Jak jsem začal - zemní práce a stavba základové desky

Autor: Luboš Dolejš (24 příspěvků)
13. 1. 2010
6 komentářů
Jak jsem začal - zemní práce a stavba základové desky
Příspěvek stavebníka
Rozhodl jsem se stavět na své zahradě, kterou jsem kdysi dávno koupil i s hrubou stavbou malého zahradního domku, kousek od cedule města Plzeň. K domku jsem se rozhodl přistavět,proto jsem musel na zahradě po vyřízení stavebního povolení a dalších formalit vyřezat ovocné stromy, vyklidit pozemek, zbourat kůlnu a nechat srovnat terén.

Stavební povolení již bylo v roce 1991 vydané na zahradní domek, takže jsem pouze po dodání projektu provedl na příslušném stavebním úřadě změnu stavby před jejím dokončením, které nabylo právní moci dne 16.8.2008. Na stavební úřad jsem musel dodat nový projekt, tak jsem si sehnal projektanta, který se zdál dost schopný, ale po dokončení projektu jsem měl k několika věcem výhrady. Řekl mi, že tak to bude, protože je to nejlepší, jinak ať si vezmu jiného projektanta. Projekt dodělal, pravda je, že mi pomohl vyplnit všechny žádosti, které jsem už jen odnesl na různé úřady ale také shrábnul 45 tis. Kč a pořád jen naříkal jak si vzal málo, ostatní že chtějí víc a v tom měl pravdu, protože než jsem se seznámil s člověkem, který mi dělal stavební dozor, tak nikdo pod 6O tis. Kč nešel. Kdybych stavěl znovu, tak už bych si určitě tohoto projektanta nevzal.

Asi není jednoduché sehnat šikovného projektanta, který vám nebude navrhovat nesmysly a zároveň z vás při placení nesedře kůži. Musel jsem si kvůli stavebnímu úřadu sehnat stavební dozor. Někoho, kdo mě potvrdí, že ho bude vykonávat, ale na stavbu mi chodit nebude, abych ho nemusel zbytečně platit, když si to budu stavět sám. Přes známého jsem sehnal takového člověka, který pracuje jako projektant a je moc šikovný. Mrzí mě, že jsem na něj nenarazil dřív a nenechal si od něj vypracovat projekt. Pomohl mi zrealizovat mé změny v projektu, překreslil to a orazítkoval za flašku.

Než jsem začal stavět, tak jsem přemýšlel jestli domek zbourat a nebo k němu přistavět. Podotýkám, že domek má odizolované zdivo a skoro nový, úplně zachovalý krov i s bedněním a dobré základy, s betonem se zde nešetřilo ale zdivo smíchané z bouračky o standartní síle 45 cm, které bude chtít dobrou izolaci. No rozhodl jsem se na základě doporučení projektanta domek zachovat  ale později během stavebních úprav jsem zjistil, že jsem zas tak dobře neudělal a měl jsem ho raději zbourat, ušetřený materiál - zdivo a patrně i krov za tu práci s předěláním původní stavby  nestál.

Reklama

Teď základní informace ke stavbě. Vzhledem k mým celkem dobrým stavebním zkušenostem a znalostem, plánuji celkovou stavbu patrového domu ( již stávající zahradní domek + přístavba) co nejvíce svépomocí ve volnu při práci. Budoucí dům bude mít dizpozice 5+kk+dílna s vlastním vstupem+garáž, 2 x koupelna, zastavěno 114 m2.  Předpokládaný rozpočet je od 1.700 000,- Kč do maxima 2 mil. Kč. Více nepředpokládám vzhledem k tomu, že se na mé stavbě moc řemeslníků neohřeje.

Tak jsem se rozhodl, že je čas na pozemku kopnout do hlíny. S tátou jsme vykácely ovocné stromy a nařezaly špalky na dřevo. Musel jsem zbourat starou kolnu a vystěhovat různý materiál z pozemku. Vedle soused dělá s bagrem, tak se na jedno dopoledne zastavil u mě na zahradě na kafe a při té příležitosti vytrhal  pařezy a srovnal terén, tak jak jsem potřeboval.  Nechal jsem geodety, aby mi vyměřili základovou desku, protože stavební úřad chce od nich papír a připravil jsem jim lavičky. Olovnicí jsem přenesl míry na zem a manželka vypískovala základové pasy na zem. Geodeti to zde na pozemku vyměřovali půl dne. Když jsem ale po nich změřil úhlopříčky pásmem, tak jsem zjistil, že se jim to rozchází o 15 cm, proto doporučuji se na jejich měření vždy nespoléhat a přeměřit si to po nich.

Další den soused vybagroval základové pasy a naložil suť z vybouraných vnitřních příček a zdí ze zahradního domku.  V zahradním domku již byla zavedena přípojka vody, kterou projektant opomenul a já na úřadě musel vysvětlovat, že projektant je … a ta přípojka tam fakt je zavedena, tak jak má být v polypropylenové hadici, která vede z vodoměrné šachty, kde je osazen vodoměr. Když jsem to projektantovi říkal, tak mě odvětil, no tak tam uděláš přípojku novou!!! Novou jsem samozřejmě dělat nemusel.

Reklama

Elektřinu a kanalizaci jsem musel nechat přivést do zahradního domku od přípojek na hranici pozemku. To u kanalizace vyžadovalo zásah do původní základové desky a vykopání  výkopu pro rozvod kanalizace v domě. Výkop na kanalizaci jsem kopal tam, kde vedla pod deskou ta původní z kameniny, kterou jsem vyndal. Základové pasy jsem nechal vyhloubit do hloubky 1m a šířky 0,50m.

Před zalitím základových pasů, jsem na dno položil zemnící pásek a na třech místech vytáhl zemnící drát na připojení hromosvodu a zemnění pro domovní rozvaděč. Když jsme zalévali základové pasy, tak jeden člověk házel do betonu kameny, tak aby se spolu nedotýkaly. To nám ušetřilo nějaký ten beton. Přivezl jsem do desky celkem 12 tun kamení a stejné množství lupku a k tomu jsem přidal menší hromadu betonové suti z bourání ve staré části a všechno to zmizelo v základech desky o rozměrech 7m x 9 m. Založil jsem na nejvyšším místě základových pasů rohy ztraceného bednění a pak dle zednické šňůry celou první řadu a po vytvrzení jsem to vyléval betonem z míchačky, kterou obsluhovala moje žena. Do toho jsem přidával kameny a prokládal to ocelovými roxory. Druhou řadu kladeného ztraceného bednění jsem z vnitřní strany uřezal do tloušťky betonové desky, která  je 15 cm tlustá a proložená 1 vrstvou ocelové kari sítě a tato je propojena s roxory ve ztraceném bednění.

Do pasů a desky jsem použil beton mix B20, do ztraceného bednění vyšlo cca. 5 m3, které jsem umíchal v míchačce. Jako frakce pod desku jsem dal kameny a zbytky betonů, pak jsem navezl lupek a celé to upěchoval žábou. Při betonování desky jsem na uhlazení povrchu betonu použil vibrační lať, krásně a bezstarostné se s tím dělá.

Reklama

U novostavby má stavebník v betonárce při použití mixu nárok na 9 % DPH. Deska mě vyšla na cca. 70 tis Kč a zvládli jsme to při betonování ve třech lidech bez použití pumpy, která by to zbytečně prodražila o cca. 8 tis. Kč. Základovou desku jsem koncem srpna měl hotovou a pak cca. 1 měsíc jsem ji chodil zalévat aby nepopraskala a nijak jsem ji po tuto dobu nezatěžoval.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Luboš Dolejš
Luboš Dolejš (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací