Podle čeho vybírat obklady do interiéru? A jaký materiál zvolit?

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: Podklady
10. 6. 2019
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Čeká vás výběr obkladů a nevíte, kde začít a na co si dát pozor? Zeptali jsme se Roberta Adama, provozovatele e-shopu www.stonegallery.cz, který se v problematice obkladů do interiéru i exteriéru velmi dobře orientuje. Když plánuji použít obklady do interiéru, je nutné bezpodmínečně vybírat z kategorie interiérových, nebo mohu zabrousit i do exteriéru?

Exteriérový obklad do interiéru použít lze, obráceně to už zpravidla neplatí. Pokud vybíráte obklad na ven, nemůžete použít jakýkoli materiál, naprosto nevhodný je třeba obklad ze sádry.

Z jakých materiálů se interiérové obklady vyrábějí?

Interiérové obklady jsou často z kamene přírodního, nebo umělého. Umělý kámen může být ze sádry nebo z betonu. Beton může a nemusí být lehčený, čímž se dostáváme k problému zateplených fasád, které nesnesou každý materiál a často tam bývá nějaké váhové omezení. “Omezení obvykle nastává při váze +- 40kg/m2 a více, s tím, že se dvakrát kotví a následně dvakrát perlinkuje. Pokud je plocha větší nebo kámen těžší, je nutné používat speciální kotvení. Případně doporučujeme použít lehčí materiál, což je řešení, které u nás volí 99 % lidí,” upřesňuje Robert. Obklady z přírodního kamene jsou nejčastěji z břidlice křemence, čas od času z pískovce, ale to je spíš rarita. Přírodní materiály můžeme ještě rozdělit na formátované do podoby dlaždice a pak také na kámen alá “divočina” - tedy něco, co nemá pravidelný tvar. V nabídce můžete najít i cihlové pásky, které dělíme na přírodní a imitace cihel z betonu. Ty přírodní jsou z pálených jilů. Imitace cihlového obkladu jsou z betonu. Výhodou je, že stojí zhruba polovinu, technické vlastnosti mohou mít paradoxně lepší a hlavně jsou slabé, mohou mít 1 cm. V porovnání s těmi pravými, které řežeme většinou na 2-3 centimetry, jsou tedy velmi tenké. U někoho i toto může hrát roli při rozhodování.

Liší se způsob aplikace (lepení) podle toho, z jakého materiálu je obklad vyroben?

Ať už budete lepit sádru, kámen nebo beton, z 90 % je proces stejný. Nepatrně se může lišit použité lepidlo či jeho pigmentace. “Třeba na sádrové obklady používáme speciální lepidlo, ale pokud lepíme beton nebo kámen, je to jedno - používat se může standardní lepidlo třídy S1, na některé kameny je třeba jen šedé či bílé,” vypráví Robert své zkušenosti. Rozdíl je spíš v přípravě podkladu. Ve chvíli, kdy potřebujete přilepit materiály nad 40 kg, je třeba podklad připravit. Ošetření je také potřeba tehdy, kdy lepíte na nějakou suchou výstavbu - dřevo, izolanty, zateplené fasády a tak dále. “Zateplená fasáda by například měla být dvakrát kotvená, perlinkovaná. Standardně se používá určitý počet kotev dle normy. Tento proces se opakuje dvakrát a následně na to můžete ve většině případů použít materiál do 40 kg/m2 - pokud se bavíme třeba o objektu do dvou pater výšky. Jsou to všechno hodně obecné rady. Našim zákazníkům samozřejmě radíme i u nás na prodejně, ale vždy dodáváme, že vše platí po konzultaci s projektantem, realizátorem a tak dále. Kdybychom se zeptali několika různých projektantů, možná bychom stejný názor nenašli. ” upřesňuje Robert. Když budeme provádět lepení na suchou stavbu je obvykle nutné v rámci přípravy podkladu použít adhezní můstek, epoxidy a polyuratenové lepidlo. Nelze však univerzálně říci, že na dřevo je jeden postup, záleží na mnoha faktorech. Vrátíme se ještě k cihlovým páskům. Mimo jiné se používají k obložení soklu. Co když ale tímto způsobem vznikne schod, na kterém zůstává prach a ten pak stéká po obkladu? Na tento fakt je třeba myslet už ve chvíli, kdy dům projektujete, stavíte, izolujete. Pokud to tak je, tak se sokl nechává tzv. utopit o sílu okolního materiálu, což je ideální varianta. Robert popisuje své zkušenosti: “Často k nám ale přicházejí lidé, že se pro toto řešení rozhodli až později. V tu chvíli je na schod upozorňujeme a pak se to řeší alternativně buď nějakou klempířinou (nechá se přes to udělat “zobáček”), nebo naopak doporučujeme našim zákazníkům vybírat co nejtenčí materiál, +- kolem 1 centimetru, aby byl ten detail co nejméně výrazný."

Reklama

3 tipy, na co si dát pozor při výběru obkladů

U zateplených fasád dejte pozor na váhový limit a připravenost stavebního soklu, jsou to jedny z nejčastějších úskalí. Zajímá vás životnost obkladu? Obecně lze říci, že nejdéle vydrží vše, co má spáru. Spousta obkladů v nabídce stonegallery.cz se jen sráží k sobě. Za čas do nich může začít zatékat a problém je na světě. Naopak to, co se spáruje, ať už je to kámen či cihla, vychází v tomto ohledu lépe. U barevné stálosti zase vítězí přírodní materiály. Ačkoli výrobci dávají záruku na stálobarevnost i u betonů, nenechte se zmást. Tyto materiály světlají - některé pomalu, některé výrazněji, ale děje se to. Robertovi děkujeme za milý rozhovor a věříme, že jsme vám problematiku interiérových obkladů alespoň trochu více objasnili.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama