SERIÁL: Zahradní architekt radí - trendy v zahradní architektuře a bezúdržbová zahrada

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
29. 3. 2016
0 komentářů
SERIÁL: Zahradní architekt radí - trendy v zahradní architektuře a bezúdržbová zahrada
Příspěvek stavebníka
Ve třetím dílu o realizaci zahrady se dozvíme, jaké jsou trendy, které momentálně ovládají české zahrady a zda existuje bezúdržbová zahrada. Odpovídá zahradní architektka Iva Neumannová.

Trendy v zahradní architektuře

Na jedné straně můžeme v zahradách pozorovat návrat ke klasickým přírodním materiálům. Lidé se již nechtějí obklopovat imitacemi. Opouští se plastový nábytek a nahrazuje ho dřevěný nebo ratanový. Na druhé straně se objevil nový fenomén – plastový plot. Ten je oblíben pro svou bezúdržbovost. Ale viděli jste ho po několika letech? Jeho barva je ošklivě vybledlá a určitě už nevypadá jako plot dřevěný.  Z rostlin si získávají oblibu okrasné trávy. V zahradách jsou z nich vytvářeny celé záhony, zvláště u moderních domů. V poslední době můžeme vidět také více užitkových záhonů, kde si lidé pěstují vlastní zeleninu nebo jahody. A tyto výpěstky jsou opravdu BIO!

SERIÁL: Zahradní architekt radí - trendy v zahradní architektuře a bezúdržbová zahradaSERIÁL: Zahradní architekt radí - trendy v zahradní architektuře a bezúdržbová zahrada

Nebojte se práce na zahradě

Je otázka, proč se lidé tak brání práci na zahradě. Vždyť je to příjemný relax, při kterém jsou vidět hmatatelné výsledky. Kromě krásy květin si můžeme pěstovat vlastní ovoce a zeleninu a přitom budeme mít různorodý pohyb, který nám, kteří pracujeme u počítače, udělá jenom dobře. „Většinou se klienti odborné údržby zahrady obávají, protože s ní nemají zkušenosti a považují ji za příliš složitou. Řešením může být rozšíření projektu o plán péče, který jim vypracuje zahradní architekt, nebo si v prvním roce po založení zahrady pozvou pro jarní a podzimní údržbu odbornou zahradnickou firmu a budou se učit od nich, “ říká Iva Neumannová. O tom, jaké rostliny vybrat na svou zahradu čtete v předchozím díle zde.

Reklama

Je údržba zahrady obtížná?

Majitelé mívají utkvělou představu, že je třeba na zahradě stále něco stříhat, hlavně keře. Opak je pravdou.  Keřům můžeme nechat jejich přirozený tvar a jen po letech je řezem zmladit. U nově vysazených stromů po dobu pěti let děláme tzv. výchovný řez, při kterém se tvaruje, následně do nich zasahujeme jen minimálně. Trvalkám v březnu odstraníme staré květy a list. Přes léto sestříháme jen opakovaně kvetoucí rostliny, jako jsou šanty nebo ostrožky. Když má květina hezké květenství, necháme je přes zimu na okrasu.

SERIÁL: Zahradní architekt radí - trendy v zahradní architektuře a bezúdržbová zahrada

 

Reklama
SERIÁL: Zahradní architekt radí - trendy v zahradní architektuře a bezúdržbová zahrada
 Zahradní ateliér Iva Neumannová nabízí studii  nebo kompletní projekt zahrady, pomoc při realizaci zahrady svépomocí, tzv. zahradní coaching a odborné individuální konzultace. Iva Neumannová studovala na Vyšší odborné škole zahradnické v Mělníku, obor Zahradní a krajinná tvorba a na České zemědělské univerzitě v Praze -Suchdole, obor Zahradnictví. V průběhu celého roku působí v Praze a okolí, v letních měsících také v jižních Čechách. Její tvorba je inspirována krásou anglických zahrad.
Použité fotografie jsou z archivu Ivy Neumannové a další pod licencí Creative Commons CC0, pixabay.com
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama