Rovnání zahrady smykovým nakladačem s kultivátorem vs. rovnání zahrady s benzinovým kultivátorem

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: terénní úpravy
28. 3. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Tentokrát jsme vyzkoušeli, co je lepší k rovnání zahrady. Soupeřili spolu malý benzinový kultivátor a smykový nakladač s kultivátorem.

Ať už u finálních úprav domu nebo při chystání zahrady po delší době, můžete v zemině objevit hroudy. Oba tyto stroje vás jich umí zbavit. Půjčit si je můžete v DEK Půjčovně. Co se týká ovládání smykového nakladače, není to nic těžkého. Nepotřebujete k tomu žádný speciální průkaz a pracovník půjčovny vás s ním ochotně seznámí. Necháte-li si stroj přivézt, seznámí vás s jeho obsluhou školený dopravce. Nezapomeňte si ale stroj včas rezervovat, doporučujeme alespoň týden předem.

Kultivátor Husqvarna TF 325 je spolehlivý a snadno ovladatelný. Určen je především pro hrubé opracování půdy, jako je kypření, rytí, pletí či provzdušnění půdy. Standardem u tohoto stroje je komfortní nastavitelná skládací rukojeť s řadicí pákou, transportní kolečko a opěrná tyč.

Rovnání zahrady smykovým nakladačem s kultivátorem vs. rovnání zahrady s benzinovým kultivátoremRovnání zahrady smykovým nakladačem s kultivátorem vs. rovnání zahrady s benzinovým kultivátorem
Reklama

Smykem řízený nakladač BOBCAT S530 pro středně náročné práce využívá systém rychlé výměny přídavných zařízení. Používá až 90 zařízení pro různé typy prací. Můžeme ho vídat třeba na stavbách s namontovanou lopatou nebo paletizačními vidlemi. Dnes jsme mu nasadili rotační kultivátor. Jeho nesmírnou výhodou je, že dokáže pracovat na velmi malém prostoru. Umí se totiž otočit tam, kde stojí. Stačí, aby se tam vešel svou délkou a šířkou. Další jeho velkou výhodou je snadné intuitivní ovládání, které se provádí dvěma joysticky. Levou rukou ovládáme směry jízdy, pravou rukou pak samotné pracovní činnosti.

Rovnání zahrady smykovým nakladačem s kultivátorem vs. rovnání zahrady s benzinovým kultivátorem

Kdo s koho

Pro každý stroj jsme připravili prostor o velikosti 25 m2. Který zvítězil a jak vypadala zemina? Jednoznačnou převahu má smykový nakladač s rotačním kultivátorem, a to nejen díky šířce pracovního záběru, která činí necelé 2 metry. Zkultivovat s ním tuto plochu bylo i pro amatéra naprosto jednoduché a zabralo to téměř 2,5 minuty, a to do hloubky 15 až 20 cm. Za stejnou dobu se malému benzinovému kultivátoru podařilo z vytyčené plochy opracovat přibližně 20 % a hloubka opracování byla kolem 5 cm.

Reklama
Rovnání zahrady smykovým nakladačem s kultivátorem vs. rovnání zahrady s benzinovým kultivátoremRovnání zahrady smykovým nakladačem s kultivátorem vs. rovnání zahrady s benzinovým kultivátoremRovnání zahrady smykovým nakladačem s kultivátorem vs. rovnání zahrady s benzinovým kultivátorem

Na menší zahradě s pěknou a kvalitní zeminou si vystačíte s malým benzinovým kultivátorem Husqvarna TF 325. Svou práci zvládne dobře a náklady na jeho zapůjčení a převoz z DEK půjčovny budou minimální. Pokud ale máte pozemek o rozloze 1000 m2 a více, zvažte použití smykového nakladače. Práci zvládne o 80 % rychleji a hlavně téměř bez námahy. Navíc si u toho užijete i spoustu legrace.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací