Výběr pozemku, volba domu a financování

Autor: Jituš a Luky (14 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
3. 2. 2010
2 komentáře
Výběr pozemku, volba domu a financování
Příspěvek stavebníka
Jak jsme psali, pozemek je od města. Toto mělo a má svá specifika dokud nezkolaudujeme dům. První zvláštnost byla způsob výběru pozemku – město totiž najednou prodávalo celkem 17 pozemků (rozparcelovaná bývalá zahrada zemědělské školy) a aby bylo vše transparentní, tak se pořadí práva výběru losovalo – polovina ledna 2008.

Nás vylosovali v první půlce a tak na nás stále ještě zbyl náš vyhlídnutý pozemek – nejmenší ze všech (615 m2), ale to byl náš záměr. Navíc tento pozemek má podle nás nejlepší umístění – od cesty (od severu) ho chrání další pozemek, na kterém také už roste dům, od jihu a západu nemáme souseda, jen nás obepíná cesta, která je jen pro účely daných 17 pozemků, tedy bez provozu. Slunci tedy nic nebude bránit v cestě.

Co se týče dalších specifik pozemku od města – pozemek bude náš až po zkolaudování stavby, město se tak chrání před spekulacemi. Jinak bylo ještě v podmínkách města jen umístění domu 4,5 m od hranice pozemku, max. dvoupodlažní dům bez vikýřů, červenou barvu střechy a že dům postavím do 5 let. Výhodou takového pozemku je naopak fakt, že město financovalo veškeré inženýrské sítě k pozemku a především zařídilo, že se na tyto sítě můžeme připojit – že je na nich dostatečná kapacita a všechny dotčené subjekty (plynaři, el., kanalizace) neměly vůbec žádný problém s naším napojením na ně.

Město se zavázalo všechny tyto sítě a cestu vybudovat do konce prázdnin 2008 a to taky splnilo. My jsme mezitím vybírali, jaký dům si postavíme – nakonec vyhrál bungalov bez obytného podkroví a s garáží. Velikost jsme chtěli do 150 m2, abychom mohli stavět jen na stavební ohlášení – je to mnohem jednodušší na všechny formality.

Reklama

Rozhodovali jsme se i v otázce financování a nakonec padla volba na úvěr ze stavebního spoření od Reiffky – 3,5% úrok, který je fixní, je naprosto nejlepší volbou. Překlenovací úvěr má úrok 5%, což také není špatné (ten pak snad splatíme prodejem družstevního bytu – aspoň část).

Samozřejmě jsme ještě nevěděli na kolik nás dům přesně vyjde, tak jsme udělali trošku průzkum a došli na celkovou částku 1.600.000 CZK (na 2 smlouvy). Z něj jsme zčásti zaplatili také pozemek.

V září 2008 jsme tedy měli projekt a v prosinci 2008 jsme dali ohlášku na Stavební úřad v Lipníku nad Bečvou, abychom mohli začít stavět v roce 2009.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jituš a Luky
Jituš a Luky (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama