Rozvody vody - část 14.

Autor: Kondrej (35 příspěvků)
5. 6. 2019
2 komentáře
Rozvody vody - část 14.
Příspěvek stavebníka
Před začátkem rozvodů vody bylo potřeba zjistit podle dokumentace, kde přívod vody povede po podlaze a na oněch místech navařit již druhou a finální vrstvu hydroizolace/izolace proti radonu. Vaření hydroizolace po pokládce vodovodních rozvodů na zem je nerozum.

Rovněž jsem už musel mluvit s omítkářem, u kterého jsem zjistil tloušťku omítky. Ta bude vápeno-sádrová cca 1,2cm. Informaci jsem předal vodaři, aby věděl kolik vystrkovat kohouty a další věci ze zdi. Prošel jsem výkresy a prokonzultoval to s vodařem, u kterého jsem si rozvody vody objednal. Ten samý vodař mi dělal již odpady vody z KG trubek při stavbě základové desky. Voda vedla z technické místnosti, chodbou po zemi do koupelny a tam odtud příčkou do kuchyně. Čili tam jsem za necelé dva dny práce navařil izolaci. Předtím přítelkyně poklidila a vysála a napenetrovali jsme první vrstvu hydroizolace, která se položila po dokončení základové desky. Současně s tím jsem objednal podomítkovou baterii od Hansy do koupelny a předal vodaři. Vodař doporučoval Hansu a nic jiného pod tu omítku. Taky jsem obejdnal 2 geberity. Poté jsem předal klíč od domu vodaři a on se postaral o kompletní vodu. Sám jsem se do toho nechtěl pouštět jednak z důvodů že stejnak budu potřeboval papír o tlakové zkoušce vody pro kolaudaci a jednak proto, že po příčkách jsem byl poměrně vyčerpán :-) takže bylo fajn pouze konzultovat a vidět, jak stavba dále "sama" roste. Moje požadavky byly:

  • podomítková baterie do koupelny dole nad vanu aby se dalo ve vaně i sprchovat a napouštět z jednoho kohoutku
  • vyvést vodu ven z baráku na terazu pro 1) zahradní kohout a 2) pro budoucí saunu, tady udělat i vypouštěcí samostatný odtok, který bude někde v kuchyni pod dřezem aby voda v zimě nezamrzla, žádný speciální nezámrzný kohout jsem nechtěl
  • a nechal jsem se umluvit i do cirkulace vody, resp do její přípravy, takže místo dvou trubek pro přívod vody do kuchyně a koupelny (kuchyň je vzdálená min 15m trubek od technické místnosti) povedou 3 trubky, investice to je minimální s tím, že buď se pak čerpadlo na cirkulaci nasadí, nebo ne

 Když to vezmu po místnostech, tak pár postřehů: Technická místnost Tady je vyvedena černá přívodní hadice vody. Je už izolovaná hydroizolací. Vodař ji zkrátil a napojil na plastové vodovodní trubky. Shodou okolností vyšel vývod hadice z desky přímo do futer/příčky pro futra. Takže jsem musel obšalovat a vyplnit betonem a vytvořit tak podklad pro položení příčky u ocelových zárubní, viz fotogalerie. To byla pěkná zručná práce. Vysekaný otvor do zdi byl poměrně velký a tak jsem za hadicí a trubkou vyfoukal nízko expanzní pěnou a po vytvrdnutí doházel maltou/betonem. U hlavního otvoru vody jsem nechal otvor pro revizní dvířka 150x200 o 1cm věší na každý rozměr a mám tyto dvířka již připravené. Pak se osadí během omítek nebo po nich na silikon. Koupelna dole Podomítková baterie od Hansy, jak jsem zmínil, nad vanu - osadil vodař. Geberit v přízemí jsem koupil Kombifix, aby se nemusel kotvit do podlahy do hydroizolace. Vodař si ho sám podle vágrisu namontoval na zeď. Pak se pečlivě podezdí. Sprchový kout dole měl být vyzděný zcela přesně na 94x94cm a zcela do pravého úhle, jak mě vodař instruoval, protože jsem původně uvažoval vaničku 90x90. Nicméně, zdění né úplně mojí vinou neproběhlo podle původní myšlenky, a tak jsem se rozhod vaničku zrušit a udělat tam vyspádovaný prostor v podlaze.  Kuchyň Kuchyni jsem měl namalovanou na zdi podle plánku už od ledna a tak jsem měl připraveno pro vodaře. Vývod a přívod pro myšku dal né za ní, ale vedle, čili pod dřez. Aby šla zasunout až ke zdi.  A pod dřez taky umístil již zmíněný vypouštěcí kohout pro zahradní kohout a saunu. No a pak nastala fáze zahazování. Tu jsme dělali s kamarádem ve dvou. Velké díry a špatně přístupné prostory za trubkama jsme nejdřív pečlivě ometli od prachu, pocákali vodou z košťátka nebo ze spreje a pak vyplnili nízko expanzní pěnou, ale decentně a po vytvrdnutí zahazovali maltou a lepidlem. A stahovali zároveň se zdí prknem, aby nepřečuhovala.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
WC Geberit Kombifix, Duofix
6 500 Kč
Pěny, malty, rukavice, drobnosti
5 000 Kč
Práce instalatéra, trubky, roury, kohouty, izolace trubek,
48 000 Kč
Glasek 40 hydrozizolace
8 000 Kč
Celkem67 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kondrej
Kondrej (35 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací