Jak na efektivní vánoční osvětlení?

Autor: K & V ELEKTRO (12 příspěvků)
14. 11. 2018
0 komentářů
Jak na efektivní vánoční osvětlení?
Komerční
Vánoční čas se neúprosně blíží. Je čas zapomenout na stres a shon a vykouzlit nezapomenutelné svátky vašim blízkým. Uvidíte, že nadšené budou nejen děti! Vánoční trendy se neustále mění a vánočních světýlek není nikdy dost. U vánočního osvětlení totiž platí zlaté pravidlo, že čím více, tím lépe!

Voděodolnost

Do interiéru stačí zpravidla ochrana IP20, pokud chcete osvětlení umístit do vlhčích prostor, nebo ven, hledejte světýlka alespoň IP44. Baterie/přívodní šňůra

Máte domácí mazlíčky, nebo chcete použít vánoční dekoraci na stůl, či na místo, kde nemáte zásuvky? Vyplatí se vám vánoční dekorace na baterie.

Nechce se vám hlídat vybité baterie, nebo dáváte přednost velkým, energeticky náročným, dekoracím? Ideální jsou klasické LED řetězy s přívodní šňůrou. Délka přívodního kabelu Pokud zapojujete klasický stromek, záleží na vašem rozmístění zásuvek, ale běžně je dostačující 3 - 5 metrový kabel.

Pokud zdobíte exteriér, budete pravděpodobně hledat žárovičky s delším kabelem. Délka LED řetězu na stromek Na malý stromek postačí 4 - 6 metrový řetěz, pro střední do 150 cm je doporučován 8 - 15 metrů řetězu, a na větší stromek volte ještě delší.

Vždy ale záleží také na délce přívodního kabelu a především na objemu vánočního stromku, který se může velmi lišit. Také záleží, zda preferujete hustě osázené řetězy, nebo klasické.

Jak na efektivní vánoční osvětlení?

Barva osvětlení

Aktuální trendy se přiklánějí ke studené bílé barvě světla, anebo extravagantní modré či fialové. Vyznavači klasiky však opět sáhnou po teplé žluté barvě, která zaručeně navodí útulnou atmosféru.

Pokud máte děti, nejvíce radosti udělají multi color žárovičky, které okouzlí svou pestrostí.

Tvar žároviček

Nejoblíbenějšími současnými LED žárovičkami jsou takzvané nano řetězy, které ve stromku splynou. Kouzelné jsou ale i ty ve tvaru kouliček, které jsou samy o sobě dekorativní.

Kvalita

Vzhledem k tomu, že LED technologie se již velmi rozšířila, je vánoční osvětlení výrazně cenově dostupnější. Volte proto raději řetězy a dekorace od prověřených výrobců, předejdete tím poruchám i případnému nebezpečí vyhoření a vydrží vám mnoho let.

Jak na efektivní vánoční osvětlení?

Vánoční stromek

Rozzářený stromeček je téměř v každé domácnosti samozřejmostí. Díky moderní LED technologii již dávno neplatí, že je třeba mít světýlka neustále pod dohledem. Na výběr je mnoho různých tvarů i barev žároviček. Volit můžete také barvu kabelů, zda chcete, aby kabel splynul, nebo se zvýraznil ve stromku.

  • Skvělou vychytávkou je integrovaný časovač, který stromek zhasne sám, kdy mu určíte.

  • Pokud zvolíte stromek s přívodním kabelem, myslete dopředu na umístění stromku.

  • Začněte stromek zdobit od spodních větví. Nebudete nepříjemně překvapeni, až vám přívodní šnůra skončí na opačné straně stromu, než máte zásuvky.

  • Pokud máte pestré ozdoby, použijte jednobarevné teplé nebo chladné světlo žároviček.

  • Při výběru vánočních řetězů vybírejte délku dle toho, jak plánujete pořizovat velký stromek. 

Jak na efektivní vánoční osvětlení?

Dekorace na stůl   

Nádherně prostřená a vyzdobená štědrovečerní tabule připravená na vánoční pochoutky patří k vrcholům svátečního večera.

Jak ji tedy vyzdobit, aby byla večeře zážitkem pro celou rodinu?

  • Volte vánoční dekorace na baterie. Povalovaní kabelů po stole je již minulostí. V nabídce naleznete, jak dekorativní LED řetězy, tak vkusné dřevěné dekorace, či kouzelné akrylové figurky. 

  • Nedržte se při zemi, rozzářený sváteční stůl vykouzlí nádhernou atmosféru.

  • Slaďte barvu osvětlení s ostatními dekoracemi na stůl.

Ozdobit okna i balkón

Umístěním vánočních světýlek do oken či na balkón, potěšíte nejen svou rodinu, ale především všechny kolemjdoucí.

Po kterých sáhnout?

  • Vybírejte spíše dekorace, které není třeba lepit. Je mnoho kouzelných svítících ozdob, které stačí postavit na parapet. 

  • Aby byla lépe viditelná zvenku, sáhněte po těch s vyšší svítivostí. 

  • Volte osvětlení s dostatečným krytím proti vlhkosti a prachu.

Nástrahy venkovního osvětlení

Vánoční osvětlení spojené se se zasněženými stavbami a zahradou dokáže vytvořit skutečně úchvatnou atmosféru. Zdobit můžete nejen fasádu a stromy, ale i keříky, plot, či altán.

Přijde vám to příliš pracné? Stačí dodržet pár pravidel.

  • Dodržujte nezbytnou ochranu krytí. Opět alespoň IP44.

  • Umístěte osvětlení tak, aby kabely vedoucí k zásuvkám nepřekážely a nevedly přes cesty.

  • Preferujte dekorace a řetězy s časovačem. Ušetříte a budete mít osvětlení pod kontrolou.

  • Vyzkoušejte Connecting systém. Díky spojovacímu systému můžete vytvořit osvětlení až s 1000 LED žárovičkami zapojenými na jeden napájecí zdroj. Aranžujte světelné LED řetězy, závěsy, krápníky a sítě dle vaší fantazie a vytvořte jedinečný světelný efekt v exteriéru.

  • Myslete komplexně. Naplánujte výzdobu fasády i zahrady společně tak, aby se jednotlivé dekorace nepřebíjely a místo kouzleného místa jste nevytvořili zářící kýč.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
K & V ELEKTRO (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama