Usazování nosných překladů Ytong

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
20. 5. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Práce na stavbě u Dana pěkně odsýpá. Konečně přišlo na řadu usazování nosných překladů Ytong. Délky a typy nosných překladů jsou vždy předepsány v projektové dokumentaci. Před usazováním doporučuji kontrolu rovinnosti tvárnic nad otvorem a případné drobné nerovnosti přebrousit.

Příprava před usazením překladů

Minimální délka uložení nosného překladu Ytong je 200 nebo 250 mm na každé straně otvoru v závislosti na délce překladu. U každého otvoru jsme si spočítali délku uložení a pozici překladu na obou stranách vyznačili tužkou. U prvního překladu jsme z jedné strany dozdili tvárnice přesně na místo uložení překladu. Překlad jsme si poté připravili na lešení a nachystali si Ytong zdící maltu. Maltu je nutné nanést na vodorovnou plochu tvárnice pod překladem i na svislou plochu tvárnice vedle překladu. Poté je možné překlad nad otvor usadit a vodováhou zkontrolovat jeho rovinnost ve svislém i vodorovném směru.

Usazování nosných překladů Ytong

Dokončení stěny

Pro dokončení stěny nám zbývalo dozdít poslední tvárnici. Otvor jsme si změřili a tvárnici uřízli přesně na rozměr otvoru. Abychom ji mohli na místo snadno usadit i po nanesení malty, lehce jsme tvárnici ubrousili a poté očistili smetákem. Stejným způsobem jsme postupovali u všech zbylých překladů na Danově stavbě. Přečtěte si, jak probíhalo Zdění obvodového nosného zdiva z tvárnic Ytong. Překlady je nutné ukládat vždy nápisem YTONG v čitelné poloze. Šipky nakreslené na bočních stranách překladu musí vždy směřovat nahoru. Nosné překlady lze ihned po vyzdění zatížit.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací