Rekonstrukce bytu 3. díl: Montáž sádrokartonové příčky a podhledu

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
22. 3. 2018
1 komentář
Příspěvek stavebníka
V bytě výherkyně Rekonstrukční výzvy Aleny je na řadě stavba sádrokartonových příček a příprava podhledů. Podíváme se na postup realizace obou konstrukcí a odborník Robert Hošek prozradí zásady pro kotvení profilů i rozmístění přímých závěsů v případě stropu.

V Aleny bytě bude použita vysokopevnostní sádrokartonová deska HABITO. Sádrokarton i profily spočítala Alena pomocí kalkulátoru RIGIPS a následně jej měla připraven k odběru v nedalekých stavebninách. Nejhorší část představovala přesun materiálu do sedmého patra. „Byla to docela bojovka. Když nám materiál nanosili před dveře, jeli jsme asi 35krát výtahem nahoru a dolů. Za čtyři hodiny bylo vše nahoře,“ popisuje stěhování materiálu majitelka bytu.

Stavba sádrokartonových příček

Prvním krokem po bourání, kterému jsme se věnovali v předchozím článku, byla stavba nových sádrokartonových příček. Na vodorovné UW profily se aplikuje napojovací těsnění a první profil se připevní k podlaze. Stejný profil s těsněním se připevní také ke stropu. První natloukací hmoždinka je vzdálena od rohu stěny 15 cm. Ostatní šrouby aplikujeme po vzdálenosti 80 cm.

Rekonstrukce bytu 3. díl: Montáž sádrokartonové příčky a podhledu
Reklama

K bočním stěnám se připevní svislé CW profily. Rozteč hmoždinek pro kotvení svislých profilů je stejná. Následně do konstrukce vložíme další CW profily. Všechny otevřenou stranou ve stejném směru. Tyto CW profily musí být uloženy volně. K hornímu a dolnímu UW profilu je tedy nijak nekotvíme. V bytě nejsou rovné podlahy, tato skutečnost, jak nás ujistil odborník Robert Hošek ze společnosti Rigips při stavbě příček ze sádrokartonu nevadí.

Opláštění deskami HABITO

Připravené ocelové konstrukce se následně opláští z jedné strany deskami vysokopevnostního sádrokartonu Habito. Poté je možné provést elektroinstalace i rozvody vody a odpadů. Na tuto etapu se detailně podíváme v příštím videu. Řemeslníci si v Alenině bytě připravili opláštění tak, aby se mohli v některých místnostech vrhnout na realizaci podhledu, mezi tím co budou elektrikáři a instalatéři provádět rozvody.

Realizace podhledů

Jak se postupuje při realizaci podhledů přesně popsal Robert Hošek: „Prvním krokem je vyměření. U podhledů je to takzvaný vágrys, potom následuje vyměření závěsů. Zde potřebujeme vědět, kde a k čemu budeme podhledy kotvit, tedy jaké jsou rozteče a rozpory jednotlivých profilů. Následně se montuje obvodový profil UD, takzvané „údéčko“, poté si připravíme třmeny nebo závěsy, ke kterým budeme připevňovat CD profily podhledu.

Reklama
Rekonstrukce bytu 3. díl: Montáž sádrokartonové příčky a podhledu

Kotvení závěsů

Přímé závěsy pro přichycení CD profilů se kotví do stropu ve vzdálenosti 1 m ve směru profilu CD a 50 cm v kolmém směru. Nakonec tedy vznikne takzvaná síť závěsů o rozměru 0,5x1 m. Sádrokartonové desky připevňujeme vždy délkou kolmo k CD profilům. Aby nedošlo ke vzniku křížové spáry, je nutné sousední desku posunout minimálně o 1 CD profil, tedy přesadit ve vzdálenosti 50 cm.

Rekonstrukce bytu 3. díl: Montáž sádrokartonové příčky a podhledu
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací