Položení základového kamene

Autor: Optimista (6 příspěvků)
6. 6. 2019
0 komentářů
Položení základového kamene
Příspěvek stavebníka
Ahoj svépomocníci, tenhle článek nebude tak vypravěčský, jako ten první. Chtěl bych shrnout další fázi stavby, abychom udrželi dějovou linii naživu. Jelikož je beton umělý kámen - a ta moje deska má už pěkné rozměry, rozhodl jsem se jí říkat základový kámen. Až jednou budou ten dům bourat - nechal jsem v betonu zvěčněnou pomstu pro archeology :).

Po tom, co jsem měl vyhloubenou stavební jámu pár dní slušně pršelo. Kontrolně jsem se jel podívat na pozemek, jestli se nesesunul např. kraj výkopu. Naštěstí skála drží pohromadě a kromě větších louží nic výjimečného. Začal jsem shánět stavební řezivo, nakonec jsem dal na doporučení kamaráda z práce, cinknul jsem na místní pilu a za nějaké ty peníze nakoupil kubík coulových prken, pár dvoucoulových fošen a nějaké střešní latě. Dále jsem zaúkoloval pár lidí okolo mě, aby sehnali distančníky, lepenku, zemnící pásek a všechny ty tvarovky, korugované trubky apod. Taky jsem si nechal dovézt 6 kubíků zásypového písku pod kanalizaci.

Kanalizace

Zavolal jsem panu X, jestli by mi přijel vykopat rýhy pro kanalizaci: "Není problém". V sobotu byl bagrák s 5t rypadlem na místě, slovo dalo slovo a on se pustil do práce. Říkám mu: "Pavle, třicet široký a pětadvacet hluboký, jasný?" Za dvě hodiny (ano! dvě hodiny) jsem měl kanalizaci vykopanou. Cca 60cm široký a 50cm hluboký. Ta zatracená skála se prostě nedala bez boje. Pokračovali jsme ve výkopu základového pasu pod čelní stranou domu - to kvůli tomu aby se v tomto místě deska nezlomila a byla založena v nezámrzné hloubce. "Pavle, šedesát široký, padesát hluboký". Výsledek si umíte domyslet - 80-100cm široký, 60-80cm hluboký. Musím se přiznat, že jsem za tu dobu vykouřil asi půl krabičky cigaret. Celkově to bylo 6000,- za 4.5h práce, dopravu stroje a odvoz zeminy. Myslím že férová cena, na ty podmínky. Pak jsme položili ležatou kanalizaci jen tak na sucho bez těsnění, někde něco málo zkrátili, potom podsypali pískem, udupali co to šlo a uložili na místo. Teprve nyní nastal čas na první úraz na stavbě. Vědom si BOZP, vzal jsem si brýle a rukavice a šel flexou říznout stahovací ocelové pásky na zemnícím pásku. První pryč, svitek se napíná. Druhý pryč, svitek se napíná. Přišlápnul jsem svitek co to šlo, natočil se mírně bokem, aby nepřišlo mé nářadí k úhoně a řežu. Svitek o něco málo povolil ale stále jsem ho měl pod botami. A pak cítím pod rukavicí teplo. Ten zatracenej kus stahovacího pásku odletěl pryč přes mou rukavici, tu perforoval a ještě si drze dovolil rozseknout mi kůži na jedno prstě až "na bílý". Tohle byl první okamžik, kdy jsem musel použít autolékárničku mimo svou předchozí profesní kariéru. Nic velkýho to nebylo, ani to moc nebolelo a co je hlavní - svou vzácnou nulou negativní jsem zkropil půdu na které budu žít, takže krevní obětina pohanským bohům byla splacena. Potom jsme jen roznosili prkna okolo budoucího půdorysu a tím byl asi víkend u konce.

Podkladní beton

V týdnu jsme si vzal den neplaceného volna, objednal pumíka a celkově 30m3 C12/15 na podkladní beton. Přijel jsem na parcelu a co mě neuvítalo? Ve výkopu pro pas asi 50cm vody. Takže šup pro čerpadlo a s vodou pryč. Za dvě hodinky byl na místě pumík se 4m3 betonu a v závěsu za ním se již řítila kolona mixů. Práce nám šla vcelku od ruky, výsledek i přes stažení vibrační lištou nebyl nijak exluzivní ale podklad pro navaření lepenky to byl dobrý. Beton jsem schválně ani nekropil. Zaprvé zespod se tlačí spodní voda, takže si nějakou vodu natáhne kapilárami, zadruhé jsem potřeboval, aby povrch vyschnul natolik, abych na něj mohl aplikovat vodou ředitelnou penetraci. To mi zabralo cca 4h, ale s výsledkem jsem byl spokojený. Pár dní na to jsem už lítal s hořákem a tavil lepenku. Myslím, že se mi to celkem podařilo. Pár spojů šlo na 2-3cm odchlípnout, ale vzhledem k tomu, že nad lepenkou bude ještě 30cm vodostavebního betonu jsem si s tím moc vrásek nedělal.

Reklama

Výztuž desky

Následovalo znovu vyměření půdorysu (lavičky nebylo kam zatlouct, do šutru se to dělá fakt blbě). Rozmístění distančníků a pak už jsem jen čekal na dovezení oceli. Vzal jsem si na to neplacené volno, udělal jsem ještě nějaké drobné korekce a čekal. Čekal jsem tak dlouho, abych se dozvěděl, že jim zapadlo na stavbě auto a že to ke mě dneska nestihnou, tak jestli by vadilo moc, když to bude až zítra ráno. Takže hlavně zůstat v klídku, zapálit si další hřebík do rakve a polknout hořkou pilulku. Druhý den (sobota) se nás na parcele sešlo 8. Dovezli ocel, tak jsme se do toho pustili. Hořká dvanáctka do nás padala jak němci do zákopu ale výztuž na desce moc nepřibývala. Zkrátka za víkend jsme stihli "zaúčkovat" obvod, položit komplet spodní síť, přeskládat ocel aby mi mohli vykopat jámu pro jímky a zbytek si mám dodělat sám (Ne, kluci mi ještě přijeli pomoct). Takže následující pracovní víkend vypadal asi takto: V 5.45 budík, 6.20 v práci, 15.30 z práce, 16.30 na pozemku, 22.30 z pozemku, 23.15 doma, 0.00 do postele. Čtyři zatracený dny mě drželo na životě jen kafe, tabák a vědomí, že do pátku to musí být hotový, protože jsem si už objednal beton. Aby to šlo nějak objektivně měřit - vychází mi to 23MD (man-day/člověkoden) na položení a svázání 6.080kg oceli.

Bednění desky

Tak o téhle fázi můžu jen říct, že jsem ji nedělal - ve středu přijel brácha a táta, který si vzal dovolenou a celou desku zabednili. Jsou to kluci šikovný, a skvělou práci odvedly taky natloukací hřebíky do betonu od Hašpla. Byly to ty 82mm dlouhý a do betonu lezly jak kuna do kurníku. Jestli potřebujete někdy do betonu něco přichytit - vřele doporučuju.

Uložení jímek

Ve čtvrtek přijeli chlapi s jímkami - jedna malá přečerpávací pro tlakovou kanalizaci (1m3 užitný objem), druhá malá na dešťovou vodu (4m3) [Původně jsem chtěl 12m3 jímku ALE veškeré kalkulačky mi spočítali, že se zelenou střechou ji nenaplním a po zkušenostech s výkopy jsem musel radikálně otočit]. To už jsem na pozemku 2 hodiny lítal - vázal jsem ještě výztuž a mezitím mi ve výkopu běželo čerpadlo, protože po deštích tam stálo 110cm vody. Složení jímek šlo rychle, vyrovnat podklad pískem, uložit jímku zkontrolovat usazení vodováhou a jedeme dál. Problém byl až když chlapi usazovali víko větší nádrže - prostě těch 2250kg bylo málo, aby přetlačilo těsnící gumu. Ani další palety nepomohli - takže jsem zavolal panu X, ten na místo poslal borce s traktorbagrem, ťápnul na víko lžící a to konečno zapadlo na místo.

Reklama

Betonáž desky

V pátek nás čekalo jen sladké zabetonování naší úmorné práce s ocelí. První mix najel k čerpadlu v 10.00, čerpadlo odjíždělo ze stavby ve 13.15. S chlapama jsme si potykali už na první betonáži takže nám to hezky odsýpalo. Byl jsem na to jen já s bráchou - nejdřív jsme na střídašku rozlévali beton do desky, potom jsem si nastartoval letadlo a desku jsem postupně celou uvibroval. S výsledkem jsem spokojený - zkušené oko sice vidí sem tam nějaký ten hrb a lavor ale nic velkého, co by významně překáželo.

Závěr

Chci poděkovat všem, co se na téhle další etapě podíleli. Nebylo to zadarmo, pár spálených krků, nějaké ty škrábance, litry potu a tuny oceli v rukou. Dal jsem nějaké fotky do galerie, tak se podívejte. Náklady budou některé hodně hrubě - prostě jsem sem tam nějakou účtenku či fakturu ztratil ale beton a ocel vím na 110% :)

Náklady

Název položkyCena
Cívky do vazače, pytlové úvazky 30kg
6 500 Kč
Půjčení vazače - 4 dny
830 Kč
Půjčení vibrační lišty lišty - 2x 1den
810 Kč
Stavební řezivo - 1.5m3 s dopravou
11 000 Kč
Geotextilie 300g/m2 - 200m2
2 840 Kč
Chránička 40mm - 50bm
520 Kč
Chránička 90mm - 50bm
1 350 Kč
Drenážní trubka DN100 - 50bm
1 000 Kč
KG tvarovky, trubky
5 000 Kč
Zemnící pásek - 4x 25m
3 300 Kč
Distančníky - 200ks 40mm, 400ks 20mm, 500ks 25mm kroužků
4 825 Kč
Ocel 6.3t + 48 KARI KY50 vč. dopravy
163 000 Kč
Jímky (bez práce)
58 000 Kč
Zásypový písek - 9m3
3 000 Kč
Hloubení jímek
18 000 Kč
Hloubení kanalizace
6 000 Kč
C25/30 XC3 XF1 S4 - 56m3, vč. čerpadla
124 200 Kč
C12/15 XC0 - 30m3, vč. čerpadla
56 000 Kč
Celkem466 175 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Optimista
Optimista (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací