Ztracené bednění

Autor: Žampíci (16 příspěvků)
2. 7. 2010
0 komentářů
Ztracené bednění
Příspěvek stavebníka
1. – 2. 5.2010 se začalo dosti kazit počasí, ale přesto jsme na parcelu vyrazili – už v pátek – (což byly zrovna čarodějnice, takže jsme byli pozváni na pivko). Jenže z pátku na sobotu v noci hodně pršelo, takže jsme ráno brigádu odvolali, protože lilo jako z konve.

Znenadání okolo deváté se to celkem protrhalo a přestalo pršet, tak jsme navlíkli holinky a šli vymetat vodu z pasů. Počasí vydrželo a tak jsme se pustili do roznášení tvárnic ztraceného bednění, musím říct - celkem makačka, máme ZB 40 a jedna tvárnice má víc jak 30 kilo, natož tvárnice, které jsou připravené na půlky a mají uvnitř příčku – ty jsou sakra těžké.

Měla  jsem docela co dělat, to vůbec zvednout, ovšem rudlík je skvělý vynález a hodně moc nám pomohl. První řadu tvárnic jsme pěkně rovnali do stejné výšky pomocí laseru. Bylo však zapotřebí všem tvárnicím do první řady očistit vrchní hranu od úlomků a různých hrbolů či odštěpků, které vznikají při formování tvárnic, abychom byli schopní dát tvárnice do vodováhy. Celkem na tři řady ZB jsme spotřebovali 420 ks.

Za sobotu jsme my s Ondrou a rodiči, takže ve 4 lidech, zvládli založit celou první řadu, zabetonovat a zapatkovat - obvod domu. Navečer opět začalo pršet, jen lehce, ale v noci se zase přehnala bouřka, přesto jsme to nevzdali a ráno jsem vyrazila pro pomocníky. Cestou ještě poprchávalo. Sešlo se nás asi 8 a stihl se dodělat první řádek na garáži, zabetonovat a dala se celá druhá řada. Skoro jsme se nezastavili, dali jsme si oběd a pak makali opět do půl pátý. Beton jsme míchali stejný jako do pasů, přidával se drobný kámen a odlomky, aby se nespotřebovalo tolik betonu. Dva míchali, dva lidi vozili kolečkama, dva plnili tvárnice, já přidávala kamení a ségra čistila tvárnice.

Reklama

Jak jsem již psala, jsme na jílu, což  není pro stavbu ideální podloží a tak jsme pro jistotu do každé řady bednění položili železo i vodorovně, poté vše sdrátovali. Také jsme si připravili dřevěný kastlík jako průchodku na kanalizaci a průchodku na elektriku – hlavní přívod do domu. Jednu průchodku jsme nechali navíc, kdyby došlo k nějaké změně. Průchodku na vodu jsme dávali již při betonování pasů. Také jsme si dali záležet na přesném zaměření komínu, abychom ZB umístili správně.

V pondělí jsme se po práci sbalili a jeli rozvozit tvárnice na třetí řadu, ve středu po práci se vše zabetonovalo, do poslední řady se dávalo trošku více cementu a neplili se tvárnice úplně plné, aby se poté dobře propojili s deskou. Do ZB padlo dalších 11 kubíků betonu. Ale podařilo se nám sehnat cement za docela slušnou cenu, tak to nebylo tak zlý.

Musím uznat, že na této etapě bylo snad nejhorší to počasí, celý týden jsme běhali v holinkách – hrůza.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Žampíci
Žampíci (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací