Dokončení rekonstrukce bytu v Benátkách

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: obklady, dlažby
25. 11. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Michal Straka se pustil před několika měsíci do rekonstrukce svého bytu. Vzal to opravdu z gruntu a zboural veškeré příčky, které v bytě stály a s použitím sádrokartonu vytvořil úplně nové dispozice svého bydlení.

Prodloužení doby rekonstrukce

Rekonstrukce se sice protáhla z plánovaných tří na šest měsíců, ale i tak se velmi povedla, o čemž jsme se mohli přesvědčit na vlastní oči při návštěvě. Největší podíl na prodloužení rekonstrukce mělo podle Michala jeho velké pracovní vytížení.

Rozpočet překročen

Při návštěvě mě zajímalo, zdali se Michalovi podařilo dodržet stanovený rozpočet. „Chtěl jsem se pohybovat v rozmezí 300-350 000 Kč, ale už radši ani sám nevím, kolik navíc peněz jsem utratil. Myslím, že se pohybuji kolem 400 tisíc korun.“ Nejvíce Michalovi mizely peníze za doplňky do bytu. Sledujte video, ve kterém Michal rekonstrukci plánoval a připravoval si rozpočet.

Dokončení rekonstrukce bytu v Benátkách
Reklama

Kde pomáhali řemeslníci?

Michal většinu prací plánoval svépomocí a na odborné činnosti si pozval řemeslníky. Co vše tedy dělali? „Obkládání koupelny a toalety, pokládku podlah, montáž kuchyně, montáž vchodových a interiérových dveří a instalaci žaluzií, která byla stejně jako všechny další montáže v ceně, takže nebyl důvod postupovat jinak,“ vysvětlil Michal.

Dokončení rekonstrukce bytu v Benátkách

Práce se sádrokartonem

Michal při realizaci příček a předstěn nepoužíval klasický sádrokarton, ale vysokopevnostní desky Rigips Habito. Ptal jsem se Michala, zda se mu vyplatila investice do tohoto druhu sádrokartonu? Michal byl spokojený. „Vyvrtání poliček nebo obrázků – člověk si jen namaluje křížek, zavrtá vrut a je to. Nevěřil jsem zpočátku únosnosti desek, ale poté, co jsme se zkoušeli na jeden vrut pověsit téměř celou vahou, myslím, že už to unese opravdu cokoliv.“

Reklama
Dokončení rekonstrukce bytu v Benátkách

Jak probíhala montáž sádrokartonových profilů sledujte v tomto videu.

Jak to vidí specialista na sádrokartony

Na návštěvu do Michalova bytu jsme pozvali technického specialistu ze společnosti Rigips Roberta Hoška, aby zhodnotil výslednou práci. „Nestačím se divit, mám chuť říci, že tu Rigips není vidět, byť je ho plný byt. Krásně hladké stěny, vyřešená akustika i estetika. Podhled kryje panely, takže jeho praskliny nehrozí, příčky Habito vypadají bez jediné chyby,“ zhodnotil s překvapením.

Reklama
Dokončení rekonstrukce bytu v Benátkách

Dokonce dodal, že doposud byl přesvědčen, že práce se sádrokartonem patří do rukou odborníků, ale po shlédnutí Michalovi precizní práce změnil názor.

Další rekonstrukce

Na závěr padla jedna záludná otázka, a to, zda by šel Michal do další rekonstrukce? „Hodně by záleželo, jaká by byla konstrukce toho bytu. V tomto případě bylo bourání jednoduché, příčky byly ze dřeva, bourání proběhlo během jednoho víkendu a poté si člověk mohl vytvářet, co chtěl. Horší by to bylo, kdyby zde byly třeba nosné příčky.“ Zvolil by Michal také stejný materiál, tedy vysokopevnostní desky Rigips Habito? „Práce se sádrokartonem je rychlá, čistá a není zde tolik mokrých procesů, které nemám moc rád. Takže se k němu docela kloním.“ Michalovi gratulujeme k tak precizní práci a přejeme mu, ať se mu v novém bytě dobře bydlí!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací