Výroba cihel Heluz Family 2in1

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
1. 2. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Pojďte s námi nahlédnout do nejmodernější továrny na výrobu cihel v České republice. Závod v jihomoravském Hevlíně vyexpeduje denně sto kamionů, výrobní linku přitom obsluhují jen čtyři lidé. Dozvíte se také, z čeho jsou cihly Heluz vyrobeny a jakou cestu musí urazit, než se objeví třeba u vás na stavbě.

Odkud se bere vstupní surovina, co se do ní přidává nebo jakou cestu musí hlína urazit, než se ocitne na stavbě u zákazníků? Výrobním procesem nás provedl Pavel Heinrich a Dušan Lukáš.

Vše začíná na hliništi

Hliniště, odkud se získává hlavní surovina má rozlohu 300 x 300 metrů a je vzdáleno od závodu asi 400 metrů. K získávání vstupní suroviny slouží firmě již 40 let. Právě odtud pochází hlavní surovina, tedy hlína. Ta se nakládá bagrem do nákladních automobilů.

Výroba cihel Heluz Family 2in1
Reklama

Dále tu pracuje buldozer, který hrne hlínu postupně z vrchu dolů. Zajišťuje tak primární homogenizaci cihlářské suroviny, to znamená, že promíchává jednotlivé sedimenty, které mají různé vlastnosti. Díky promíchávání se jednotlivé vlastnosti smísí a sjednotí.

Hlína není jediná surovina

Hlína je základní surovinou, tvoří 85 procent celkového složení, není však jediná. Na výrobu cihel Heluz se používají také lehčiva v podobě pilin, další příměsí jsou papírenský kal nebo buničina.

Výroba cihel Heluz Family 2in1
Reklama

Přivezená hlína je pásovým dozerem nahrnuta do středového podavače, odkud dále prochází přes kladivový drtič a dále je vezena dopravním pásem na další semletí.

Mletí, míšení a vakuování

Mletí se provádí nejprve v kolovém mlýnu, následně dvakrát přes mlecí válce. Zde je postupně hlína rozdrcena nejprve na jemnost 1,5 a pak na 0,8 mm. Připravená směs putuje do jednoho z odložovacích boxů. Odtud se přesouvá do vyrovnávacího podavače, kde je namočena, znovu se semleta a přesunuta do propařovacího mísidla.

Výroba cihel Heluz Family 2in1
Reklama

V mísidle se přidává suchá vodní pára, cihla se ohřeje a je lépe homogenizovaná. Potom již probíhá vlastní proces vytváření neboli lisování. V lise je vakuová komora, kde dochází k odsání veškerého vzduchu. Díky tomuto lisování ve vakuu se zabrání vzniku vzduchových bublin v cihlách.

Výroba cihel Heluz Family 2in1

V Hevlíně se lisují formáty Heluz 25 až 50, které představují největší velikost. Celý výrobní proces obslouží čtyři lidé. Přitom za den továrna vyprodukuje 650–700  palet za nepřetržitého provozu.

Pálení a broušení

Z vylisovaných cihel je nutné odstranit vlhkost. K tomu se používají sušárny, ve kterých cihly stráví 10–16 hodin. Suché cihly mají šedivou barvu. Svou typickou červeň získají až po vypálení, v peci stráví asi 24 hodin. Po vypálení putuje většina cihel na broušení. Přes to, že se cihly pálí na 900 stupňů celsia, celková energetická náročnost je v porovnání s ostatními stavebními materiály příznivá. Heluz jako jediný výrobce cihel v České republice prošel hodnocením životního cyklu výrobků.

Výroba cihel Heluz Family 2in1

Poslední fází je broušení výrobků a kalibrování na míru 249 mm, brousí se 90 procent produkce, zbylých deset procent je určeno na maltu. Po broušení jsou cihly odebrány paketovacím robotem a uloženy na paletu, následuje zabalení do folie a expedice do skladu.

Plnění cihel polystyrenem

K plnění jsou určeny cihly řady Family formátu 25-50 cm. Tyto cihly jsou robotem odebrány z palet. Dochází k zasypání polystyrenem, propaření, následnému vychlazení a uložení zpět na paletu.

Výroba cihel Heluz Family 2in1

Polystyren má rozměry 2-3 mm, a díky zapaření se jeho objem až zdvojnásobí, což zajistí dokonalé vyplnění žeber. Propaření hraje významnou úlohu v tomto procesu. Polystyren tak drží v cihlách i po nařezání. Metodu plnění cihel má společnost Heluz patentovanou. Takto upravené cihly končí na expedici. Zde probíhá nakládka kamionů a odvoz nákladu na stavbu.   Průměrně ze závodu odjede 100 plných kamionů, rekordem pak je přes 180 nákladních aut za jeden den.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací