Přívod elektřiny - stavební rozvaděč a ČEZ

Autor: Peťan (79 příspěvků)
1. 7. 2019
0 komentářů
Přívod elektřiny - stavební rozvaděč a ČEZ
Příspěvek stavebníka
Protože na hranici pozemku je již pojistkový (HDS) i elektroměrový sloupek, je práce o něco jednodušší. Obvykle by bylo nutné vykopat díru na elektroměrový rozvaděč (sloupek), propojit s pojistkami ve vedlejším sloupku a vyvést vývod.

Nyní je potřeba pouze rozvaděč osadit jističem, vyvést kabel na stavební rozvaděč a vše nahlásit u ČEZu. Ten má snad rok na osazení elektroměru a případně přijímače HDO. Záleží samozřejmě na zvolené sazbě. Poplatek za jistič (rezervovaný příkon) je 500 Kč/A při použití 3f jističe a nebo 200 Kč/A při jednofázovém jističi.

Já jsem si zvolil asi nejběžnější jistič – 3f 25 A, charakteristiky B. Je nutné dodržet připojovací podmínky. Ohledně jističe platí zejména, že třífázový jistič musí mít hodnotu od 6 do 125 A (1fázový do 25 A; nad 80 A se osazuje nepřímé měření – jsou pak jiné podmínky), mít vypínací charakteristiku B (jiná je možná po domluvě s distributorem) a musí mít nezáměnné označení (některé typy jističů toto nemají!).

Přívod do elektroměrového rozvaděče je z pojistkového sloupku (HDS – Hlavní Domovní Skříň). Kabel (AYKY 4×16) byl již přiveden (osadila firma, která dělala zasíťování). Bylo akorát nutné ho připojit na jedné straně k jističi a na druhé k pojistkám. V žádném případě nikomu nedoporučuji, aby se v pojistkovém rozvaděči hrabal! Toto je určeno opravdu pouze pro odborníky s platnou vyhláškou 50 – přívod do rozvaděče je jištěn velkými pojistkami (řádově přes 100 A) a při zkratu to neprská, ale hoří a taví se! Zde je opravdu nutné svěřit práci elektrikáři.

Proč 4 a ne 5 vodičů? Zajímá vás, co hrozí při špatném zapojení? Koukněte do článku Duhy sítí a jejich možné poruchy – Síť TN.

Rozhodně se nepouštějte do svépomocného zapojování elektřiny!!

Přívod elektřiny - stavební rozvaděč a ČEZPřívod elektřiny - stavební rozvaděč a ČEZPřívod elektřiny - stavební rozvaděč a ČEZ
Reklama

Hliníkové vodiče jsem natřel kontaktní vazelínou na hliník Wago Alu-plus, aby se zamezilo oxidaci. Vodiče je samozřejmě nutné dostatečně dotáhnout jak v HDS, tak v jističi. Použitý jistič navíc musí umožňovat připojení Al vodičů. Při odizolovávání vodičů je nutné být opatrný, aby nedošlo k poškození žíly třeba naříznutí nožem apod. Mohlo by se po čase stát, že vodič praskne a přeruší se. Dále je dobré hliníkové vodiče nestáčet do očka – když se svorka opírá o vodič jenom na jedné straně je jakoby samosvorná. Kabel je nutné označit štítkem –  o jaký typ kabelu se jedná a jeho směr. Nože pojistek je dobré opatřit kontaktní vazelínou, aby nedocházelo k jejich oxidaci.

Za elektroměr jsem kabelem CYKY-J 5×6 mm připojil dočasný vývod – 3f zásuvku 32 A s vestavěnou zásuvkou na 230 V. Za zásuvku bude připojen stavební rozvaděč, který bude osazen dalšími jističi a proudovým chráničem. Kabel je veden v chráničce Kopoflex, aby nedošlo k mechanickému poškození kabelu. Vnitřek elektroměrového sloupku je nutné vyplnit pískem, nebo keramzitem, aby se zabránilo kondenzaci vlhkosti uvnitř. Na to celé je potřeba revizní zpráva od revizního technika elektro.

Pozor, od roku 2019 musí být i 32A zásuvky připojeny přes proudový chránič. Je tedy pravděpodobné, že na toto provedení nedostanete kladnou revizi, nebo že to ČEZ odmítne připojit. Vhodnou variantou je na kabel připojit malý zásuvkový rozvaděč s proudovým chráničem a zásuvkami.

Dnes již samotnou zásuvku připojit nelze. Všechny zásuvky musí být vybaveny proudovým chráničem.

Přívod elektřiny - stavební rozvaděč a ČEZPřívod elektřiny - stavební rozvaděč a ČEZ
Reklama

Na stránkách ČEZ Distribuce je nutné vyplnit žádost o připojení odběrného místa. Jako přílohu je nutné přiložit katastrální mapu s vyznačeným místem stavby a doklad o vlastnictví. Cca dva dny po vyplnění žádosti mi přišel mail s informací, že jim dopis dorazil a odkazem na stránku, kde si lze prohlédnout postup. Stačí zadat zákaznické číslo, číslo žádosti a datum narození a zobrazí se přehledná tabulka s aktuálním stavem žádosti.

Přívod elektřiny - stavební rozvaděč a ČEZ

Cca za 14 dní přišel návrh smlouvy který jsem podepsal a odeslal zpět. Nyní je třeba nechat udělat revizi připojení. V revizi se uvádí číslo smlouvy s ČEZem, takže je nutné mít nejdříve smlouvu a až potom revizi. Tu jsem poté odeslal mailem. Čekám, čekám, čekám dalších 14 dní a nic se neděje…

Po nějaké době se postup zasekl na čísle 6 („Pro vlastní připojení k soustavě doložte splnění Technických podmínek připojení v souladu s uzavřenou smlouvou“). Co to sakra znamená, co jsem zapomněl? Píši tedy do ČEZu a odpověď je „jasná“. Musím kontaktovat svého obchodníka. WTF, takže musím vyplnit další formulář a zažádat o odběr elektřiny? Čert aby si vzal všechny ty alternativní dodavatele… Na stránkách tedy stahuji formulář DE10, ten vyplním a spolu s plnou mocí odesílám do ČEZu. Asi je pravda, že jsem si to mohl přečíst dříve přímo na stránkách ČEZu.

Po pár dnech telefon, domluvili jsme si nějaký nejasnosti (sháněli revizi, kterou jsem jim posílal asi třikrát) ujistili mě, že elektroměr bude osazen okolo zadaného termínu (chtěl jsem to asi půl roku napřed). Cca v polovině domluveného měsíce zavolal technik ČEZu, že je na parcele a chystá se zapojit elektroměr. Ten namontoval, zaplomboval a je hotovo. Samozřejmě, poté následoval dopis a mail od ČEZu s číslem účtu kam mám posílat peníze…

Reklama
Přívod elektřiny - stavební rozvaděč a ČEZ

Takže ještě jednou popořadě (jak to probíhalo u mě):

  1. Pojistkový (HDS) a elektroměrový sloupek jsem už měl na hranici pozemku.

  2. Osazení Hlavního jističe, vývod na stavební rozvaděč.

  3. Žádost na ČEZ distribuce. Vyplnit formulář „žádost o připojení odběrného místa“.

  4. Se smlouvou zajít za revizním technikem, který udělá revizi (musí v ní být číslo smlouvy z bodu 3).

  5. Na ČEZu zažádat o připojení. Nutné odeslat ještě plnou moc a revizi.

  6. Pokud je vše OK, mělo by být odběrné místo připojeno.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací