Postup montáže rekuperačního systému Schiedel KombiAir

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: Komín
17. 7. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Nejtišší ventilační systém s hlučností pouhých 34 dB je od 1.7.2019 dostupný i na českém trhu. Systém slibuje účinnost kolem 90%, což například znamená, že přicházející venkovní vzduch o teplotě -5°C ve výměníku tepla ohřeje vycházejícím “odpadním” vzduchem o teplotě 22°C na příjemných 20°C.

Schiedel KombiAir je nový typ řízeného větrání určený pro novostavby rodinných domů. Samotná jednotka je netradičně ve svislém provedení a dle prokázaných testů patří k nejtišší rekuperační jednotce na evropském trhu – dosažená hluková hladina je méně než 34 dB. Hlavní předností systému KombiAir je, že se navrhuje již v projektové dokumentaci a je součástí hrubé stavby. Vybere se tak to nejvhodnější dispoziční řešení a v důsledku toho dojde k celkové úspoře obytné plochy a práce při samotné instalaci rozvodů. Nepotřebujete technickou místnost a nejsou vidět ani žádné rozvody.

Za kolik lze systém pořídit

Orientační celková cena systému KombiAir u rodinného domu Bungalow se pohybuje od 110 000,- do 120 000,- Kč/bez 15% DPH (v ceně je započítána dodávka + montáž) Orientační celková cena systému KombiAir u patrového rodinného domu se pohybuje od 130 000,- do 150 000,- Kč/bez 15% DPH (v ceně je započítána dodávka + montáž)

2/3 prací můžete provést svépomocí

Sestavení a zprovoznění rekuperačního systému Schiedel KombiAir probíhá ve třech krocích. První dva kroky je možné provést svépomocí. Poslední fázi musí provést proškolený pracovník.

Reklama

První etapa je obdobná jako v případě stavby komínu. Pomocí betonových dílů se vytvoří svislá šachta se dvěma průduchy a současně prostor pro uložení rekuperační jednotky.

Druhou fází jsou rozvody, které se sestavují stejně standardní vzduchotechnické rozvody. U systému KombiAir se vzduchové rozvody nejčastěji instalují do podhledů, neboť vyústění přívodu čerstvého vzduchu je umístěno nad dveřmi do místnosti.

Osazení vlastní rekuperační jednotky, její zprovoznění a nastavení musí provádět odborná osoba, která je na tuto činnost speciálně školena. Zapojení a zprovoznění odborníkem je podmínkou pro případné uplatňování reklamací a současně je po dokončení instalace vyhotoven protokol o uvedení rekuperačního systému do provozu. Ten budete potřebovat v případě, že se rozhodnete získat na rekuperační systém dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Reklama

Dotace Nová zelená úsporám

Od roku 2018 je možné získat dotaci na dům jehož součástí je řízené větrání s rekuperací. Současně není podmínkou, abyste se rovnou vrhli do stavby pasivního domu. Podrobnosti k získání dotace jsou uvedeny na stránce http://kombiair.cz/nova-zelena

Závěr

Nový rekuperační systém Schiedel KombiAir je v Česku v prodeji od 1.7.2019. Slibuje účinnost 90% a nejtišší provoz (< 34dB). Vše potřebné je osazeno v samostatné šachtě, kterou není nutné umisťovat do technické místnosti. Na systém můžete získat dotaci z programu Nová zelená úsporám. Pokud chcete vědět zda by bylo možné KombiAir zakomponovat i do Vašeho projektu, kontaktujte technika Lukáše Kupku Lukas.Kupka@schiedel.com

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací