Zahradní kalendář: na co byste neměli v březnu zapomenout

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
5. 3. 2016
0 komentářů
Zahradní kalendář: na co byste neměli v březnu zapomenout
Příspěvek stavebníka
Každý měsíc vám budeme přinášet shrnutí úkolů, které na vás na zahradě čekají a na které byste neměli zapomenout. Březen pro většinu zahrádkářů, ale i domácích pěstitelů, znamená konec zahálky. Delší dny a vyšší teploty jasně signalizují, že práce na zahradě začínají.

Prostříhejte stromy

Nestihli jste ještě prořezat stromy a keře? Odstraňte především vše suché a nemocné. Počátkem měsíce proberte keřové lístky a odřízněte těsně nad zemí přestárlé větve. Vytvarujte živé ploty z listnáčů a koncem měsíce přistřihněte jehličnaté a stálezelené ploty. Nezapomeňte na ovocné stromy, bližší informace, jak je prostříhat naleznete zde. Pokud se však na sestřih stromů svépomocí necítíte, zavolejte odborníka.

Pozor na ostré slunce

Pozor na ostré sluneční paprsky, kterým rostliny přes zimu odvykly. Stálezelené a časně rašící choulostivé dřeviny nadále chraňte chvojím nebo agrotextilií. Po oteplení postupně odstraňujte ochranné kryty a nastýlku, tedy organickou hmotu, která zakrývá povrch půdy. Rozvažte sloupovité jehličnany.

Zahradní kalendář: na co byste neměli v březnu zapomenout
Reklama

Jarní cibuloviny ožívají

Jarní cibuloviny, jako jsou tulipány, narcisy nebo hyacinty se pomalu probouzejí k životu. Přihnojte je plným hnojivem. Cibulnaté a hlíznaté květiny spotřebují během vegetace velké množství zejména dusíku, draslíku a fosforu.

Zasaďte otužilé letničky

Už se nemůžete dočkat kvetoucí zahrady? Ven můžete zasadit prvosenky. Pokud vám právě odkvetly za okny, nevyhazujte je, po přezimování venku znovu pokvetou. Více o jejich pěstování se dozvíte zde. Vysaďte otužilé letničky, jako je vlčí lob, letní cypřišek, slézovec, nebo hrachory - v létě Vám vytvoří krásné aranžmá. Připravte záhony na jarní zásev a zryjte je. Nepracujte však s příliš mokrou půdou. Vhodnou dobu poznáte, když naberete půdu na lopatu, nelepí se a po nadhození se rozpadává na menší hrudky. Na nasáklé trávníky po zimě vůbec nevstupujte.

Vřesoviště a úklid skalky

Máte-li na zahradě vřesoviště, odstřihněte odkvetlé části a přidejte k nim rašelinu nebo substrát pro rododendrony. Uvidíte, jak se po zimě rychle vzpruží. V břenu můžete provést také úklid skalky. Vyberte kameny a vše, co tam nepatří, doplňte kamennou drť nebo hlínu.

Reklama

Jarní čištění jezírka

Nezapomeňte na jarní údržbu jezírka. Choulostivé rostliny ošetřete, ale ještě nevybírejte z bezmrazých prostor. Spadané nečistoty a plovoucí zbytky listí a rostlin mechanicky sesbírejte z hladiny síťkou nebo skimmerem. Zkontrolujte ukončení fólie a břehy jezírka. Až dosáhne teploty vody 10° C, opatrně začněte krmit ryby, a to lehce stravitelným krmivem. 

Zahradní kalendář: na co byste neměli v březnu zapomenout

Sázejte rajčata a kořenovou zeleninu

Chcete-li pěstovat zeleninu, nyní je ideální doba pro sázení a předpěstování rajčat. Na záhonech sejte kořenovou zeleninu, pór, špenát, cibuli, nebo jarní česnek. Do studeného pařeniště můžeme vysévat již v polovině března, zde je možné řádky ředkviček kombinovat s řádky mrkve k rychlení. Ve skleníku či na parapetu předpěstujte papriku.

Reklama

Pečujte o pokojové rostliny

Tento měsíc byste se měli věnovat také pokojovým rostlinám. Po zimě jsou zesláblé, nevypadají dobře a mohou být náchylnější k chorobám a napadení škůdců. Přesaďte je, nahraďte vyčerpanou zeminu a zahnojte je. Více o jarní péči pokojových rostlin se dočtete zde. Použité fotografie jsou pod licencí Creative Commons CC0, pixabay.com

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama