost změnil :) No a v lednu jsme vyrazili za projektantem. Návrh se mu celkem zamlouval, udělal si poznámky k našim potřebám, požadavům a snům (speciálně šatny a co nejméně skříní, spíž, tvar kuchyně, velké okno v obýváku, terasa, apod) a slibil nám do konce měsíce poslat první návrh. Ten dorazil a moc se nám líbil - skoro to vypadalo, že je hotovo :) Jenže jak čas běžel, dost věcí jsme začali upravovat a měnit. Proběhlo pár dalších schůzek - až v polovině dubna jsme si potvrdili, že je to konečná verze. Počítáme s tím, že jak moc se projekt povedl, ukáže až život v domě samotný (snad toho, co bychom přiště změnili, bude co nejméně. :))  Stavební část tedy byla hotová a chyběli ještě samostatné projekty elektro, zdravotechnika a topení (to delali specializovaní projektanti). 15. května 2020 jsme si slavnostně šli pro kompletní projekt.

Financování

Jelikož jsme už jednu hypotéku měli a k tomu na pozemek úvěr ze stavebního spoření, navíc manželka na rodičáku, bylo jasné, že nám další hypotéku na výstavbu domu už nedají. Teda, možná by dali, ale asi byschom byli jen o chlebu a vodě, a do toho jsme jít nechtěli. Nezbývalo nám nic jiného než prodat byt, splatit ideálně všechny závazky a vzít za vděk novým bydlením u rodičů - nejlepší varianta, z hlediska financí a lokality (bydlí totiž ve stejné vesnici, kde budeme stavět). No snad to zvládneme nějak přežít (bude to po mnoha letech zase společné bydlení, ač každý v jiném patře. :)) Koncem ledna 2020 jsem navíc měnil práci, a tak bylo jasné, že dříve než na konci dubna nebudeme moc hypotéku dostat. Prodej bytu se podařil a my byli tak na měsíc bez jediného dluhu. :) Netrpělivě jsem vyhlížel konec zkušební doby a v průběhu dubna jsme požádali o novou hypotéku. Proběhlo klasické kolečko žádost - odhadce - schválení a začátkem května jsme podepsali smlouvy za bezvadných podmínek (má nová práce umožňuje zaměstnaneckou hypo). Původně jsme chtěli 3,2 milionu, ale nakonec jsme si vzali pro jistotu 3,9 mil s tím, že bychom ideálně za těch 3,2 mil. chtěli postavit - uvidíme jestli se zadaří. No a při nejhorším máme nějakou rezervu + ještě nějaké vlastní prostředky.

Reklama

Stavební povolení

Spíše tedy Společné oznámení záměru stavby jsme podali na stavební úřad 25. května 2020. Vše jsme rovnou společně prošli, abych měl jistotu, že nic nechybí, a vypadalo to, že ne. Otázka "Jak na to pospícháte?" mě hodně rozesmála. :) Následovala odpověď, ať nepočítáme s tím, že to bude do zákonných 30 dnů. Mají toho prý hodně kvůli COVID. Ale do půlky července by to prý mohlo být. No, moc mě nepotěšil. Ale prý se máme tak za 3 týdny připomenout. Takžel 17. června 2020 jsme se slušně telefonicky připomněl - vypadá to asi nadějně, do konce měsíce to zvládnou, hurá. :) Nakonec velké překvapení. 23. června 2020 mi přišla výzva k zaplacení správního poplatku a 24. června 2020 jsem si slavnostně mohl jít vyzvednout vytoužený papír STAVBA POVOLENA. :)

Náklady

Název položkyCena
Vklad na KN - zástavní smlouva hypotéka
2 000 Kč
Správní poplatek
1 000 Kč
Projekt
70 000 Kč
Celkem73 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Darča a Michal (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací