Jak se vyhnout rizikům spojených s prostupem komínu střešní konstrukcí?

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: komín
27. 2. 2019
0 komentářů
Jak se vyhnout rizikům spojených s prostupem komínu střešní konstrukcí?
Redakční článek
Stavba komínu svépomocí může být někdy ošemetná záležitost. Někteří svépomocní stavebníci nedodrží protipožární normu při průchodu komínu střešní konstrukcí a mají pak problémy s kominíky. Naštěstí se na trhu objevují nové materiály, díky kterým si při stavbě komínu svépomocí můžete být zase o něco jistější. Žhavou novinkou je praktický parotěsný prostup cihelných komínů střešním pláštěm z pěnového skla.

Nový parotěsný prostup cihelných komínů dodávaný společností HELUZ brání srážení vlhkosti, snižuje tepelné ztráty střešní konstrukce a také splňuje protipožární normu, protože je nehořlavý a jeho tloušťka je 50 mm. Norma totiž vyžaduje, aby komínové těleso pro pevná paliva bylo vzdáleno od hořlavých materiálů minimálně 5 cm.

Přímé napojením na komín: minimální únik tepla

"V případě, že stavebník nalepil paropropustnou fólii přímo na komín, nelíbilo se to kominíkům, protože fólie neměla atest na to, aby přišla do přímého kontaktu s komínovým tělesem. Nehledě k tomu, že teplota komínového tělesa je proměnlivá. Paropropustná fólie na něm stejně nedržela a odlepovala se. Proto společnost HELUZ vytvořila tuto zábranu z pěnového skla Foamglas o tloušťce 50 mm, což je prvek, který může přijít do přímého styku s komínovým tělesem, přitom je dodržena bezpečnostní pěticentimetrová mezera a fólie na této zábraně drží přilepena tepelně odolným tmelem,“ vysvětluje Jan Míchal.

Parotěsný prostup z pěnového skla

Tyto možné komplikace eliminuje nový parotěsný prostup HELUZ z pěnového skla Foamglas, který ve střešní konstrukci bezpečně napojí paropropustnou fólii na cihelné komínové těleso. Parotěsný prostup z desek Foamglas o tloušťce 50 mm má hned tři výhody:

Reklama
  • není difúzní
  • brání tvorbě rosného bodu
  • srážení vlhkosti.

Zároveň představuje tepelně izolační řešení, které zamezí úniku tepla kolem komínu, protože je napojeno přímo na něj.

Montáž parotěsného prostupu HELUZ pro cihelné komíny:

Do místa spodní části prostupu připevníme okolo komínu pomocí plastových sponek montážní pásku. Za ni zavlékneme plastové rohy, které budou prostup držet po dobu zaschnutí tmelu.

Reklama

Na plochy desek naneseme housenkovitě tepelně odolný tmel. Stejně jej naneseme i na čela (hrany) desek, které budou k sobě slepeny.

Jak se vyhnout rizikům spojených s prostupem komínu střešní konstrukcí?

Desky položíme na plastové rohy a přilepíme na komín a k sobě tak, aby vytvořily kolem komína požadovaný prostup.

Reklama

Všechny čtyři slepené desky okolo komína stáhneme dodanou stahovací páskou. Před konečným stažením na hrany desek umístíme další plastové rohy, aby desky chránily před poškozením.

Po zaschnutí tmele (při 15 °C min. tři hodiny) obě stahovací pásky opatrně odstraníme. Případné nepřesnosti začistíme, aby vznikl dokonale hladký povrch.

Všechny styky desek (svislé i vodorovné) a místa spojů desek s komínovým pláštěm, jak ze spodní strany, tak také z horní strany přetmelíme, aby po celém obvodu prostupu nebyl tmel nikde přerušen.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama