Díl 2. Elektronické zabezpečení objektu: novinky v oboru a zabezpečení zahrady

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
8. 3. 2016
0 komentářů
Díl 2. Elektronické zabezpečení objektu: novinky v oboru a zabezpečení zahrady
Příspěvek stavebníka
Zabezpečení objektu by mělo být běžnou součástí vaší nemovitosti. Také v této oblasti, jde vývoj kupředu a na trhu je k dostání řada nejrůznějších mechanismů. Přečtěte si, jaké vlastnosti by měl mít kvalitní bezpečnostní systém a jaké možnosti jsou v současné době k dispozici.

Shrnutí prvního dílu:

V předchozím díle jsme upozornili na to, že nejdůležitější je vybrat si na začátku mezi drátovým a bezdrátovým řešením. Oba systémy fungují tak, že alarmy jsou propojené s čidly, která jsou umístěna v různých částech domu. Drátový systém se doporučuje při celkové rekonstrukci nebo stavbě domu, kdy jsou dráty vedeny jako elektřina ve zdích. Čidla v druhém případě fungují bezdrátově. Nejčastější a nejefektivnější ochranu před vloupáním představuje kombinace magnetického a pohybového čidla.

Jak zabezpečit zahradu?

Zahradu lze zabezpečit řadou koncových čidel. Ideální jsou pohybová čidla, která například spustí světlo a vy tak vidíte pohyb, který se na zahradě děje. Pokud bojujete se zloději měděných plechů, je možné například nainstalovat na okapy otřesová a náklonová čidla, která se spustí, jakmile dojde k narušení jejich standardní polohy. Čidlo vám vyšle SMS zprávu, která vás informuje o tom, že se hýbe například levý přední okap a podobně. Otřesová čidla lze dát rovněž k oknům - ta se spustí vlivem tlakové vlny, když sklem prolétne nějaký předmět. Moderní systémy jde propojit jak se světlenými, tak pohybovými fotočidly. Řešení je skutečně mnoho. V případě, že si chcete dát na zahradu kamerový systém, se ujistěte, že kamera zabírá jen vaši zahradu. V opačném případě, když kamera zabírá také část sousední zahrady, vždy potřebujete povolení od majitele daného pozemku.

Díl 2. Elektronické zabezpečení objektu: novinky v oboru a zabezpečení zahrady
Reklama

Jak bezpečnostní systém funguje

Obsloužit bezpečnostní systém není nic složitého. V dnešní době, pokud si nepřejete, nemusíte zadávat bezpečnostní kód. Stačí mít na klíčích nebo jinde po ruce čip o velikosti desetikoruny, který přiložíte ke čtečce, a systém se deaktivuje. „Mechanismus lze ovládat také jednoduše pomocí mobilních aplikací. Když přijde domů návštěva, která nevlastní čip, můžete ji  pohodlně přes chytrý telefon pustit domů. Zároveň není problém kdykoliv místo čipu používat bezpečnostní kód," vysvětlujeodborník na bezpečnostní systémy Martin Komůrka ze společnosti Millenium Systems.

Spolupráce s bezpečnostní agenturou

Aby byl systém úplný a fungoval opravdu efektivně, je dobré si zaplatit bezpečnostní agenturu, která v případě spuštění alarmu přijede na místo. Ceny se mohou různit podle jednotlivých agentur, nicméně obvykle se pohybuje v řádech stokorun za měsíční službu, vybírat můžete z různých tarifů. Zpravidla také platí, že čím vyšší částku platíte, tím se snižuje cena výjezdů v případě, kde není na místě zaznamenán narušitel. Bezpečnostní agentury jsou pojištěné a náhrady škody běžně garantují. „Z praxe víme, že je mnohem snazší získat náhradu škody od bezpečnostní agentury než od zloděje, kterého policie chytne. Často jsou škody nižšího rozsahu - do 10 000 Kč. Poškozený pak musí peníze vymáhat přímo od pachatele, což bývá velmi komplikované,“ upozorňuje na rizika Martin Komůrka.

Díl 2. Elektronické zabezpečení objektu: novinky v oboru a zabezpečení zahrady
Reklama

Trendy  - propojitelné, dálkově ovládané a snadno nastavitelné

Mobilní aplikace válcují svět, takže ani bezpečnostní systém nesmí zůstat po zadu. Jak jsme již zmínili aktivace a deaktivace je maličkost, kterou zvládnete dvěma tahy na chytrém telefonu. Navíc také vidíte, které části domu nebo bytu jsou momentálně zajištěné či odjištěné nebo zapnuté. Kromě ovládání přes mobilní aplikace a již zmiňované čipy se také bezpečnostní řešení stále více propojují s domácími službami. "Velkým trendem je přetvoření bezpečnostního systému na takzvaný ´chytrý dům´. Například ústředna měří teplotu v domácnosti, a pokud ji chcete regulovat, jednoduše kliknete na tlačítko a teplotu na dálku snížíte třeba z kanceláře. Systém Jablotron 100, se kterým nejčastěji pracujeme, nabízí všemožná napojení na různé prvky, jako je propojení s hlavním jističem, což je praktické zejména na chalupách, nebo když odjíždíte na delší dobu dovolenou a chcete elektřinu vypnout na dálku. Systém jde spojit také se zvonkem u dveří, kdy návštěvě přes tablet z práce pohodlně otevřete dveře. Z bezpečnostního systému si můžete udělat také modul pro zjištění stavu spotřeby energie. V zásadě je možné říci, že vše, co je na elektriku může bezpečnostní systém Jablotron 100 ovládat,“ říká Martin Komůrka.

 Martin Komůrka je odborník na bezpečnostní systémy ve firmě Millenium Systems, která se věnuje prodeji a instalaci bezpečnostních systémů. Na českém trhu společnost působí již od roku 1999.

Čtěte více: Díl 1. Elektronické zabezpečení objektu: vybíráme bezpečnostní systém. Použité fotografie jsou pod licencí Creative Commons CC0, pixabay.com

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací