Montáž kuchyňské linky do sádrokartonu bez použití hmoždinek

Autor: Redakce (77 příspěvků)
Kategorie: malování, tapety
16. 1. 2017
2 komentáře
Příspěvek stavebníka
Rekonstrukce svépomocného stavebníka Michala, kterou na Svépomocí již nějakou dobu sledujeme, se pomalu chýlí ke konci. Tentokráte jsme byli u montáže kuchyňských skříněk přišroubovaných do speciální sádrokartonové stěny bez hmoždinek, jen za pomoci vrutů. Zdá se vám takové uchycení riskantní? Podívejte se na video a přesvědčte se na vlastní oči. 

Nejprve se musí vymalovat

Než Michal začal s montáží, bylo nutné prostory vymalovat. Jak se mi přiznal, bílení probíhalo na poslední chvíli, až po položení podlah, takže se stejně úklidu nevyhnul. Bílení sádrokartonu navíc nebylo jednoduché, protože je stěna dokonale hladká, je zapotřebí vybrat vhodné náčiní na hladké povrchy, aby nebyla vidět vidět každá hrudka či hrbolek. Michal tedy nakonec musel ještě některá místa brousit a přemalovat, nicméně s výsledkem stejně není na sto procent spokojen. Jak řekl, kamenem úrazu byl pravděpodobně levný váleček, který dělal stopy na krajích.

Montáž kuchyňské linky do sádrokartonu bez použití hmoždinek

Výběr kuchyňské linky

Michal jako první navštívil švédský řetězec, aby si udělal představu o ceně. Následně oslovil místního výrobce kuchyní a dostal se ještě pod cenu tohoto řetězce. Při otázce, kdo mu do výběru kuchyně nejvíce mluvil, odpověděl, že to byla hlavně rodina. Nakonec si ale poslední slovo přeci jen uhájil.

Reklama
Montáž kuchyňské linky do sádrokartonu bez použití hmoždinek

Montáž kuchyňských dvířek

Kotvení horních skříněk, jak jsem již nastínil, probíhalo do speciální sádrokartonové stěny Habito. Zdá se vám montáž bez hmoždinek do sádrokartonu riskantní? „Do desky Habito je kotvení skříněk daleko jednodušší, stačí jen vrut bez předšroubování a aku vrtačka a mohu kdekoli do plochy opláštění přišroubovat skříňku. Každý vrut má nosnost 25 kg, na jednu standardní kuchyňskou skříňku s hloubkou 40 cm jsou určeny vruty dva, takže unese bezpečně 50 kg,“ říká Robert Hošek ze společnosti Rigips o tom, co speciální sádrokarton umí.

Montáž kuchyňské linky do sádrokartonu bez použití hmoždinek
Reklama

Do vysokopevnostních desek Habito tak můžete bez obav přidělat zábradlí ke schodišti, věšák na oblečení nebo třeba hasicí přístroj. Deska Habito se nejvíce přibližuje k běžné cihelné konstrukci, někteří odborníci ji přezdívají „cihla v deskách.“

Montáž kuchyňské linky do sádrokartonu bez použití hmoždinek

Montážníci z firmy, která přišla kuchyňskou linku Michalovi namontovat, také zpočátku materiálu nedůvěřovala, ale po namontování prvních vrutů zjistili, že to skutečně funguje a skříňky drží pevně. Do konce Michalovi rekonstrukce již zbývá jen pár kroků. Těším se, že nás pozve k sobě domů ještě jednou a my se budeme moci podívat na celkový výsledek jeho práce.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Redakce (77 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama