Stavební povolení, zaměření domu a skrývka ornice

Autor: Žampíci (16 příspěvků)
2. 5. 2010
0 komentářů
Stavební povolení, zaměření domu a skrývka ornice
Příspěvek stavebníka
HURÁ – stavební povolení Jelikož koncem března 2010 nám konečně po dlouhém boji s úřady dorazilo očekávané stavební povolení, tak jsme se hned pustili do přípravy stavby.

Během brzkého jara jsme využili výrazných slev na stavební materiál a koupili cihly na celý dům včetně stropů a překladů a to od firmy Porotherm. Nakonec jsme po dlouhých debatách a diskuzích s mnoha zkušenými stavaři i nestavaři zvolili Porotherm CB 44, neboli broušenou cihlu – zdění na tenkou spáru či lepidlo. Druhá varianta zdění těchto cihel na pěnu nás příliš nepřesvědčila a tak jsme šli do lepidla, které je součástí ceny cihel. Celkem máme nyní vedle parcely složeno 65 palet cihel + stopní nosník y a překlady. Musím říct, celkem slušná hromada

Ještě během podzimu jsme stihli po dohodě s VAKem Pardubice (vodovody) sjednat zhotovení přípojky vody – to proběhlo zcela bez komplikací, i když jsme museli překopat místní komunikaci. Připravili jsme si výkop, tam nechali dostatečně velkou průchodku a výkop ještě ten den zahrnuli, aby místní mohli jezdit domů a zpět. Pouze na každé straně jsme nechali prostor pro napojení,  jak hlavního řádu, tak na druhé straně pro vodoměr, pro který jsme již u nás na parcele připravili vodoměrnou typizovanou plastovou šachtu, kterou jsme koupili dost výhodně od nedalekého známého, který staví domeček o ulici vedle. Jelikož šachtu měl připravenou na pozemku, který koupil a vodoměr si nakonec osadil do domu, nevyužil by ji. Hned v pondělí přijeli chlapy z VAKu a připojili nás na hlavní řád, osadili vodoměr a už s ním můžeme točit.

Dále bylo nutné vytyčit domek na pozemku. Což přišlo na řadu 11. 4. 2010. Náš pozemek je dost specifický, nemáme zde ani jeden pravý úhel, parcela se nám několikrát lomí a tak jsme raději využili služeb naší kamarádky geodetky a jejího přítele – též geodeta. Zaslali jsme katastrální mapku naší parcely a oni si se vším poradili. My dostali za úkol připravit nějaké starší dřevo na lavičky, pár hřebíčků a roxory  pro vytyčení přesných rohů domu. Počasí nám bohužel příliš nepřálo, ale úspěšně jsme vše zvládli a věřím, že pro ně to byla hračka. Tímto jim oběma patří velké díky za výbornou spolupráci a velkou pomoc. 

Reklama

Další víkend (18. 4. 2010) jsme věnovali skrývce ornice, což byl trošku větší boj, než jsme předpokládali 

Dle stanoviska zemědělského půdního fondu máme odebrat 30 cm ornice a to v rozsahu vyjímané plochy. Ale ze zkušeností z předešlých hrabání na parcele, jsme věděli, že výška ornice je u nás dost omezená. Nyní je to sice louka, ale pod drnem je místy hned pěkně hnusný jíl, kterého se chceme samozřejmě zbavit a ne ho nechávat na parcele, natož ho poté rozhrnout okolo domu, což by se odebraná ornice měla. Ale když v neděli ráno dorazil Ondra na parcelu s bagříkem, byli jsme mile překvapeni, že v místě, kde bude dům stát, je ornice dost a tak jsme skutečně odebrali 30 cm, ne předpokládaných 15 cm, nakonec jsme během tohoto dne odvozili na hromadu do zadní části parcely celkem 75 kubíků pěkné zemědělské půdy a poté ji rozhrneme při finálních úpravách okolo domu.

Do tohoto množství je započtena i pěkná hromada z příjezdovky na parcelu. Momentální cestu na parcelu jsme udělali v místě, kde ve skutečnosti poté bude příjezd ke garáži. Nyní jsme tam rozhrnuly  kámen a cesta je hotová, dalo nám to zabrat, ale věřím, že se námaha vyplatila. Jakmile u nás totiž zaprší, parcela během chvíle plave, jíl vodu vůbec nepropouští a vše drží nahoře, dokud slunce vodu nevysuší, což je někdy na dost dlouhé čekání.

Reklama

Nyní máme zpevněný vjezd i pro stavební stroje a mechanizaci.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Žampíci
Žampíci (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací