Článek třetí: Realizace

Autor: Irena a Zdeněk (9 příspěvků)
30. 1. 2016
0 komentářů
Článek třetí: Realizace
Příspěvek stavebníka
Jak jsme předpokládali, zdržení začalo už na začátku – porouchal se domluvený bagr a sehnat náhradu takhle narychlo nebylo očividně tak snadné, takže už v úvodu máme týden zpoždění.

Když jsem se byla poprvé podívat, jak vypadají konečně vybagrované základy + zářez do svahu, nevěřila jsem vlastním očím. Nečekala jsem takové díry v zemi a té hlíny a kamení, co se odtěžilo. No, alespoň nebudeme potřebovat dokupovat zeminu na terénní úpravy. Stavitel říkal, že v takových podmínkách, kde je všude hromada kamení ještě dům nerealizoval, proto musíme základy vybetonovat co nejdřív, aby se dál nedrolily a my se nezačali topit v objemu betonu, který by tam zahučel. Teď, když vidím, jak se celá spodní stavba rozeběhla a kolik navazujících věcí je potřeba zařídit, tak jsem více než ráda, že jsme se rozhodli nechat to na odbornících a naši iniciativu při stavění necháme na horní stavbu, kde budeme moct dělat vnitřní stěny z panelů sami. Po začištění pasů a kontrolním dnu s naším stavebním dozorem (mimochodem vřele doporučuju – pohlídá věci, které by nás ani nenapadlo hlídat), přišla na řadu samotná betonáž pasů a desky. Nechtěli jsme ve sklepě žádné rozvody vody ani kanalizace, takže o to je jednodušší betonáž. Potom se navařila hydroizolace a hurá na stěny. Museli jsme domluvit přesné umístění prostupů ve stěnách – napojení na vodu, kanalizaci, elektro a hlavně přípravu na prostup pro tepelné čerpadlo. A už to roste. Nejvíc se těším, až se poprvé budeme moct projít po stropě nad sklepem – plánujeme tam i balkón. Takový super výhled nemohl zůstat bez využití. Vzhledem k tomu, že budeme sklep končit před zimou, musíme s firmou domluvit, jak ji zazimovat, aby nijak neutrpěla.

V této fázi, kdy už jsou skutečné rozměry domu jasné, začínáme s firmou Ekopanely řešit další postup. Co nás samozřejmě zajímá nejvíce je rozpočet a termíny. Máme sice nějaký předběžný propočet, ale jak to bude přesně, uvidíme. Neodolala jsem a projekt, který máme zpracovaný jsem poslala i do jiných firem, které dělají dřevostavby. Přece jenom jsme chtěli vědět, jak cenově vychází jiný systém, než pro jaký jsme se rozhodli, respektive jestli to ještě nějak celé nepřehodnotíme. Vybírala jsem zase jen firmy z regionu – stavební firmy z daleka by se prodražili jenom tou dopravou… A světe div se. Poslala jsem to asi 5-ti firmách, z toho mi reagovali jen 3, že se tím budou zabývat, a skutečně se tím zabývala jen jedna!!! To nechápu. Ostatní nereagovali, i když jsem jim psala…každopádně ta jedna firma, která se mnou řešila i různé podrobnosti, nám poslala rozpočet, který po porovnání s tím, co nám poslali Ekopanely, vycházeli asi o 10% víc, než oni. Takže pokračujeme podle plánu. Pro zajímavost ještě budu obeslané firmy urgovat, čistě pro náš klid duše, že jsme se rozhodli správně.

Náklady

Název položkyCena
Svislé a kompletní konstrukce
157 861 Kč
Zakládání pasy vč. zákl. desky
125 304 Kč
Zemní práce
56 006 Kč
Celkem339 171 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Irena a Zdeněk (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací