Oblíbená pokojová rostlina Sansiviera neboli „tchýnin jazyk” vydrží téměř vše

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: květiny
11. 3. 2016
0 komentářů
Oblíbená pokojová rostlina Sansiviera neboli „tchýnin jazyk” vydrží téměř vše
Příspěvek stavebníka
Začínáte-li s pěstováním pokojových rostlin, nebo hledáte-li rostlinu, o kterou se nemusíte příliš starat, pak je Sansiviera ideálním řešením. Patří mezi ty pokojovky, které přežijí, i když je občas zapomenete zalít. Svůj zlidovělý název „tchýnin jazyk“ nedostaly totiž jen tak.

Pro zdárné pěstování všech pokojových rostlin platí, že je důležité si o nich zjistit vše, co ke svému růstu potřebují. To, odkud rostlina pochází ovlivňuje následně celou její péči. Tchýnin jazyk původně rostl v tropické západní Africe, kde je velké horko a sucho, i proto ke svému životu nepotřebuje moc.

Kde se vzal název „tchýnin jazyk“

Sansiviera (dříve také Tenura) je tak nenáročná, že je skoro až nezničitelná. Právě proto si rostliny vysloužily lidové označení tchynin jazyk. Nejsou náročné na zálivku, kvalitu půdy, hnojení ani světelné podmínky. Jako jedna z mála pokojovek poroste i ve stínu, ale na světle se lépe vybarvují listy. Zkrátka není mnoho rostlin, které toho tolik vydrží. Tchýnin jazyk patří do čeledi agávovitých.

Škůdci a onemocnění:

Rostlina nepřitahuje škůdce, může se ale objevit např. štítenka nebo sviluška, také není náchylná k onemocnění. Většinu chorob je ale vyvolána pěstitelskými chybami (např. přelitím).

Reklama

Světlo:

Těmto rostlinám nejvíce prospívá rozptýlené světlo, ale snášejí i lehký polostín. V zimě je třeba rostlině poskytnout prosvětlené místo na východním nebo západním okně.

Teplota a zalévání:

Ideální teplota je 15 °C až 25 °C, v zimě okolo 14 °C. Od jara do podzimu je mírně zaléváme. Poté zeminu necháme proschnout. Během zimních měsíců je potřeba přísun vláhy omezit, zaléváme přibližně jednou za dva až tři týdny podle teploty v místnosti. Pozor na zalévání v zimě - nesmíme dopustit, aby se voda dostala do středu růstové růžice. Rostlina by mohla zahnívat. Pozor! Rostliny nepřeléváme, neměly by stát ve vodě. Přílišná zálivka škodí více, než když občas zapomeneme zalít.

Péče o listy a hnojení:

Listy pouze omýváme, aby nebyly zaprášené. Nemusíme je rosit.Ve vegetačním období přihnojujeme tekutým hnojivem pro pokojové rostliny přidaným do zálivky (max. 1x za měsíc).

Reklama

Přesazování:

Každoroční přesazování není nutné. Sansiviery rostou pomalu, přesazujeme je až poté, co je nádoba příliš těsná. Mladé rostliny přesazujeme přibližně jednou za dva roky, starší pak stačí přesadit jednou za tři roky.

Použité fotografie jsou rostlina zelenec autor: Peter A. Mansfeld, zdroj: Wikimedia commons

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama