Zahradní kalendář: v dubnu sázejte zeleninu a pečujte o trávník

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: květiny
1. 4. 2016
0 komentářů
Zahradní kalendář: v dubnu sázejte zeleninu a pečujte o trávník
Příspěvek stavebníka
Duben je tu, a proto vám přinášíme další díl shrnujících úkolů pro tento měsíc. Měsíc duben je plný proměn, tak je nezbytné pustit se směle do práce – je to totiž jeden z nejnáročnějších měsíců, co se týče péče o zahradu. V tomto období na plno začínáme se vším tím setím, pletím, sázením, hnojením, zaléváním, sekáním a zastřiháváním.

Vysévaní zeleniny

Pokračujte ve výsevech zeleniny do volné půdy, které jste započali v předešlém měsíci. V průběhu dubna je pravý čas na vysévání téměř všech druhů zeleniny: mrkve, salátu, červené řepy, špenátu i ředkviček nebo hrachu. Zeleninové záhony překryjte pěstebními foliemi nebo netkanými textiliemi, které chrání mladé rostlinky proti aprílovému počasí, ranním mrazíkům a uspíší sklizeň. Pozor na teplomilné zeleniny, ty vysévejte přímo na záhon nejdřív koncem měsíce.

Krásné růže

Do poloviny dubna je vhodné provést základní řez růží. Odstraníme suché a zimou poškozené výhony, pak zkrátíme silnější výhony na tři až pět oček. Růžím také prospěje přidání kompostu, přihnojení a zálivka.

Trávník pravidelně sekáme

Pokud si přejete krásný zelený trávní, je čas jej řádně vyhrabat a začít s pravidelným sečením. Po prvním sečením nezapomeňte trávník zalít. Více o péči o trávník čtěte v článku Co potřebuje trávník po zimě.  

Reklama
Zahradní kalendář: v dubnu sázejte zeleninu a pečujte o trávník

Zakládáme trávník

Od dubna můžete vysévat nové trávníky a pokládat trávní koberce. Ideální čas pro zakládání trávníku je jaro, přesněji od poloviny dubna do konce května. Půda je již teplejší, ale stále dostatečně vlhká. Nutné je důkladně odstranit plevel a srovnat terén. 

Pozor na slimáky

Začněte včas s opatřeními proti slimákům. Možná je ještě nevidíte, ale určitě rozmístěte granule a další nástrahy. Nechcete přece, aby vám zničili klíčící a mladé rostliny.

Reklama
Zahradní kalendář: v dubnu sázejte zeleninu a pečujte o trávník

 

Zahradní kalendář: v dubnu sázejte zeleninu a pečujte o trávník
Reklama

Dokončíme výsadbu ovocných stromů

Pokud máte připravené jámy, vysaďte do nich ovocné a okrasné dřeviny. Jaro je nejhodnější čas pro výsadbu broskví a jiných teplomilných dřevin. Stromky sázíme do sluncem prohřáté pudy, v takové půdě se stromky mnohem lépe ujímají.

Průběžná péče

Plevelné rostliny je potřeba odstraňovat průběžně. Rostliny potřebují výživu, tak doplňujte organické i minerální hnojiva a zapravte je do půdy.

Použité fotografie jsou pod licencí Creative Commons CC0, pixabay.com

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací