Betonování pásů a základová deska

Autor: Barunka (13 příspěvků)
30. 8. 2019
2 komentáře
Betonování pásů a základová deska
Příspěvek stavebníka
Základovou desku tu každý rozděluje jinak, a tak jsem měla zvlášť článek o kopání pásů a teď tu máme jejich betonování a zbytek desky. 

Tím, že si vše děláme o víkendech, se nám vše celkem dost protáhlo. Při kopání nám stavební dozor nařídil udělat i armaturu (kvůli jílu), a tak jsme zrušili objednaný beton, objednali materiál na armaturu a čekali na další víkend. Přes týden se přihnaly velké deště, do základů nám napršelo, z drenu stále přítélkala voda a na několika místech popadala hlína do výkopu. A tak jsme o víkendu čerpali vodu, připravovali armaturu, vyhazovali bláto z výkopu a odkláněli dren mimo výkop. Doslova bahenní lázně,  což by tedy odpovídalo i cenově - s každou spadlou hroudou a každou lopatou plnou bláta naskakovala i spotřeba betonu.  Kritická místa se podepřela deskami, připravili jsme trubku na vodu do nezámrzné hloubky, položili zemnící pásek a armaturu. Beton je tedy objednaný na další týden v pátek odpoledne. Přes týden zase pršelo a tak jsme v pátek vyhazovali ještě poslední bláto. RUKAMI. V 16:00 přijel první mix C 16/20 z místní malé betonárky, z poslední otočky odjíždí ve 20:00 - celkem 32 kubíků, my pak ještě zapichujeme roxory a kontrolujeme nivelákem výšky.  Neztrácíme čas a přesto, že jsme fakt unavení, nepolevujeme a nosíme ztracené bednění. Vybrali jsme best 40. První řadu pokládáme na betonek, druhou na volno a pak vysypáváme betonem z míchačky. To nám trvá 3 víkendy.  Další víkend pokládáme odpadní trubky, průchody pro elektřinu a plyn. V projektu máme odpady pouze 2, ale pro jistotu jich dáváme 5. Další víkend zavážíme desku sutí a štěrkem - celkem 20 kubíků, hutníme vibračni deskou z místní půjčovny a připravujeme šalovaní pro desku. Zvolili jsme variantu s extrudovaným polystyrenem, který už na desce zůstane. Na diskuzích jsou kvůli tomuto postupu vždy velké dohady, ale při vylívání vše drželo jak skála a i při lepení izolace jsme s tím neměli problém.  Následující týden jsme si vzali jeden den dovolené na betonování desky. Tady jsme opět zvolili malou místní betonárku, ale 3 otočky trvaly asi 5 hodin, takže při posledním mixu byl ten první už dost zatvrdlý. Navíc pán neměl pumpu, vše jsme tahali lopatou. Beton C 20/25 a kari sítě pod ním samozřejmě.  Zajímavé statistiky:

  • Od kopání až po desku vše trvalo 8 týdnů = 110 hodin = počet pracantů 3-6
  • Nanosilo se 300 tun ztraceného bednění
  • V míchačce se umíchalo 25 tun betonu

Tipy:

Reklama
  • Při základech ani při desce není nutná betonová pumpa - beton se dá naředit a lopatou tahat do míst, kde ho potřebujeme, je to posilovna, ale ušetříte.
  • Volte raději větší betonárku, která má víc aut, která mohou postupně přijet. U nás přijelo auto na 10 minut a na dalších 50 odjelo na naplnění. 
  • Opravdu rychle ten výkop zabetonujte!

Pro více našich držkopádů sledujte instagram - ubarcidoma nebo www.ubarcidoma.cz - tam taky najdete článek o základové desce, ale je napsaný trochu jinak, třeba tam taky najdete další užitečné informace :)

Náklady

Název položkyCena
Beton 20/25 24 kubíků
56 000 Kč
Bagr
2 000 Kč
Suť do desky
2 200 Kč
Kari sítě do desky
19 000 Kč
Polystyren + nopová folie
9 000 Kč
Trubky + průchodky
6 500 Kč
Písek 23 tun
5 300 Kč
Beton 16/20 32 kubíků
64 000 Kč
Materiál na armaturu
3 300 Kč
Zemnicí pás+příslušenství
3 200 Kč
ZB, roxory, cement - do pásů
41 000 Kč
Celkem211 500 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Barunka (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama