Díl 1. Elektronické zabezpečení objektu: vybíráme bezpečnostní systém

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
4. 3. 2016
1 komentář
Díl 1. Elektronické zabezpečení objektu: vybíráme bezpečnostní systém
Příspěvek stavebníka
Přemýšlíte o zabezpečení své nemovitosti? V dnešní době se jedná o vcelku běžnou věc, navíc již dávno neplatí, že se zabezpečují jen drahé objekty. Pokud si vyberete vhodný bezpečnostní systém, uchrání vás před krádeží nebo před přírodními živly. Pozor si dejte zejména při výběru - trh je zavalen nejrůznějšími elektronickými bezpečnostními systémy, vybírejte proto dobře a jen u licencovaných firem.

Důležitá volba – drátový nebo bezdrátový systém

Na úplném začátku je dobré se rozhodnout, zda zvolíte drátové nebo bezdrátové řešení zabezpečení. Systémy fungují tak, že alarmy jsou propojené s čidly, která jsou umístěna v různých částech domu. Oba systémy lze později kombinovat, nicméně časné rozhodnutí vám ulehčí práci.  Drátový systém se doporučuje při celkové rekonstrukci nebo stavbě domu. Dráty jsou vedeny jako elektřina ve zdích. Dobu instalace je těžké specifikovat, protože se odvíjí od fáze stavby. Kabely se zasádrují během hrubé stavby a čidla s ústřednou se připojují až v konečné fázi po vymalování. Výhodou drátového systému je cena, která je asi o polovinu levnější, a také to, že většina aktualizací probíhá vzdáleně přes internet. Alternativu představuje bezdrátový systém. Instalace je velmi jednoduchá a zpravidla netrvá déle než jeden den. Součástí obou řešení je ústředna o velikosti zhruba 30 x 20 cm, která se instaluje většinou na skryté místo v bytě.

Jaká zvolit bezpečnostní čidla?

Existuje již mnoho koncových čidel, od magnetických, pohybových přes otřesová až po záplavové detektory. „Nejčastější a nejefektivnější ochranu před vloupáním, kterou vždy doporučujeme, představuje kombinace magnetického a pohybového čidla. Magnetické čidlo se zpravidla instaluje na dveře a identifikuje jejich otevření. To je však v případě, že by zloděj do dveří vyvrtal otvor a dveře zůstaly zavřené, k ničemu. Proto systém doplňujeme také pohybovým čidlem, které reaguje na pohyb v místnosti,“ popisuje odborník na bezpečnostní systémy Martin Komůrka ze společnosti Millenium Systems.

Díl 1. Elektronické zabezpečení objektu: vybíráme bezpečnostní systém
Reklama

                                                                                                                                            Zroj: Jablotron.cz „Výhradně pracujeme s českým produktem Jablotron 100, který je velmi komplexní a dokáže ochránit i před ohněm či záplavou. Když tato čidla zjistí pohyb, okamžitě objekt vyfotí a majiteli pak přijde na mobilní telefon MMS zpráva nebo email. Možností propojení je skutečně celá řada," říká Martin Komůrka. Existují například také záplavové detektory, které se montují obvykle pod umyvadla nebo do sklepních prostor. Bezpečnostní systém lze propojit také s elektrickými zámky nebo infrazávorami atd.

Pes doma nevadí

Mnoho českých rodin jistě řeší problém, co s domácím mazlíčkem, když je objekt střežen alarmem, a to i zevnitř. „Domácí zvířata nejsou žádný problém, pohybová čidla lze nastavit tak, že snímají prostor až od určité výšky. Navíc čidla umístěná v jednotlivých místnostech spolu komunikují. Pokud si majitel například přeje speciální nastavení, kdy se spustí jedno čidlo, ještě než vyhlásí celkový poplach, ověří si situaci s dalšími čidly v jiných místnostech. Pokud ta narušení nehlásí, alarm se nespustí a nedojde k falešnému poplachu, což se hodí v případě, kdy pes vyskočí například na stůl nebo na křeslo a naruší monitorovanou výšku,“ popisuje princip a komunikaci čidel bezpečnostního systému Martin Komůrka.

Díl 1. Elektronické zabezpečení objektu: vybíráme bezpečnostní systém
Reklama

Vybírejte spolehlivého dodavatele

Než se rozhodnete bezpečnostní systém nainstalovat svépomocí, měli byste znát rizika, na která můžete narazit. Koupí levných čínských výrobků sice ušetříte, ale na druhou stranu vám nikdo nezaručí, že je váš majetek skutečně v bezpečí. „Některé levnější varianty mohou často způsobit falešný poplach, a když člověk odjede na dovolenou, je mu ječící alarm u domu na nic. Vybrat si odbornou firmu se vyplatí také kvůli tomu, že tito poskytovatelé jsou certifikovaní, spolupracují s bezpečnostní agenturou, která je pojištěna a garantuje vám náhradu škody do značné výše. Obecně doporučuji, najít si poskytovatele na webu justice.cz a zkontrolovat si, zda má živnostenské oprávnění na manipulaci s elektrickým proudem, ale i koncesi na zabezpečování a ochranu majetku. Naše firma pracuje výhradně s produkty české firmy Jablotron, která má bezpečnostní systémy na velmi vysoké úrovni,“ popisuje Martin Komůrka. Za zabezpečení bytu zaplatíte zhruba 12 až 18 tisíc korun, zabezpečení domu pak vyjde asi na 30 tisíc.

 Martin Komůrka je odborník na bezpečnostní systémy ve firmě Millenium Systems, která se věnuje prodeji a instalaci bezpečnostních systémů. Na českém trhu společnost působí již od roku 1999.

V druhém dílu o zabezpečení domu se dozvíte, jak si zabezpečit zahradu a jaké moderní trendy se dnes v zabezpečování objektů používají. Čtěte zde. Použité fotografie jsou pod licencí Creative Commons CC0, pixabay.com a jablotron.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací