Jakou krytinu dát na střechu - část druhá

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
27. 9. 2019
2 komentáře
Jakou krytinu dát na střechu - část druhá
Příspěvek stavebníka
Jak jsem minule slíbil, jsem tady s dalšími možnostmi střešních krytin.

Vláknocementové šablony

K jejich výrobě se užívá kombinace přírodních materiálů jako je cement, voda, mletý vápenec a celulózová vlákna. Nejznámější je pravděpodobně Eternit, který se vyráběl ještě před revolucí ve formě vlnitých desek. V současnosti již neobsahuje škodlivé látky jako azbest a vyrábí se ve tvarech často imitujících břidlici. Je lehký a levný. Nicméně záruka 10 let o jeho trvanlivosti příliš nesvědčí (pro srovnání pálené tašky mají záruku 50 let).

Betonová taška

Tento druh střešní krytiny je u nás velmi populární. Betonová taška je pevná, může mít různé tvary a barvy. Její trvanlivost je odhadována až na 80 let. Ale pozor, je velmi těžká a pórovitá, což vede k nasákavosti a snadnému zachytávání mechu. Její použití v blízkosti lesa je velmi nevhodné. Vysoká nasákavost znamená také sníženou tepelnou izolaci. Dražší betonové tašky mají na svém povrchu jemný hlazený beton a případně další ochranné vrstvy. Tím se taška stává sice kvalitnější, ale také podstatně dražší.  Problémem betonových tašek je také jejich barevná nestálost – jedná se totiž jen o barvou natřený beton. Nelze tedy očekávat, že se barva ani za 20 let nezmění. Naopak – měřitelné změny jsou viditelné již po pár letech. Jak vidíte, kromě nízké ceny toho betonové tašky moc nenabízejí. Sice věkem ještě tvrdnou a na střeše vydrží dlouho, ale vzhledově zakrátko nebudou nic moc. Populární výrobci jsou Bramac, KM Beta, Terran a Filko.

Pálená taška

Je u nás velmi tradiční a populární. Pálenou tašku vlastnostmi předčí jen málokterá krytina. Životnost má až 100 let (i když dnes vyráběné prý nevydrží tolik jako ty z první republiky), není tak těžká jako betonová, odolává počasí i UV záření. Cenově se dá sehnat podobně jako některé jiné kvalitnější krytiny. Přesto je v průměru dražší než většina ostatních. Je stálobarevná. Kromě klasické cihlově červené tašky bez povrchových úprav existují i barevné pálené tašky, které se na rozdíl od betonové tašky nenatírají barvou, ale odstín jim dávají přírodní barevné oxidy roztavené v peci při vysoké teplotě. Touto úpravou se pálená taška stává hladší a méně náchylná k zachytávání mechů apod. Vyrábí se jak v různých barvách, tak i tvarech. Není potřeba se tedy vázat na klasické cihlové zbarvení, díky čemuž může být každá střecha originální. Barevně probarvené pálené tašky jsou dostupné v povrchové úpravě s engobou nebo s glazurou. Glazurované jsou nejdražší a nejhladší, obsahují totiž navíc skelné písky, které po vypálení v peci na povrchu udělají sklo. Bohužel jsou pak glazurované tašky velmi lesklé a v přímém slunci mohou působit na pohled nepříjemně, zejména pro sousedy (odlesky slunečních paprsků značně razí do očí). Engoba je oproti glazuře polomatná povrchová úprava tvořená tenkým povrchem vypálené keramické směsi v dané barvě. Co se týká tvaru, kromě klasických tašek jsou v současnosti populární ploché, reformní a velkoformátové, které jsou vhodné pro rychlou pokládku.  Pozor na cenu – ta se často odvíjí právě od popularity tvaru tašky. Ploché tašky jsou díky velké poptávce nyní dražší než ty ostatní. Nejznámější výrobci u nás jsou Tondach (nyní patří do koncernu Wienerberger) a Creaton. Snad vám moje osobní postřehy z mnoha měsíců zkoumání stavebních materiálů přijdou k užitku. Pro nákup materiálu doporučuji největší české stavebniny Dek.cz. Stavebniny mají většinou lepší ceny než které naleznete u výrobce, ale pokud si zboží necháte nacenit i jinde, můžete tím trochu stlačit cenu u vybraného obchodníka  Spousta stavebního materiálu se dá pořídit i za poloviční cenu než je ta, která je v ceníku. Ať se daří! bydlimeulesa.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama