Přesné vytyčení stavby a parcely a bagrování pasů

Autor: Peťan (79 příspěvků)
11. 3. 2020
0 komentářů
Přesné vytyčení stavby a parcely a bagrování pasů
Příspěvek stavebníka
Po skrývce ornice je možné přistoupit k započetí stavby jako takové. Nejprve je nutné vyměřit přesnou polohu domu. V mém případě se jedná pouze o 4 body, protože dům bude obdélníkový. 

V případě různých tvarů „L“, „T“, apod. je dobré si nechat naměřit bodů více. To platí dvojnásob, pokud je dům ve svahu – při měření obyčejným pásmem od bodu k bodu se převýšení promítá do samotného půdorysu, a tak např. při 10m délce stěny a 1,5m převýšení je délka cca 10,11 m. To už je více než 10cm chyba. Sehnal jsem tedy geodeta, který mi vyměřil jak pozici domu, tak i samotné body parcely. Původně jsem myslel, že dva body jsou jasné – jeden bod jde středem pojistkového sloupku (ten byl v pořádku), a druhý bod byl označen nějakým dřevěným kolíkem. Druhý bod byl ale asi o 20 cm jinde, pod 10cm vrstvou štěrku a hlíny. Geodet píchl měřící tyč do země a udal přesné místo bodu, který tam opravdu byl. Jde vidět, že je ta mašina opravdu přesná. A že při předchozím zaměřování chlapi nechlastali.

Přesné vytyčení stavby a parcely a bagrování pasů

Postupně se vyměřily jednotlivé rohy parcely a poté rohy domu. Ve všech rozích se zapíchly kolíky označené reflexní barvou. Na rohy základů jsem použil 0,5m roxory Φ8 mm; na koncích samozřejmě taky svítivě označené. Od těchto bodů se podle dokumentace vyměří samotné základové pasy – je nutné k tloušťce pasů připočítat nějaký ten centimetr navíc, aby bylo poté možné znovu označit rohy ztraceného bednění a to pohodlně usadit. Ale pokud se zemina sype jako tady, může se to udělat „napřesno“ a stejně to bude větší. Vyměřování pasů je jednoduché, stačí pásmo, provázek a buď vápno (doporučuji), nebo barva na vytyčení čar (zbytečně drahé). A pak samozřejmě projektová dokumentace a ideálně i kalkulačka na kontrolu délek a úhlopříček. My jsme použili označení vápnem. Na celek byla potřeba asi polovina 25kg pytle. A to jenom kvůli tomu, že přes noc zapršelo a trochu to ty čáry smazalo. Tak jsem je ještě jednou přeznačil. Do vyměřených bodů se zapíchly krátké roxory a mezi nimi se natáhl provázek. Na ten se z lopatky sypalo vápno. Na lopatku stačilo nabrat vápno a roxorem do ní klepat – tímto způsobem šlo označování velice rychle.

Reklama
Přesné vytyčení stavby a parcely a bagrování pasů

Na další den byl objednán bagr, který vše 40cm lžící vyhrabal. Půda v místě stavby je kamenitá a cca v 80 cm začíná skála. Takže se stěny výkopu trochu sesypávaly. Nyní je potřeba rychle udělat uzemnění, prostupy, vyšalovat a zalít betonem… Půl roku neprší a den po bagrování slejvák jak prase. Části výkopu se sesypaly, takže se to muselo znovu ručně vyhrabávat. Dále bylo nutné trochu obednit rohy, aby tam nepadlo zbytečně moc betonu. Rychle zalít betonem, kopat to znovu nechci… Články ohledně této stavby vychází také na mé stránce www.mylms.cz/stavba-domu/

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací