Choroby a škůdci pokojových rostlin

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
23. 3. 2016
0 komentářů
Choroby a škůdci pokojových rostlin
Příspěvek stavebníka
Rostliny jsou po zimě často oslabené, a proto se stávají častým cílem škůdců.  V tomto období je nejčastěji napadají různé mšice, molice, svilušky a červci (puklice).

Nejvýznamnější ochranou před škůdci je prevence, tedy pravidelná kontrola rostlin - kontrola stavu nově zakoupených rostlin i kontrola rostlin v případě letnění na venkovním stanovišti. Existují také postřiky, které mohou sloužit jako prevence. I přes tato opatření se však mohou škůdci na rostlinách objevit – rostlinám přes zimu schází ideální podmínky pro růst a snadno škůdcům podlehnou.

Jedna rostlina může nakazit další

Pokud se stanou rostliny obětí škůdců, je důležité zakročit co nejdříve, jinak jedna napadená rostlina může infikovat všechny ostatní. Jak připravit rostliny na sezonu, aby se jim dařilo a škůdci neměli šanci, si přečtěte zde. Problémem často bývá, že si škůdců většinou všimneme až v době, kdy jsou velmi rozmnožení – především u mšic a svilušek. Tito dva škůdci napadají snad všechny pokojové rostliny. Nejnáchylnější jsou rostliny s měkkými stonky a listy.

Mšice

Mšice je jednoznačně největším nepřítelem všech pěstitelů a je nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř jakýkoliv rostlinný druh.  Dosahují velikosti dvou až deset milimetrů a mají měkké tělo. Jejich zbarvení je od světle zelené přes šedohnědou až dočerna. Mšice na napadené rostlině vytvoří velký shluk a velmi rychle se množí. Škodí sáním na listech, někdy i květech, které jsou následně povadlé, zkroucené a mohou ztrácet barvu.

Reklama
Choroby a škůdci pokojových rostlin

Jak na ně

Na mšice pokojových rostlin zabírá obyčejný roztok mýdlové vody, kterým můžeme rostlinu pravidelně ošetřovat. Nezabere-li mýdlový roztok, zakupte v obchodech přípravek s obsahem mastných kyselin nebo pyrethrinu. Ideální je však mšicím nedat šanci hned v začátcích a aplikovat postřik hned na začátku sezony, kdy se mšice líhnou. V přírodě je velkým likvidátorem mšic slunéčko sedmitečné. I jeho larvy si na škůdcích rády pochutnají.

Svilušky

Sviluška je obávaným škůdcem venkovních i domácích rostlin, který patří do rodiny roztočů. Jde o škůdce, kterého velmi těžce postřehnete lidským okem. Svilušky jsou skoro mikroskopičtí roztoči a těžko se hledají, jsou totiž přibližně 0,5 mm velcí. Pohybují se pomalu a na spodní straně listů tvoří husté pavučinky. U pokojových rostlin vysávají žilky a tím i pletivo, což rostlinu značně oslabuje. Rostlina má pak bledší listy, které opadávají.

Reklama

Jak na ně – zkuste mýdlový roztok

Stejně jako u mšic můžeme využít mýdlový roztok. Svilušky se pevně přilepí na listy, a proto je potřeba listy důkladně omýt - například houbičkou. Chemické přípravky aplikujeme formou postřiku. Podle návodu stříkáme zhruba třikrát v udaných intervalech, protože jeden postřik nestačí. Jako prevence proti sviluškám se osvědčilo zvýšit vzdušnou vlhkost nebo rostliny rosit.

Choroby a škůdci pokojových rostlin

Nejlépe funguje prevence

Další prevenci proti chorobám poskytují i biopreparáty na bázi minerálních olejů, které se stříkají na listy. Ty ale nepomohou při silném napadení. Proti molicím, mšicím a mouchám smutnicím můžeme v počátku použít i žluté lepové desky, které škůdce snadno identifikují. Molice jsou drobný, bílý, okřídlený hmyz, který často napadá okrasné rostliny, ale také má rád bylinky či rajčata. Listy napadených rostlin ztrácejí barvu, kroutí se a mohou být pokryty lepivým trusem. Vajíčka jsou proti postřiku odolná, opět zde platí pravidlo, že prevence je nejdůležitější.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací