Z čeho stavět, rekuperace, pasiv

Autor: torcys (7 příspěvků)
Kategorie: Rozvody rekuperace
6. 9. 2018
4 komentáře
Z čeho stavět, rekuperace, pasiv
Příspěvek stavebníka
Už od té doby, co jsme měli pozemek, se měnili hodnoty jak a z čeho stavět. První myšlenky byly komplet stavba svépomocí, přes cíl, že dům bude na klíč až k dnešnímu dni, kdy stavba bude dodavatelsky, kde něco já, něco firmy.

Materiály: prvně jsem chtěl VPC, pak jsem se od toho nechal odradit, velmi vážně jsem přemýšlel nad ekopanely(panely ze stlačené slámy), po marketingem propagovaným Heluz 2in1, o kterých jsem taky docela hodně přemýšlel, přeci jen 50cm pálených cihel už se zateplením uvnitř.

Pak jsem i přemýšlel nad systémem liapor "dům jedním tahem", kde se přivezou hotové části vylité z liaporbetonu a jen se na pozemku pospojují. Až jsem se nakonec se vrátil k VPC, i když při hledání projektanta jsem ještě hodně přemýšlel nad systémem Mad-max z Chrudimy.

V dnešní době plné lhavého marketingu, je opravdu náročné vybrat správný materiál, každý je kritizován ale i chválen do nebes. Nakonec VPC systém se mi líbí svojí akumulací, svojí pevností. Jako mínus vidím haldu polystyrenu. I cesta k tomu, že to bude pasiv, nebyla rozhodnutá hned.

Prvně jsem nad pasivem hodně přemýšlel, ale dostával jsem hodně informací, že je ohledně toho hodně byrokracie. A že se to nevyplatí, že všichni, jak budou vědět, že to je pasiv, tak mi budou dávat dražší ceny. Tak jsem to zatím neřešil a počítal s tím, že to bude nízkoenergetický dům, ale s rekuperací.

Výměna vzduchu je pro mě důležitá, hlavně bez toho, abych se v zimě těžce rozhodoval jestli mrznout nebo mít vydýchaný vzduch. Nakonec jsem našel dost informací, že kvůli tomu, že rekuperaci budu mít tak jako tak, bude pasiv ta správná cesta a doufám, že žádné speciální přirážky na standardní části domu platit nebudu.

Články naleznete také na blogu: http://dum.torcys.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
torcys
torcys (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací