Vrtaná studna

Autor: Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
Kategorie: Vrt, studna
9. 5. 2010
1 komentář
Vrtaná studna
Příspěvek stavebníka
Toho večera jsem byl poněkud neklidný, brzo ráno měli přijet studnaři ! Ano, byl to fofr, objednat studnaře, s proutkařem najít vodu (500,-Kč), prý v 25 metrech a pak jen čekat na 3. 4. 2010, kdy byla domluvená akce.

Chtěli jsme vlastní zdroj vody s tím, že se to vyplatí a brzy se to vrátí (to se ještě uvidí…) jsme do toho  šli, a jelikož by se tam později technika na pozemek nedostala, museli jsme vrtat ještě před zahájením stavby.

Takže zmiňovanou dubnovou sobotu kolem 8h ráno na náš pozemek zajela V3Ska s vrtnou soupravou pana Hentshela z Království u Šluknova a začala příprava k vrtání studny. Díky velké pomoci mého souseda (pán co nám prodal pozemek) jsme zajistili 380V pro vrták (požadovali jistič minimálně 20A … bohužel k dispozici byl jen 16A, proto nám to pan Raiser zapojil a na dopoledne opustili dům, aby nepřetížili síť (to by pro vrták v zemi prý nebylo dobré).

Vrtalo se nejprve do hloubky cca 5m, hned po odvrtání cca 2-3m vytryskl gejzír vody, docela sem se zaradoval, ale byl jsem ujištěn, že je to povrchová voda a tu nechceme (a jak sem později zjistil,byl bych rád, kdyby tam nebyla vůbec). Poté zatloukli do vyvrtané díry ocelovou chráničku (cca 4m průměr 168), nasadili jiný vrták a už to frčelo.

Reklama

Povrchová voda se tou ocelovou chráničkou ucpala, aby netekla do vrtu, a vrtné tyče jen mizely…. Když už byli v 15metrech a pořád nasuchu, začal jsem být nervózní, při pomyšlení, že jeden metr mě bude stát 1200,- Kč jsem v duchu počítal a počítal.

Na 17metrech začala stříkat voda, zaradoval jsem se a čekal, kdy se skončí. No nekončilo se a vrtalo se dál 

Vody bylo celkem dost a kompresor, co hnal do vrtu vzduch vždy vyfoukl  pěknou spršku. Studnařům se to zdálo pořád málo, že je prý malý přítok, tak vrtal hlouběji, aby v té žule našel další puklinky s vodou. Pro informaci od cca 6-ti metrů vrtali ve skále (žula). Na 25 metrech jsem přestal počítat peníze a začal se modlit ať už skončej… vody pořád málo… gejzír byl tak 1-2metry … no na 30metrech už to zastavil, s tím že to stačí a že oficiálně hlouběji stejně nemůžou (musí být povolení od báňského úřadu). Trochu jsem se opotil, ale utěšoval jsem se, že tam bude alespoň dost vody.

Reklama

Poté vrt pořádně vyčistili vzduchem a nacpali tam černé plastové trubky (od 20metrů perforované) a mezi chráničku a plast postupně vysypali pískem a utěsnili bentonitem (takové granule, co se zalejou vodou a oni nabobtnají a zabrání prosakování povrchových vod do vrtu). Na vrt se nasadil ochranný kryt a bylo hotovo. Hodiny ukazovali něco málo po půl druhé a při představě, kolik to vše bude stát, jsem byl opět poněkud neklidný.

Pak jsem byl ještě upozorněn na to, že je potřeba z vrtu minimálně 2-3týdny čerpat vodu, aby se nezanesly póry, kterými voda do vrtu proudí. Dále bude potřeba okolo vrtu dát skruže a nebo tzv. vodoměrnou plastovou šachtu.

Toto byl pouze „průzkumný vrt“, je potřeba ho zlegalizovat. Na to jsem si objednal hydrogeoložku, která vrt zkoukla, prošla se po parcele něco si zapsala, a já za 14dnu zaplatil 3000. Poté projektant vypracuje projekt a dokumentaci pro legalizaci, což bude stát také nemalé prostředky (prozatím nevím přesně) A kolik je ve vrtu vody? Po našem čerpání se hladina ustálila na 29, a za hodinu jsme odčerpali 1m3 vody a stále ve studni zbylo 10metru vody… takže vody je opravdu hodně.

Reklama

Příště vám popíšu jaké to je, když je vody moc a vy nevíte co s ní, aneb usazování vodoměrné šachty

Náklady

Název položkyCena
Ocelová chránička 4m
4 000 Kč
Vrt 30m + , plastové trubky 125mm, obsypání , utěsnění
38 400 Kč
Proutkař
500 Kč
Celkem42 900 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Vláďa a Lucka
Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama