Zakládání rohů a první řady zdiva z tvárnic Ytong

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
13. 5. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Stavebník Dan původně neměl stavbu domu vlastníma rukama v plánu. Když ale nemohl dlouho sehnat realizační firmu, dal v práci výpověď a vrhnul se do stavby svépomocí po hlavě. Pro hrubou stavbu zvolil kompletní systém z tvárnic Ytong.

S kamerou jsme ho zastihli v době, kdy už měl postavené první nadzemní podlaží a vybetonovaný strop. Jako správný svépomocník jsem přiložil ruku k dílu.

Bezplatná služba založení rohů

Při zakládání obvodových stěn z tvárnic Ytong využil Dan bezplatnou službu založení rohů. V prvním kroku se pomocí rotačního laseru měří výška základové desky, nebo v našem případě výška stropu. Protože byla v části domu vybetonovaná atika, museli jsme si při měření rovinnosti posunout přijímač laseru na lati o 250 mm, tedy o výšku jedné tvárnice.

Zakládání rohů a první řady zdiva z tvárnic Ytong
Reklama

Rozmístění tvárnic do rohů domu

Podle projektové dokumentace je třeba tvárnice rozměřit nejen na délku stěn, ale také úhlopříčně, aby byla dodržena kolmost stěn v rozích domu. Po umístění tvárnic dle předepsaných rozměrů jsme si na desku obkreslili jejich pozice a rozmíchali Ytong zakládací maltu.

Usazení tvárnic do zakládací malty

Na jeden pytel Ytongové zakládací malty je potřeba přibližně 9 až 10 litrů vody. Malta se nanáší ve vrstvě vysoké minimálně 10 mm a maximálně 40 mm. Pokud bychom se při zakládání tvárnic setkali s většími nerovnostmi než 40 mm, je nutné zmenšit výšku tvárnice ukládané do nejvyššího místa desky nebo stropu.

Zakládání rohů a první řady zdiva z tvárnic Ytong
Reklama

Řezání tvárnic nám výrazně ulehčovala pásová pilu od Ytongu. Všechny rohové tvárnice jsme postupně usadili do zakládací malty. Rotačním laserem jsme zkontrolovali, zda jsou ve stejné výšce a pomocí vodováhy a gumové paličky zajistili rovinnost ve svislém i vodorovném směru. Po usazení všech rohových tvárnic mezi nimi stačilo natáhnout zednickou šňůru a opakovat postup zakládání u všech tvárnic v první řadě obvodového zdiva.

Zakládání rohů a první řady zdiva z tvárnic Ytong

Vytvrdnutí malty do dalšího dne

Abychom měli jistotu, že bude zakládací malta řádně vytvrdnutá, ukončili jsme práce na stavbě po založení první řady tvárnic a zdění dalších řad si nechali až na následující den.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací