Stavební dozor při stavbě svépomocí

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
1. 4. 2019
0 komentářů
Stavební dozor při stavbě svépomocí
Redakční článek
Musí být při stavbě svépomocí přítomen stavební dozor nebo stavbyvedoucí? Kdo je stavební dozor, co dělá, kolik stojí a kde ho sehnat? Jakou činnost vykonává stavbyvedoucí? Na tyto odpovědi jsem se zeptal pana Freitaga ze společnosti Mydozorujeme, s.r.o.

V legislativě se setkáváme s pojmem Stavební dozorstavbyvedoucí. V případě stavby svépomocí je stavbyvedoucím v podstatě přímo svépomocný stavebník, který některé stavební části vykonává sám a na jiné najímá externí řemeslníky, od kterých práci následně přebírá. Stavební dozor je nezávislá osoba, která po stavbyvedoucím, v našem případě stavebníkovi (řemeslnících), přebírá a kontroluje jednotlivé dokončené stavební etapy. Nicméně před stavebním úřadem je stavební dozor veden jako stavbyvedoucí, protože stavbyvedoucí u stavby svépomocí musí mít autorizaci v oboru pozemního stavitelství. V případě zjištěných závad na chyby upozorňuje.

Stavební dozor na sebe bere odpovědnost spojenou s kontrolou kvality prováděné stavby. Ze zákona jej smí vykonávat osoba, která má vysokoškolské vzdělání stavebního směru nebo architektonického směru. Dále pak osoba se středoškolským vzděláním s maturitní zkouškou a stavební praxí alespoň 3 roky.

Když stavíte svépomocí a máte v plánu si co nejvíce prací realizovat sami, ani tak se neobejdete bez stavebního dozoru. Bohužel se často setkáváme s lidmi, kteří mají zájem pouze o to, abychom jim dali na projekt potvrzení tzv. autorizační kulaté razítko a kontrolovat stavbu nechtějí. To my ovšem z níže uvedených důvodů neděláme.
Brát na sebe odpovědnost za stavbu, kterou jsme nikdy neviděli, a dávat kulatá razítka na potkání jsme nikdy dělat nechtěli a nemáme to ani v plánu. Pokud chce mít stavebník jistotu, že svou práci provedl dobře, může si nás objednat a my mu stavební dozor rádi zajistíme. Svépomocným stavebníkům nabízíme obvykle dvě dozorové služby. Jedna obsahuje 5 návštěv stavby a druhá 10. Při první variantě dozoru vždy kontrolujeme založení stavby, výztuž desky, výztuž věnce a krovy. Pátá kontrola je na individuální dohodě.
Reklama

U služby s deseti návštěvami jsou zmíněné 4 prohlídky stejné a 6 je volitelných. Dodal Michal Freitag z firmy MyDozorujeme.cz. Stavební dozor v balíčku 5ti návštěv vyjde stavebníka u firmy MyDozorujeme.cz na částku 28 000,- Kč a 10 návštěv + 3 telefonické konzultace na částku 48.000 Kč. Nejvíce staveb technici z Mydozorujeme.cz realizují v Severomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji. Ostatní kraje a případné telefonické konzultace jsou vždy o individuální domluvě. Kromě dohlížení na novostavby se soustředí také na rekonstrukce. V rámci stavebního dozoru nebo kontroly stavby je pro stavebníky ze Svépomocí.cz domluvena první konzultace zcela zdarma. Na konzultaci můžete probrat své konkrétní stavební dotazy a ověřit si, zda budete chtít společně dále spolupracovat například formou stavebního dozoru či jiným poradenstvím. Při kontaktování firmy MyDozorujeme.cz můžete využít telefon 737 377 066 nebo kontaktní formulář na webu. Pokud řeknete, že jste ze Svépomocí.cz, máte na všechny služby 5% slevu. Mějte se pěkně a ať se Vám daří !

U rekonstrukcí se setkáváme nejraději s lidmi, kteří chtějí koupit objekt, u kterého plánují následnou rekonstrukci. Objekt s nimi projdeme a upozorníme na všechny vady a nedostatky, které při prohlídce objevíme. Následně zpracujeme kalkulaci, ve které vyčíslíme náklady na rekonstrukci a můžeme doporučit i námi prověřené firmy a řemeslníky na jednotlivé rekonstrukční etapy.
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací