Dokončení hrubé elektroinstalace, omítky a podlahy

Autor: jiří (6 příspěvků)
12. 9. 2019
2 komentáře
Dokončení hrubé elektroinstalace, omítky a podlahy
Příspěvek stavebníka
Dobrý den. V této fázi stavby jsem připravil krabičky na elektroinstalaci, rozvody ke všem čidlům, spínačům a podlahovým zásuvkám. Připravil a realizoval omítky a podlahy.

 Krabičky elektroinstalace

Nevybíral jsem žádné vzduchotěsné a jiné nesmysly do zděného domu. Vybral jsem obyčejné hluboké krabice, které jsem osadil prostě všude. Dost místa na wago svorky a na manipulaci. Po protažení kabeláže jsem prostupy utěsnil nehořlavým tmelem kvůli vzduchotěsnosti. Krabice jsem nechal trčet cca 1 cm nad zdivo. Po nanesení omítek jsem musel někde doříznout kroužek, a to kvůli vyšší tloušťce omítky. Kabely jsem odizoloval a zapojil do svorky. Srovnal do krabice.

Vzduchotěsná páska

Před nástřikem omítek jsem musel připravit dům na možný blowerdoor test. Nakoupil jsem tedy vzduchotěsnou pásku od firmy Gerband a začal jsem olepovat. Jelikož máme přiznané krokve a stropní trámy, byla to práce výživná. Zároveň jsem kolem těchto prostupů lepil pásku dilatační 5mm, kvůli pracování dřeva.

Omítky

Na začátku stavby jsme se rozhodli pro sádrové omítky. Hladká, krásná, precizní. A také přírodní. Jednoduše omítka, která splňuje ty nejvyšší nároky moderního interiéru. Sádrovou omítku nám zabezpečila firma De.Mann. Omítka je vždy krásně čistě rovná. Žádné bubliny, žádné praskliny, žádné fleky. Navíc se na ni neusazuje prach, optimálně reguluje vlhkost a dá se vždy jednoduše opravit. Celou podlahovou plochu domu jsem před samotnou aplikací zakryl pevnou folií a ve spojích přelepil páskou. Na tuto plochu jsem ještě roztahal rozložené papírové krabice, a to z prostého důvodu. Když je igelit mokrý, klouže. Po aplikaci sádrových omítek jsem igelit sundal a byl jsem potěšen výsledkem. Investice do folie se mi ihned vrátila krásně čistou a nepoškozenou podlahou, připravenou na instalaci podlah. Práce se sádrovou omítkou není ani nikterak zdlouhavá. Řemeslníci zvládli celý dům za zhruba 7 dnů. Zakryli si elektro krabice papírem. DOPORUČUJI NAFOTIT UMÍSTĚNÍ KRABIC. Dvě jsme hledali J. Sádrovou omítku je možné ji aplikovat na každý podklad. Cihla, beton, železo, polystyren. Sádrová omítka drží na všem, kromě dřeva. Sádra je přírodní materiál. Nijak člověku nevadí. Naopak. „Bydlení se sádrovou omítkou je pocitově příjemné a zdravotně zcela bezpečné.“ Řemeslníci celý podklad napenetrovali, aby sjednotili různorodost materiálu, a následně začali aplikovat sádrovou omítku. I když se na první pohled zdálo, že mám všechny zdi rovné, na omítce jsem poznal, že díky vysokým stropům (cca 3 metry), mi cihly letí i o 1 cm. V prostorech s přiznaným stropem a světlou výškou se místy dorovnávalo i 1,5 cm. Nedalo se tudíž nic dělat a vše se napravilo omítkou. S výsledkem práce, rychlostí a zvolenou firmou jsem byl natolik spokojený, že jsem si je objednal i na betonování podlah. Omítky jsem nechal dotáhnout až k podlaze, tam, kde to nezvládli, dotáhl jsem mezery lepidlem.

Reklama

Podlahy

Příprava na pokládku polystyrenu byla ve znamení čtení rad na internetu. Varianty podsypávání, lepení, vypalování. Co člověk, to názor a zkušenost. Já si nakonec zvolil variantu kombinace písku s cementem. Při správném poměru je tato varianta efektivní a levná. Můj postup byl následující: V kbelíku jsem rozmíchal písek (který je přirozeně vlhký) a smíchal s cementem.Nakoupil jsem pozinkované omítníky, a ty jsem položil na zem a srovnal do niveláku přes asfaltové spoje. Následně jsem vše vysypal směsí a stáhl vodováhou. Výsledkem je vysušená, tvrdá písko-cementová hmota, která se ani nehne. Vytáhnul jsem omítníky a začal pokládat polystyren. Zvolil jsem EPS 150 (100x100 Bachl). První vrstva byla položena na krásně rovnou podlahu. Jednotlivé desky jsem ještě mezi sebou ve spojích prolepil pěnou na EPS. Vrstva číslo dvě šla na vazbu, lepena na první vrstvu pěnou na EPS a rovněž ve spoji prolepena pěnou. Celou plochu jsem zatížil cementovláknitou deskou. Výsledek byl bezvadný. Jako folii pod podlahové topení jsem použil obyčejnou separační folii s větší gramáží, kterou jsem ve spojích s přesahem přelepil páskou. Na okraji místnosti jsem udělal z folie pomyslnou „vanu“ a nalepil na stěnu. Dilatační pásku jsem použil silnější a nacvakal sponkovačkou do omítky. Prostupy kolem vývodů kanalizace jsem dotěsnil betonem s drceným polystyrenem a po zaschnutí spojil vzduchotěsnou páskou.

Podlahové topení

Pro podlahové topení jsem použil fixační lišty RailFix, s kterými se pracuje velmi dobře. Nejlevnější je měli na www.1-topeni-levne.cz Jsou samolepící a fixují se ještě hroty. Pak už jen ve dvou chodíte po místnosti a motáte a cvakáte nohou. Horší u tohoto systému jsou ostré ohyby, kdy se stejně standardním příchytkám nevyhnete. Pokud motáte spirálu, nejhorší je střed, pokud meandr, je vše v pohodě. Já motal spirálu. Podlahové topení jsme ve dvou zvládli za dva dny. Do každé budoucí dilatační spáry se dávaly chráničky. Já používal klasické od kopoflexu na kabel cyky.

Betonování podlah

Jak jsem avizoval, na betonování podlah jsem si pozval opět tu samou firmu, co mi prováděla omítky. Vytýčil jsem jim místo na cement a písek. Zabezpečil vodu vodovodního řádu a dle požadavku dočasně vyměnil hlavní jistič za vypínací charakteristiku 32B. Dočetl jsem se, že ČEZ dělá problémy, ale po konzultaci s technikem a nástinu problému, žádný problém nebyl. Na 14 dní jsem to nahlásil, elektrikář jistič vyměnil a po ukončení prací se vrátil původní 25B, kdy pracovník firmy ČEZ místo zkontroloval a následně odběrné místo zapečetil. Za to ČEZu děkuji, hladký průběh a super domluva, žádné poplatky. Firma DeMann přijela v domluvený termín a za jeden den bylo vybetonováno. Super práce a super rovinatost. Důraz na dilatační mezery. Žádné praskliny. Všechna okna zadělat! Další den jsem celou podlahu pokropil vodou a zakryl igelitem na malování. Nechal jsem takto podlahu dle pokynů 30 dnů a opravdu asi 20 dnů byla pod igelitem vidět vlhkost.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
jiří
jiří (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací