Základová deska, opěrná stěna a betonování

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
26. 1. 2020
0 komentářů
Základová deska, opěrná stěna a betonování
Příspěvek stavebníka
Na tuhle etapu jsme se hodně dlouho těšili. Betonování základové desky domu proběhlo 24. 7. 2019. Bohužel jsme nemohli být “u toho”.

Na pozemek, který se nachází ne zrovna blízko od našeho současného bydliště, jsme se tak dostali až o několik dní později. O zalévání desky i opěrné zdi se postarali pánové stavaři. Opět velmi dobře. Co se zastavěných ploch týče, podle projektové dokumentace vychází takto:

  • samotný dům 191,4 m2
  • terasa 82,8 m2
  • sklad s dílnou a garážové stání 63,5 m2

 Součástí základové desky je zpevněný základ s vlastními základovými pasy pod budoucí krbovou vložkou (běžně vážící 150 kg a víc) a plánovaným kamenným obezděním (o možné hmotnosti až 450 kg/m2), zpevněný základ o únosnosti min. 800 kg/m2 v místě vymezeném pro venkovní vířivku, a jedna “specialitka”. Vynechaný prostor na “záhon” pod velkým oknem v základové desce terasy. Za myšlenkou záhonu stála romantická představa odpočinku ve window seat za zvuků praskajícího dřeva v krbu a idea ničím nerušeného výhledu z rozměrného okna – přes traviny pohupující se ve větru – na terasu ven a dál; protnutá s nutností nalezení místa, kde by mohla kořenit popínavá dřevina, v budoucnu obrůstající 1/3 fasády domu. A také přesvědčení, že na prostorné, jihozápadně orientované terase, bude se záhonem zase o něco příjemnější mikroklima. Toliko plány. Víc ukáže čas. Zatím si sumíruji (alespoň v mysli) článek, na co při budování takového záhonu v terase myslet (inspirováno vlastními zkušenostmi), co se nám osvědčilo a co bychom příště udělali možná lépe. Více o stavbě našeho domu se můžete dočíst na bydlimeulesa.cz

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací