Hrubá stavba

Autor: jiří (6 příspěvků)
8. 12. 2018
8 komentářů
Hrubá stavba
Příspěvek stavebníka
Dobrý den, v projektové dokumentaci máme cihly Porotherm 40 pro zdění na pěnu. V době stavby se již nevyráběly a tudíž padla volba na ekvivalent Porotherm 38, který byl paradoxně dražší :-)

Zakládání stavby Po vytvrdnutí základové desky následovala penetrace pod budoucími obvodovými stěnami a lepení hydroizolace. Radonový index je nízký, proto stačí jedna vrstva izolace. Hydroizolaci jsem rozřízl napůl a nechal přesah na obou stranách pro budoucí izolaci vně a napojení příčkového zdiva uvnitř. Následovalo založení první řady zdiva. Na začátku jsem zamýšlel o přizvání technika, ale po cenové nabídce jsem od zámyslu upustil. Zvažoval jsem jakou maltu pro zakládání použít. Vyhrála cena.

Použil jsem Unimalt a můžu říct, že při správné konzistenci drží bezvadně.Při zakládání jsem použil laser hilty, potkal jsem se :-) což je dobře. Použil jsem trochu více zakládací malty kvůli zdění příček (o tom později). Zdění obvodových stěn Jak jsem zmiňoval, zdění probíhalo na pěnu Porotherm DryFix. Předem doporučuji koupit dvě kvalitní pistole s teflonem. Jednu na běžnou nízko expanzní pěnu a druhou na pěnu Porotherm.

V případě použití té obyčejné si zaděláváte jen na starosti. Takto prostě necháte jen pěnu zavadnout, další den žiletkovým nožem odříznete a valíte dál. Zdění šlo celkem dobře, ale vzhledem k tomu, že se mi dostaly na stavbu dvě šarže cihel (poznáte podle barev) tak zdění "do provázku" šlo docela prčovně. Rozdíl v hloubce cihly je 1cm!! Tzn. 0,5 šlo ven a 0,5 dovnitř. Docela mne to štvalo. Další kulišárna je zdění na provázek, když fouká. Překlady a věnec Na překlady jsem použil systémové řešení od Porothermu, dražší řešení :-(, ale aspoň jsem tam nacpal trochu polystyrenu. Uložil jsem opět na Unimalt ca 1cm po položení.

Po zavadnutí se dozdila jedna řada cihel a začal jsem dělat věnec. Z venku jsem použil věncovky od porothermu lepené na pěnu, potom izolace, vystrojení věnce a šalování jsem udělal z obou stran osb deskama, které jsem předtím použill na desku.Stáhl laťkama, natloukacíma hmoždinkama a vruty. Dlouhá práce, ale lepší to udělat pořádně než hledat beton dole. Zavolal jsem pumpu a zalil najednou. Byl jsem tam sám se ženou a práce to byla šílená. Někde toho bylo hodně, někde málo.... Zvládli jsme to, je to rovné.

Vazba a záklop Na střechu jsem si pozval tesaře. To je věc na kterou si sám netroufnu. Makám na domě z 99% sám se ženou a toto je opravdu jiné kafe. V obývacím pokoji bude přiznaná vazba a zbytek bude zatím půda. Oproti projektu se trochu upravil sklon střechy a samotná vazba se dimenzovala na pochozí půdu. Z relativně jednoduché vazby s kleštinama a hambálkem vznikla střecha, kde stropní trámy mají hodnoty 280x100, krokve 160x100 a vrcholová vaznice v prostoru s přiznaným krovem 320x240, vše hoblované a trochu prosušené. Záklop jsem dělal celoplošně s OSB 22mm z důvodu budoucí nadkrokevní izolace. Tím stavba v roce 2017 končila, zakryl okenní otvory osb deskama, střechu jsem zakryl celtou, zalaťoval a celou zimu stresoval, kdy zase zafouká a já půjdu lepit roztrhanou celtu. (Několikrát se mi to stalo a nic příjemného to není).

V dubnu 2018 jsem probral stavbu k životu a chlapíci mi přišli osadit okna, bylo potřeba něco dělat a na pokládku nadkrokevní izolace jsem si na jaře netroufl (počasí). Vybral jsem si profil Salamander BlueEvolution 92. Měl jsem celkem 12 pozic včetně HS portálu a hliníkových dveří. Jako dodavatele jsem si zvolil firmu ExpressOkna (p.Vlach). S dodávkou, dobou a osazením jsem spokojen. Osazení proběhlo dle normy s páskami Illbruck. Vně se pásky přilepily na zdivo a následně jsem je ošetřil naředěnou směsí stavebního lepidla aby nedocházelo k degradaci pásky, než se překryje izolací. Uvnitř se vylepí špalety xps a následně dolepí a dotmelí páska.

Dlouho jsem vybíral, jaký systém nadkrokevní izolace volit. Cenově dostupnější jsou Isover a Rockwool nebo Ursa a cenově mimo mísu je PUR/PIR nadkrokevní izolace. Po spočítání jsem byl přesvědčený pro isover. Jak jsem psal, stavím sám a klást izolaci po pásech pro mne není reálné kvůli počasí. Veny za vruty twin UD jsou taky ustřelené a potom co mi řekli, že mi nedodají samotný produkt Isover tram, jem se rozhodl úplně jinak. Kombinaci těchto systémů podle sebe. Objednal jsem vruty z USA shodné s vruty twinUD v délce 480mm (mimochodem za třetinovou cenu) přes slovenského dodavatele.

Dle technického listu Isover používají bloky Isover Tram z EPS 150 opřené o námětek. Kladené souběžne s okapovou hranou, Ursa používá XPS souběžně s krokví. Kombinace byla na světě. Námětek z OSB a trámky nařezané z EPS 200 souběžně s krokví, kotvený dvouzávitovým vrutem přes kontralať do krokve skrz parozábranu. Vzniklý prostor jsem vyplnil izolací URSA 2x150mm, překryl difuzní folií. Tahal jsem několik folií nad sebou a lepil páskou aby mne nezastihl néšť. Vždy když začalo pršet, byl blok hotový a difuzní folie to podržela. Po ukončení jsem na vruty chytl druhou kontralať, čímž jsem vytvořil větranou mezeru. Celou střechu následně zalaťoval. Tašky Na tašky už přišli pomocníci, jak z masa a kostí tak GEDA. Vátah na tašky je opravdu dobrá věc. Volil jsem klasickou pálenou tašku Tondach Figaro 11. Taška, co na obrázku vypadá suprově.

Nicméně po dodání a naskládání na střechu bych již volil jinou. Tato taška se musela brnkat na každou třetí, protože se kladla na vazbu a bylo by vše vidět, žádná vlnka to neschová. Navíc tašky jsou některé lehce křivé, jak je vypalovali. Poloviční tašky jsou traky trochu jiné. No prostě opět jsem si naběhl. Výsledek je ale chvalitebný. Klempíř mi pomohl s okapama a bylo hotovo. Střecha = sucho. Super. Příčky Jelokož jsem se potřeboval kvůli záklopu půdy dostat malinko níž než jako u obvodových stěn (abych pod osb záklop dostal poslední cihlu včetně pěny) zdil jsem obvodové zdivo na více malty. Takto jsem se dostal ca 1,5 cm pod a vzniklá mezera pod stropem byla dostatečná pro osazení poslední příčkové cihly.

Na zdění jsem použil 140 mm Porotherm a zdění šlo taky na pěnu. Dozdil jsem všechny příčky, osadil překlady. Izolace soklu Jako izolaci soklu jsem zvolil izolaci URSA XPS 100mm vertikálně, lepenou na kombinaci pěny na hydroizolaci z asfaltového pásu. Tato izolace bude následně dolepena horizontálně na tloušťku izolace domu. tj. 180 mm. Rozvody elektriky a vody Rozvody elektriky jsem dělal drážkovačkou, následně vylamoval drážkovaný materiál. Na samotném procesu nic není, nic krom toho prachu. Na rozvody vody se chystám teď přes zimu. Jde to vše pomalu, ale mám jen dvě ruce....

Rozhodl jsem se pro betonovou jímku o objemu 12m3. Z firmy ceske-jimky jsem telefonoval ze slovensky mluvícím dispečerem a osadit mi ji přijeli kluci z Polska. Vybagroval jsem požadovanou díru a i přes komplikace s podzemní vodou se jímka podařila usadit. Vodovod a kanalizace ........:-( na naše náklady. Investice vodovodní řad a kanalizační řad. Je zima a v zimě se dělá špatně. Dodělám rozvody vody, zaizoluji pozednici a nechám odpočívat.

Náklady

Název položkyCena
hydroizolace desky
20 000 Kč
Náklady na kanalizaci a přípojku kanalizace
160 000 Kč
Náklady na vodovod a přípojku
70 000 Kč
Výkopy a dorovnání
20 000 Kč
nádrž na vodu
32 000 Kč
pila Dewalt
6 000 Kč
Okna a dveře
250 000 Kč
Střecha a izolace
600 000 Kč
Hrubá stavba zdivo
250 000 Kč
Celkem1 408 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
jiří
jiří (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací