Ochrana betonu či nedokončené základové desky v zimě

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
21. 12. 2018
0 komentářů
Ochrana betonu či nedokončené základové desky v zimě
Redakční článek
Podařilo se Vám stihnout před zimou vybetonovat základy a desku? Máte hotové bednění a navezené kamenivo v prostoru desky, ale betonáž již do jara nestihnete? Zvládli jste vybetonovat základové pásy a uložit bednění, ovšem zaskočil Vás sníh a mráz? Přečtěte si, jak konstrukci přes zimu chránit. Své dotazy jsem konzultoval u výrobce betonu, společnosti CEMEX. Odpovídal Daniel Šmíd.

Jak do jara chránit již vybetonovanou desku

Ideální ochranou je zakrytí betonu plachtou. Pokud tuto možnost nemáte, doporučuje Dan Šmíd povrch desky alespoň napenetrovat, aby bylo v co největší míře zabráněno nasákavosti betonu. Napenetrovat můžete desku rovnou asfaltovou penetrací nebo vodním sklem. Výborné je vodní sklo lithné, které beton vytvrzuje, zamezí nasákavosti a přesto konstrukce zůstane paroprodyšná (tato penetrace je trvalá – minerálně - chemicky se váže na cementový tmel). Dodal Daniel Šmíd. Ovšem teoreticky bychom vybetonovanou desku již chránit nemuseli, neboť beton je mrazuvzdorný, nicméně velmi záleží na tom, jaký beton byl použit.

Pro venkovní konstrukce vystavené vlhkosti a zmrazovacím cyklům je vyráběn tzv. provzdušněný beton. Pro samotnou stavbu rodinného domu se obvykle používá beton neprovzdušněný, neboť se předpokládá jeho ochrana další konstrukcí. Proto je potřeba tyto betony během zimy chránit.

Neprovzdušněný beton

Klasický neprovzdušněný beton může obsahovat velké vzduchové bubliny. Pokud se do nich z důvodu nasákání dostane voda, která zmrzne, dochází při přechodu na led ke zvětšení objemu o 9%. Rozpínající se led vytváří napětí a mikrotrhliny, beton začíná degradovat.

Reklama

Provzdušněný beton

Provzdušněný beton obsahuje velké množství mikropórů (bublinek). Ty slouží k tomu, aby voda přijatá betonem byla rozdělena na malé částečky (malé objemy vody uvnitř pórů). Tím se zmenší objem rozpínajícího se ledu i vznikajícího napětí. Beton se tak stává tzv. mrazuvzdorným, respektive odolným vůči zmrazovacím cyklům ve vlhkém prostředí. Dodal Daniel Šmíd.

Co s deskou připravenou na betonáž

Podaří-li se vám před zimou připravit základové pásy, ztracené bednění, rozvody kanalizace i zásyp a zhutnění podkladního materiálu uvnitř desky, nemusíte mít obavu. Takto připravenou konstrukci nijak neochraňujeme a naopak ji necháme vystavenou klimatickým vlivům. Je to nejlepší. Navezený materiál sám ještě dosedne a zhutní se. Zažili jsme situaci, že před zimou důkladně zhutněný mezizákladový zásyp do jara dosedl o dalších cca 50 mm. Prozradil pan Šmíd.

Ochrana betonu či nedokončené základové desky v zimě
Reklama

Základové pásy chrání před zimou zemina

Dle slov Dana Šmída z Cemexu není ochrana vybetonovaných základových pásů či ztraceného bednění nutná. Ztracené bednění ani vybetonované pásy bych v rámci ochrany před zimou neřešil. I kdyby došlo k drobnému poškození povrchu betonu z důvodu mrazu, jedná se stále jen o tlačenou oblast, na které dům stojí, takzvaná roznášecí vrstva. Doplňuje Daniel Šmíd. Jinak by tomu bylo ovšem v případě, že byste se základové pásy či ztracené bednění rozhodli v zimním období betonovat. Betonování v zimě jsme podrobně probírali v minulém článku.

Betonáž základových pásů je z pohledu ošetřování v zimním období bez zvýšených nároků. Betonuje se v tzv. nezámrzné hloubce a pokud se nenechá ložná spára promrznout, zemina a objem betonu udrží po nezbytnou dobu potřebnou teplotu pro hydrataci. Je však potřeba předcházet snížení povrchové teploty betonu pod 0°C v prvních cca 24 hodinách.
Při betonáži ztraceného bednění je třeba dávat pozor na teplotu bednících dílců, které jsou-li promrzlé, mohou rozdílem teplot popraskat a u betonu zpomalit či úplně zastavit jeho tvrdnutí. Zde je opět vhodné použít beton vyšší pevnostní třídy s rychlejším náběhem pevnosti a konstrukci řádně chránit vůči mrazu. Obecně, tenkostěnné nadzemní konstrukce je vhodnější v mrazivém počasí neprovádět vůbec
Reklama

Závěr

Nestihne-li se betonáž samotné základové desky, je to spíše výhodou, jelikož se přes zimu spolehlivě dohutní podklad. S betonem v základech či ztraceném bednění si také není třeba lámat hlavu. Vybetonovanou desku ideálně napenetrujte, aby nenasákala zbytečně vlhkost a pokud možno zakryjte plachtou. Čeká-li vás betonování při teplotách pod 5°C přečtěte si doporučení v článku o betonování v zimě. Mějte se pěkně a ať se Vám daří

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací