SERIÁL: Zahradní architekt radí - na co myslet při plánování zahrady

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: trávník
15. 3. 2016
0 komentářů
SERIÁL: Zahradní architekt radí - na co myslet při plánování zahrady
Příspěvek stavebníka
Plánujete novou zahradu? V čtyřdílném seriálu vás provedeme tím, jak postupovat od návrhu až po realizaci. Založení nové zahrady si zaslouží stejnou pozornost jako projekt vašeho domu. Zahrada se významně podílí na celkovém dojmu z obydlí, ale především ovlivňuje to, jak se doma cítíte. Nepodceňujte proto její založení a spolupracujte s odborníky.

Spolupráce s odborníky může probíhat na různých úrovních. Zahradní architekt vám vypracuje studii nebo kompletní projekt nové zahrady. Studie ukazuje v půdorysu zahradně-architektonické řešení zahrady. Kompletní projekt obsahuje nejen půdorys nové zahrady ale i seznamy rostlin a jejich umístění v zahradě, případné detaily v řezu, průvodní zprávu a finanční rozpočet realizace zahrady. Kompletní projekt je pak podkladem pro realizační firmu, která na jeho základě založí novou zahradu, což na základě studie není možné. Projekt je samozřejmě dražší než studie. Pokud byste chtěli zvolit variantu nejlevnější, můžete si zahradního architekta pozvat pouze na konzultaci a pak při realizaci zahrady svépomocí vycházet z jeho rad. Toto řešení je ale spíše vhodné pro ty z Vás, kteří již máte se zahradou zkušenosti. Cena hodiny konzultace se pohybují řádově v několika set korunách.

Zahradní coaching

V poslední době se objevuje kombinace, kdy zahrada vzniká v úzké spolupráci zahradního architekta a budoucího majitele. Takzvaný zahradní coaching spočívá v tom, že zahradní architekt vytvoří studii zahrady a dále vede odbornými radami svého klienta při jeho tvorbě zahrady svépomocí. Pomáhá s vytýčením ploch, nákupem a rozmístěním rostlin. Klienti si sami připravují plochy záhonů, vysazují rostliny a zakládají trávník. Jednak je tato varianta nejlevnější a jednak touto cestou získávají noví majitelé k zahradám vztah hned od počátku. Je to však služba nová a ne všichni zahradní architekti ji poskytují.

Je nutné ke spolupráci přizvat zahradního architekta?

Pokud se vám zdá, že jsou finance na zahradního architekta zbytečně vydané, pak věřte, že řadu nákladů vám odborník ušetří. „Promyšlená výsadba naopak peníze šetří. Zahradní architekt zná finální velikost rostlin i rychlost jejich růstu, proto správně určí v jaké vzdálenosti je od sebe sázet. Stejně tak zná jejich nároky na půdu, vláhu, zda potřebuje rostlina umístění na sluníčku či ve stínu To vše přispívá k tomu, že keř nebo strom v zahradě hezky roste a pro vás je radost se na zahradu dívat. Odborník také umí vytvořit zahradu nejen hezkou ale i funkční. Technickým prvkům v zahradě, jako je například cestní síť, dřevník, altán apod. dá to správné místo. Zahradní architekt také poradí, do kterých rostlin se vyplatí investovat. Například keře mají rozdílnou velikost ročních přírůstků větví.  Nevyplatí se tedy utrácet za vysoké keře s velkým ročním přírůstkem. U nich postačí koupit menší a levnější sazenice, které velmi rychle dosáhnou požadované velikosti.“ popisuje některé praktické výhody spolupráce s odborníkem zahradní architektka Iva Neumannová.

Reklama

Rozpočet stanovte hned v začátcích

Rozhodující je rozpočet, který je nutné stanovit již na začátku realizace. Podle něho pak vybíráte hlavně architektonické prvky v zahradě - velikost terasy, materiály cest, množství zídek apod. Rostliny již nejsou nejdražší položkou, ale i zde se rozhodujeme, jak velké rostliny koupíme, protože vysoké keře a stromy jsou přirozeně dražší, než rostliny nižšího vzrůstu. Roli také hraje typ výsadeb, kdy například metr čtvereční osazený trvalkami je dražší než metr osazený keři.

1. Fáze - funkční rozvržení zahrady

O zahradě byste měli přemýšlet stejně, jako přemýšlíte o logickém uspořádání domu. Odpovězte si proto nejprve na otázky typu: kde chceme mít sezení a kde budete parkovat? Na co chcete mít výhled z kuchyně nebo obýváku? Zvažte praktické věci jako velikost terasy, trávníku a záhonu. Chcete dřevník blízko domu, abyste dřevo nenosili přes celou zahradu a tak podobně.

 

Reklama

Zahradní ateliér Iva Neumannová nabízí studii nebo kompletní projekt zahrady, pomoc při realizaci zahrady svépomocí, tzv. zahradní coaching a odborné individuální konzultace. http://www.zahradni-atelier-in.cz/.

Iva Neumannová studovala na Vyšší odborné škole zahradnické v Mělníku, obor Zahradní a krajinná tvorba a na České zemědělské univerzitě v Praze -Suchdole, obor Zahradnictví. V průběhu celého roku působí v Praze a okolí, v letních měsících také v jižních Čechách. Její tvorba je inspirována krásou anglických zahrad. Čtěte 2. díl: Zahradní architekt radí - jak vybrat rostliny pro vaši zahradu čtěte. Použité fotografie jsou z archivu Ivy Neumannové.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama