Příprava a betonování stropu na portálu Svépomocí.cz

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Kategorie: Strop
10. 8. 2016
0 komentářů
Příprava a betonování stropu na portálu Svépomocí.cz
Příspěvek stavebníka
Konstrukce stropů patří ke složitějším pracím na domě. Podívejte se, jak se s ní vypořádali svépomocní stavebníci. Betonování dvou různých typů stropů proběhlo také na domě, který stavíme v projektu Svépomocí ŽIVĚ v Rostoklatech. V tomto článku přinášíme shrnutí, co vše se o této etapě nashromáždilo na portálu Svépomocí.cz.

Co zvážit před zděním stropů?

Pavel Tesárek si vybral POROTHEMR MIAKO strop, tedy strop tvořený cihelnými vložkami POROTHERM a keramobetonovými stropními nosníky vyztuženými svařovanou prostorovou výztuží. Jak se pracuje s tímto materiálem, můžete sledovat v seriálu o stavbě domu Svépomocí ŽIVĚ

Příprava a betonování stropu na portálu Svépomocí.cz

Další alternativou pro stavbu stropu představují například panely z předpjatého betonu neboli spiroll. Ty zvolili svépomocníci Tomáš a Monika. Jak se jim s panely pracovalo, si přečtěte v jejich článku. Spirolly zvolil také Honza s Dominikou a práci s nimi zdokumentovali v podrobné fotogalerii ve svém článkuDřevostavby jsou stále spíše menšinovou záležitostí při volbě materiálu při stavbě domu svépomocí, ale pokud vás zajímá, jak v těchto stavbách vzniká strop, podívejte na druhý díl v miniseriálu o Stavebnici dřevostavby.  V případě takovéto stavby je strop tvořen stropními profily a OSB deskami.

Reklama
Příprava a betonování stropu na portálu Svépomocí.cz

Praktické otázky na začátku

Stejně jako většina svépomocníků, také Pavel řešil otázku podpěry – varianty jsou v zásadě dvě - první je nákup kulatin, které se na stavbě přesně nařežou, druhou variantou je profesionální zapůjčení vzpěr. Co po vás v půjčovně budou potřebovat, se dozvíte ve videu Zapůjčení stropních stojek. Pokud se chystáte na stavbu stropu, vyřešit musíte také otázku, zda POT nosníky zvedat na zdivo ručně nebo si pozvat jeřáb. Pavel nakonec zvolil variantu technické pomoci. Proč a na kolik jej služba jeřábu přišla, si přečtěte v následujícím článku

Vychytejte si práci s betonem

Když je betonování stropu v plném proudu, pomůže vám na měření jeho výšky a pro jeho snadné urovnání praktická vychytávka v podobě KG trubky. Návod, jak si tuto šikovnou záležitost vyrobit přinášíme ve videu zde.  Při práci s betonem ale buďte obezřetní. Jako i u jiných materiálů, může i u betonu docházet k nejrůznějším závadám a poruchám, ať už způsobeným například mrazem, vlhkostí, špatným složením nebo vlivem rozpínání složek. Nedostatečné pevnosti, nedostatečné vodotěsnosti, mrazuvzdornosti, nízké krytí výztuže jsou jen malým výčtem toho, jak se vám práce s betonem může zkomplikovat.

Reklama
Příprava a betonování stropu na portálu Svépomocí.cz

Rizikům při práci s betonem se věnuje článek Vady a poruchy betonu.  Jak důkladná příprava na betonování stropu by měla být, aby vám strop nepopraskal, zachycuje video Svépomocí ŽIVĚ - Příprava na betonování prvního stropu.

Novinka  - strop bez nadbetonávky?

V projektu Svépomocí ŽIVĚ Pavel využil tuto novinku poprvé. Jedná se o nové POROTHERM vložky, nad které se již žádný beton neukládá. Tento typ POROTHERM vložek bez nadbetonávky neslouží jen jako bednění, ale je téměř hotovým stropem. Na to, jak se pracuje s tímto materiálem, se podívejte ve videu Příprava POROTHERM stropu bez nadbetonávky

Reklama
Příprava a betonování stropu na portálu Svépomocí.cz

Jak šla práce od ruky svépomocným stavebníkům, kteří si přijeli nové POROTHERM vložky vyzkoušet, přináší video z workshopu. Máte již etapu stavby stropu za sebou? Podělte se s námi o vaše zkušenosti a pošlete nám fotografie a zážitky, kterým jste na stavbě museli čelit. Pokud se na tuto fázi teprve chystáte, nebojte se na cokoliv zeptat a to buď ve foru nebo na našem Facebooku.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama