Studna – vodoměrná šachta

Autor: Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
Kategorie: Vrt, studna
22. 6. 2010
6 komentářů
Studna – vodoměrná šachta
Příspěvek stavebníka
Studna byla vyvrtána a já chtěl využít čas, kdy se čekalo na stavební povolení. Začal jsem shánět vodoměrnou šachtu. Skruže jsem zavrhl, protože jsou těžký a cenově by to bylo skoro nastejno jako plastová nádrž.

Po oslovení několika výrobců VŠ u nás i na internetu, jsem si vybral výrobek od firmy EKO Pardubice, plastovou VŠ, průměr cca 1m, výška 1,4m (info zde http://www.ekopardubice.cz/cs/34-vodomerna-sachta-kruhova/)

Šachta by měla být samonosná, tzn. bez nutnosti obetonování, vyrobená z plastu tloušťky 5mm a výztuhy a vrchní část z 10mm polypropylenu. Teď vím, že jsem měl trvat i na dnu z 10mm PP… ušetřil bych si tím pár starostí. Do dna mi udělali otvor průměr 20cm a osadili přírubou 10cm vysokou. Dále připravili ve výšce 30cm ode dna otvor na vstup trubky pro odčerpávání vody do baráku. Šachta mě tedy vyšla na 6100,- + 700,- doprava z Pardubic do Rumburka. Jakmile byla šachta doma, vzali jsme krumpáč a lopaty, a v domnění, že vykopeme 1,2m hlubokou díru kolem trubky a během dopoledne tam nainstalujeme šachtu a zasypeme, jsme se do toho pustili (podotýkám, že v té době jsme do země ještě ani nekopli…)

Prvních 50cm zeminy šlo celkem v pohodě a brzy jsme měli obkopaný vrt do zmiňované hloubky. Již v 30cm jsme narazili na jíl, takový ten hnusný mazlavý hnědý a žlutý, bohužel byl všude a s přibývající hloubkou jsme kolem vrtu zahlédli první kapky vody. No, abych to neprotahoval… nasraně jsme kopaly cca 1m hluboko a po kotníky ve vodě. Kolem vrtu prosakovala vrchní voda, ta, kterou studnaři prorazili a ucpali tou ocelovou 4m dlouhou ucpávkou. Bohužel voda si našla nejsnazší cestu nahoru a podél té ocelové trubky stoupala nahoru, kde jsme jí v cca 50cm uvolnili. Již tehdy jsme tušili, že to bude asi problém… každopádně jsme s pomocí lopat, rejče a později i bagru vykopali 1,2m hlubokou jámu pro VŠ a hned vedle 2m hluboký přepad, kam jsme svedli vodu, která se plnila okolo vrtu.

Reklama

Po dalších útrapách s neustálým odčerpáváním vody a pokusech ucpat proud, který vyvěral podél vrtu, jsme plnou drenážní trubkou svedli hlavní pramen do vedlejší jámy. Vše jsme se pokusili utěsnit bentonitem a na to vše ještě naházet 5cm betonu. Úspěch se dostavil, voda sice prosakovala, ale již tam nebyl ten tlak a tudíž jsme mohli přistoupit k položení VŠ. Za neustálého odčerpávání z přepadové nádrže jsme uřízli kus trubky z vrtu a umístili VŠ. Pro jistotu jsme ji do 50cm obetonovali a zbytek zasypali hlínou. Ve vnitř jsme prostor mezi vrtem a přírubou vyplnili pěnou na studny a začali se modlit, aby tamtudy voda neprotekla do VŠ a následně do vrtu. Nebudu to natahovat, po několika lijácích a vypadnutí čerpadla, kdy jsme neustále odčerpávali vodu z přilehlého přepadu, se přepad naplnil až po okraj, a voda se protlačila skrz pěnu do VŠ. Prostě se nadzdvihlo o 5mm dno a vše se roztáhlo a voda měla volnou cestu.

Druhý pokus o utěsnění proběhl za pár dnů. Zoufale jsem sháněl informace čím ten tlak vody utěsnit, nakonec jsem se vybavil konopným lanem, několika lany různé tloušťky, co se používají do krbových kamen, dvěma kily bentonitu a tubou medvědího hovna (300ml BITUMEN SEALANT). Vodu jsme z VŠ odčerpali, šroubovákem vyškrábali zbytky pěny a písku, co se tam dostal a začal jsem pěchovat do vzniklého otvoru kolem vrtu (cca 1cm po obvodu) bentonit. Nacpal sem tam granulí, co se tam vešlo a pěkně upěchoval, pak to obmotal konopným lanem, zas bentonit, zas lano. Nakonec  sem vyplácal všechno lano co jsem měl, a vše to ještě utěsnil tím BITUMENem. Zadařilo se, voda přestala  téct. Pro jistotu jsem před akcí ještě udělal rozpěru do studny, aby se dno neprohýbalo a zbytečně nenamáhalo.

Během pozorování, zda voda neprotéká, jsme kolem VŠ od baráku vybudovali drenáž pro pozdější použití  pro odvedení vody od domu, a vše svedli do přepadu a z přepadu dál z pozemku k sousedovi na pole 

Reklama

takový malý trativod (má to tak i můj soused a majiteli pole to prý nevadí)

Po ujištění se, že se voda do VŠ již nedostane, jsme jámu zaházeli z části kamením a následně hlínou a konečně upravili pozemek tak, aby se tam dalo normálně chodit.

Tak to je popis našich patálií se studnou a následným splnění požadavku na zbudování VŠ nebo skruží. Teď jen doufám, že to stálo za to a voda bude pitná s vyváženým obsahem minerálů

Reklama

. Celá tato akce jen tak pro zajímavost se dá zvládnout za jedno odpolende (bez vysoké hladiny spodních vod), a nebo jako v našem případě za dva měsíce

.

Náklady

Název položkyCena
Projekt na studnu + vyběhání papírů
7 000 Kč
300ml BITUMEN SEALANT
94 Kč
Štěrk PDK 16/32 3.68t + 350Kč doprava (drenáž, obsip)
1 206 Kč
Drenážní hadice 80 10m
261 Kč
PELLDtrubka 32x4,4 PN10 (spojení studna - RD)
576 Kč
3x cement 25kg + SIGA montážní pěna
388 Kč
2xcement 25kg + drenážní trubka
310 Kč
VŠ doprava Toptrans PCE-Rumburk
708 Kč
Vodoměrná šachta Eko Pardubice
6 059 Kč
Hydrogeologický průzkum studna
3 000 Kč
Písek PTK 0/4 betonový 3.53t + doprava
1 300 Kč
OBI - Hadice 3/4 50m, lanko 35m, el.kabel 30m, svorky...
3 274 Kč
čerpadlo MALYŠ
700 Kč
Vrtání studny 32m (1200/m) + 4000 těsnící ocelová trubka
42 400 Kč
Celkem67 276 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Vláďa a Lucka
Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací