Unikátní stavba Humanic Houses - Jak se zrodil nápad

Autor: LubosG (7 příspěvků)
2. 4. 2020
1 komentář
Unikátní stavba Humanic Houses - Jak se zrodil nápad
Příspěvek stavebníka
Myšlenka Humanic Houses (dům s lidskou tváří) mě napadla v roce 2008, v době finanční krize, při sledování amerického filmu Mumie, když jsem již pár let žil a pracoval v Irsku.

Vše začalo díky pár záběrům ve filmu

Hned v úvodu byl záběr na stavbu obří sochy Tutanchamona v podobném stylu jako Sfinga v Gíze. Levá část stavby byla obehnána lešením a pracovalo na ní stovky dělníků. Ten záběr se mi líbil asi nejvíc z celého filmu, a proto jsem si ho po filmu několikrát pouštěl.Zajímalo mě nejprve, jak grafici v Hollywoodu tuto počítačově vygenerovanou grafiku nakreslili. A protože jsem uměl dobře používat 3D program Sketchup, začal jsem hned ten den modelovat. To lešení ve mě vzbudilo asociaci, že by tato obří socha hlavy mohla teoreticky fungovat jako dům, pokud by se vhodně umístila okna. První patro od brady po nos, druhé patro od nosu po obočí, třetí patro čelenka nebo maska. V ten samý den jsem začal uvažovat, jak by se dům ve stylu Tutanchomona, Kleopatry či Sfingy dal realizovat.

Unikátní stavba Humanic Houses - Jak se zrodil nápad

Zkoušel jsem formu Tutanchamona obkreslit do Sketchupu včetně pruhů, zatím bez plánu rozmístění pokojů a schodišť. První modely nevypadaly moc hezky, obzvlášť obtížné bylo pro mě modelovat nos či rty v 3D. Chtěl jsem navrhnout dům, který by nebyl uvnitř moc tmavý a měl dostatek oken. Ale příliš velká okna reprezentující oči působila dětinsky. Malé realistické oči by místnost uvnitř moc neosvětlily, což pro mě vytvářelo dilema. Proto jsem musel přidat i okna po stranách domu, která by připomínala uši. Když jsem měl jeden model hotový, mohl jsem měnit barvy, rozměry balkónu a tím pádem ovlivnit tvar a šířku nosu a tvořit další tváře. Vytvořil jsem spoustu různých modelů, jako například dům ve stylu Krále, Santa Clause, Krakonoše, Mozarta, Ďábla, Jokera atd. A pak jsem uvažoval, jak tento typ domů s lidskou tváří nazvat. Přišel jsem na Humanic Houses. Líbilo se mi, že obě slova začínají na H.

Reklama

O rok později v Egyptě

O rok později, pouhý měsíc před arabským jarem, jsem s přítelkyní navštívil Egypt a procestoval desítky měst. Když jsem navštívil pyramidy a sfingu v Gíze, byl jsem ubytován pár ulic od pyramid. Pronajímatel a též vlastník domu byl mým nápadem, který jsem mu sdělil, doslova uchvácen a chtěl ode mě pomoci přestavět jeho třípodlažní dům na Tutanchamona a nabízel mi též poloviční vlastnictví. Přišlo mi to v té době hodně absudrní, musel bych pár let žít v Egyptě a naučit se arabsky, abych to realizoval. Ale Tutanchamonův dům v Gíze hned u pyramid by se jistě proslavil a přitahoval by turisty, protože takový unikát nemá nikdo. Chtěl jsem mu pomoci a nabídl mu svůj model s popisem jak by to šlo provést. Bohužel mu stavební úřad v Káhiře nepovolil tuto přestavbu, která by zasahovala hodně na chodník nebo by se muselo extrémě bourat. Majitel se rozhodl po zamítnutí postavit zmenšenou tvář alespoň na zdi v jedné z vnitřních místnosti. Po této zkušenosti s potenciálním klientem jsem si uvědomil, že se dají najít lidi, kteří mají o tento styl architektury velký zájem a též jsem pocítil, že stavební úřad bude obzvlášť pro přestavby v budoucnu kámen úrazu.

Televizní Den D

Žil jsem už skoro 5 let v Irsku a často jsem tehdy sledoval pořad Dragon's Den a též podobný český pořad Den D s investory, kteří se mohou během pořadu rozhodnout, zda investují své milióny do dobrého nápadu. Přihlásil jsem svou myšlenku do pořadu a po pár týdnech se mi opravdu z České televize v roce 2012 ozvali, že mohu prezentovat. Zaregistroval jsem si patent na hlavní modely domů, které jsem chtěl poskytovat jako službu stavitelům. Nasedl jsem na letadlo z Irska a letěl domů do Česka. Ve své dovolené jsem z polystyrenu vytvořil zmenšený model domu Tutanchamona, který jsem pak vzal na natáčení 4. řady Dne D v Brně. Byl jsem tam též se svým bratrem, který prezentoval ekonomickou stránku projektu. Celé natáčení trvalo asi 15 minut, bylo to hodně rychlé. Nejvíc času jsme strávili běháním po schodech posetých pavučinami, kde se nás snažili zabrat ze všech úhlů. K prezentování jsme si vypůjčili LCD televizi, abychom mohli ukázat též mé video Humanic houses, kde jsem předem vytvořil záběry na modely domů. Ale videokodek televize, na které jsme přehrávali, nezachoval poměry šířky a délky mého videa, proto domy s lidskou tváří působily v disproporci širokým dojmem. Pan Rostok spolu s ostatními investory myšlenku domů odsoudil. Bylo vidět, že to všechny pobavilo, nemohli zadržet smích. Vůbec to nebrali vážně, mysleli možná, že jde jen o vtip. A komentovali to podobně jako "Dům s lidskou tváří? Proč proboha? Leda tak do Luna Parku či do Las Vegas." Na to jsem odpověděl, že jsem Las Vegas navštívil a dobře vím, že tam mají velkou pyramidu s Tutanchamonem. Odvysíláno to bylo až po roce, takže jsem měl čas na webové stránky. I když investoři své peníze neinvestovali, byli jsme rádi, že se to vůbec dostalo do pořadu, a že jsme si zažili pocit být v televizi :-)

Nicméně jsem se svého nápadu nevzdal. V současné době opravdu v Německu stavím Humanic House, konkrétně dům s tváří Karla IV. Příště budu v mém vyprávění pokračovat.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
LubosG
LubosG (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací