Jak jsme plánovali zahradu

Autor: Dexter (3 příspěvky)
Kategorie: terénní úpravy
5. 6. 2019
0 komentářů
Jak jsme plánovali zahradu
Příspěvek stavebníka
Ahoj všem stavebníkům. Po delší době se zase ozývám s tím, jak pokračuje budování našeho bydlení. Ač je to možná nečekané, v dnešním díle bych se rád zabýval zahradou, i když mě od její skutečné realizace dělí ještě kus práce. Plánování ovšem nerad podceňuji a myslím si, že je důležité mít v hlavě již při hrubé práci představu o stavbě jako celku, tedy včetně zahrady. Zemina, která vznikne při stavbě se totiž může při výstavbě zahrady hodit.

O své vlastní zahradě jsem snil celý život. Vyrůstal jsem na vesnici, kde pro mě byla práce na zahradě značnou část života denním chlebem, to však skončilo ve chvíli, kdy začal dospělácký život v bytovém pronájmu.

Asi chápete, že to, co mi teď vzniká pod rukama, vnímám tak trochu jako návrat do místa, kam patřím. Ale dost vylévání srdce, dnes to bude o zahradě, o tom, co a jak plánuji a proč.

Budoucí zahrada a jak si ji představuji Teď si možná někdo poklepe na čelo, každopádně já zahradě přikládám stejnou váhu jako samotnému domu. Možná je to právě tím, že i naši brali zahradu odjakživa jako plnohodnotnou část domu. Naše zahrada bude plnit hned několik funkcí.

Chceme na ní pěstovat nejrůznější plodiny, mít zde bazén, místo k odpočinku a samozřejmě prostor, kde si budou moci děti hrát. Já jakožto chlap si samozřejmě brousím zuby na vlastní dílnu/garáž.

Zprvu jsme uvažovali o tom, že bychom si k plánování zahrady přizvali zahradního architekta, nicméně v době, kdy máte k dispozici nejrůznější aplikace a plánovače se mi to zdálo zbytečné. Zahradu jsem si tedy naplánoval v aplikaci MyGarden od Gardeny. A na co vše jsem se při plánování zahrady zaměřil? 

  1. Umístění terasy, pergoly, ohniště
  2. Umístění okrasné a bylinkové zahrady (poblíž terasy/vstupu do kuchyně)
  3. Plán růstu (co budeme sázet, kde a proč)
  4. Terén – svažitost, kaskádovitost - chceme skalku?
  5. Podloží – štěrkový podklad
  6. Chodníky a cesty
  7. Osvětlení
  8. Umístění dětské zóny
  9. Umístění bazénu
  10. Dřevník (blízko domu, abych nemusel chodit přes celou zahradu)
  11. Kůlna
  12. Skleník
  13. Oplocení

Velmi se nám rovněž zamlouvala varianta našeho vlastního koupacího jezírka, avšak vzhledem k prostorové náročnosti a dalším prvkům, které do zahrady hodláme zakomponovat, jsme ji zavrhli.

V tuto chvíli tedy pořídíme nějaký lepší nadzemní bazén a jednou, až nebudeme vědět, co s penězi, tak snad zapuštěný. Spoustu cenných rad a recenzí ohledně typů nadzemních bazénů jsem našel na bezvabazeny.cz. Dost jsme přemýšleli také o celkovém stylu zahrady.

Snem každého vášnivého zahrádkáře je krásná anglická zahrada, což se v českých podmínkách ne vždy dokonale podaří. Proto jsme se rozhodli pro kompromis v podobě anglického stylu s nádechem Provance. Nic formálního, ale ani divokého.

Asi největším oříškem bude vysázet veškeré keře, trvalky a dřeviny tak, aby se navzájem mírně překrývaly a zároveň nikdy nepůsobily dojmem, že někde něco neroste. Jsme na to zvědaví a pevně věříme, že anglická zahrada v českém pojetí bude vypadat také dobře.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací