SERIÁL: Rozhodnutí stavět - Stavební plány svépomocníka Karla

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
8. 9. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Svépomocník Karel se zapojil do projektu Rozhodnutí stavět a bude tak prodrobně dokumentovat, jak roste jeho bungalov, do kterého se chce přestěhovat s rodinou z malého bytu. Kromě fotografií se podělí se čtenáři také o své zkušenosti a tipy, jež získá v průběhu budování. Vydali jsme se tedy za Karlem zjistit, jaké jsou jeho konkrétní stavební plány.

Některým svépomocníkům, často se zahájením stavby a při prvních komplikacích dojdou síly a čas  na psaní dalších příspěvků na blog. Vydržíš Karle až do konce? „Rád bych dopředu řekl, že ano, což nejde. Budu pro to ale dělat maximum. Také pro mě je to motivace, jak si stavbu dokumentovat a pokud to pomůže dalším lidem v rámci Svépomocí, budu jen rád.“ Proč jste se rozhodli pro individuální projekt domu, a ne pro typovou stavbu? "Nevyhovovali nám standardní domy. Chtěli jsme si dům upravit podle svého, a navíc máme pozemek, který jsme získlai v rámci rodiny, ve svahu, což nahrávalo individuálnímu řešení. Rozhodli jsme se tedy pro architekta a následně pro projektanta. Na začátku projektu jsme jim ukázali fotografie pozemku i to, jak chceme fungovat v domě."

SERIÁL: Rozhodnutí stavět - Stavební plány svépomocníka Karla

Jakou část etapy stavby bys chtěl letos stihnout? „Když bude stavba pod střechou a budeme mít okna, budu velice šťastný. Necháme se překvapit. Doufám, že nás Svépomocí.cz a projekt Rozhodnutí stavět bude motivovat.“ Rozdělil sis nějakým způsobem, co budeš dělat svépomocí a co přenecháš řemeslníkům? „Máme v plánu stavět na etapy a každou etapu řešit s nějakou firmou. Chci být na stavbě co nejvíc, abych byl řemeslníkům k ruce. Spíše než obráceně, abych já stavěl a měl někoho k ruce.“

Reklama

Bungalov postaví z Ytongu

Karlův bungalov bude stát na pasech, které budou odstupňované a půjdou až do hloubky 170 cm. Na ně vylije klasickou základovou desku.

SERIÁL: Rozhodnutí stavět - Stavební plány svépomocníka Karla

Obvodové zdivo měly původně tvořit cihly Porotherm se zateplením, ale nakonec se Karel rozhodl pro tvárnice Ytong Lambda 450. Jak mi sdělil, má k tomuto materiálu blíž a když se ptal na Ytong svých kamarádů, všichni měli pozitivní zkušenost.

Reklama

Zateplování je krok navíc

Karel nechce svůj bungalov zateplovat. Má v plánu kotvit na tvárnice svůj fasádní systém. „Nebudu zateplovat, protože dům vyzdím naráz, následně nanesu zateplovací omítku. Zateplování je krok navíc. Nestavím pasiv. Chci, aby můj dům dýchal,“ doplnil na vysvětlení.

Pevné stropy a střecha

Přesto že Karel staví bungalov, bude mít pevné stropy. Ty realizuje, po diskusi s odborníky, kvůli akumulaci tepla. V domě je taktéž naprojektován krb, jenž má sloužit ke zpříjemnění zimních večerů. Komín pravděpodobně povede uvnitř domu. Střecha je v projektu vyspádovaná do dvou odvodů vody, jenž ústí do sběrných jímek. Garáž bude navazovat na dům. Vytápění bungalovu zajistí tepelné čerpadlo s klasickými radiátory a v některých místech bude podlahové vytápění. Přejeme Karlovi hodně štěstí při stavbě a hlavně, aby mu úsilí dokumentovat svou stavbu vydrželo až do konce.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama