Co je dům e4 a jak vznikl?

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
14. 6. 2019
0 komentářů
Co je dům e4 a jak vznikl?
Redakční článek
Víte, co to je e4 dům? Je to nový koncept domu, který si vyzkouší reální lidé. Jak vznikl nápad? Jak probíhá realizace a jak se bude dům testovat v praxi? To vše se dozvíte.

Jak se zrodil nápad?

Jak to vlastně začalo? Kde vznikl nápad na dům e4? Údajně na základě výpovědí samotných zákazníků. Na otázku, čeho se při stavbě domu nejvíc bojí, odpověděli, že největší strach mají z toho, že nové technologie budou za pár let zastaralé a bude obtížné na ně aplikovat nové věci. A tak vznikl nápad vymyslet dům pro budoucnost. A je tu koncept e4, takzvaný koncept 4 výhod, 4 „éček“. Dům, který má 4e, je ekonomický, ekologický, emoční a energeticky efektivní.

  • Energeticky efektivní - Aby byl dům energeticky efektivní, není úplně pasivní, protože pasivní domy bývají také finančně náročné. Tento dům je tedy takzvaně nulový.
  • Ekonomický – Jsou vybírány materiály ekonomicky návratné. To znamená, že dům neobsahuje nejdražší materiály, ale materiály takové, do nichž vložené peníze se vám za dobu užívání vrací.
  • Ekologický – Při stavbě domu jsou používány převážně přírodní materiály, samozřejmě, pokud je to možné. Tam, kde je potřeba použít například beton nebo zásypy, jsou používány alespoň zásypy z recyklátu.
  • Emoční – Dům si stavíte tak, aby se vám líbil. Chcete ho mít hezký, podle sebe, pro život svůj a své rodiny. A toto vám umožní poslední ze 4 e.

Netradiční vzorový dům

Je třeba, aby se potenciální zákazníci mohli na dům podívat v reálu. Ovšem u domu e4 to ve Wienerbergeru vzali trošku netradičně. Nepostavili jeden dům, kam budou vodit všechny zájemce a ukazovat jim, co, jak a proč. Pro dům e4 se hledala rodina, která by v něm normálně žila a běžně ho využívala. A vyzkoušela tak všechny teorie v praxi.

Reklama

Jak se taková rodina vybírá?

Prvně bylo třeba postavit dům, ten bude hodně velký a krásný, na podlahové ploše 333 m2, včetně přízemí a prvního patra. Pro výběr rodiny byla vyhlášena soutěž, do které se přihlásilo asi 150 rodin. Nakonec byla vybrána pětičlenná rodina Vlčkových. Rodina a její působení v domě bude monitorováno po dobu 2 let. Abychom věděli, jak topí, větrají a jak se obecně v domě chovají, a jaký dopad toto chování má. Zjistíme tak, zda je dům opravdu správně nastaven a postaven. Zjistíme také, zda je dobrý nápad začít stavět nulové domy.

Velký a zajímavý projekt

Samotná stavba je umístěna na pozemku Praha 4 Újezd u Průhonic a podílela se na ní spousta partnerů. Někteří v průběhu celé stavby, někteří jen jednorázově. Celý pozemek má střední radonové riziko, takže už v základové desce se dělalo odvětrávání radonu, přičemž byly použity asfaltové pásy s hliníkovou vložkou, aby se zamezilo vyššímu radonovému riziku. V samotném domě jsou použity například také akustické cihly, které brání přenosu hluku z místnosti do místnosti. Dále například jsou v domě použity překlady Vario Uni, které v sobě mají zabudovaný prostor pro umístění rolety nebo žaluzie. Střešní krytina je použita Tondach Figaro, což je moderní, plochá, designově hezká střešní krytina z pálené hlíny.

Společnost Wienerberger slaví letos 200 let od svého založení. Jejím zakladatelem byl rodilý Moravan Alois Miesbach, který roku 1819 na kopci Wienerberg začal vyrábět cihly novým způsobem – ve vypalovacích pecích, které sám navrhl. Velmi brzy se jeho podnik stal jedním z největších v regionu. Další vývoj a růst byl podobně úspěšný. I po smrti zakladatele vedli jeho nástupci firmu Wienerberger úspěšně kupředu až k dnešnímu 200. výročí, kdy je Wienerberger největším výrobcem cihel na světě.

Reklama
Co je dům e4 a jak vznikl?
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací