Postup pokládky střešní šindele IKO Cambridge Xtreme

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: střešní krytina
3. 11. 2015
3 komentáře
Postup pokládky střešní šindele IKO Cambridge Xtreme
Příspěvek stavebníka
Zbývá už jen pár týdnů na zastřešení domů před zimou. Rozhodli jsme se pro Vás otestovat postup pokládky střešního šindele Cambridge Xtreme 9,5°, který se chlubí možností bezpečného ukládání již od 9,5°sklonu střechy.

Střešní šindele vyrábí firma IKO. Důvody, proč bychom se měli rozhodnout pro Cambridge Xtreme 9,5°, nám popsal pan Víťa Joura: „Obecně střešní šindele jsou lehkou střešní krytinou, tudíž nezatěžují střechu. Hravě odolávají extrémům počasí v podobě krupobití, vichřice, případně velkého množství sněhu. Snadno se instalují na střechu i svépomocí. Mají dobrou cenu, minimální prořez, který se pak vyhazuje jako odpad a není třeba dokupovat žádné drahé doplňky.“ Pro montáž střešního šindele potřebujeme mít krov, případně vazníky zaklopeny dřevěným záklopem. Nepotřebujeme však latě ani kontra latě. Dále budeme pro montáž potřebovat kromě šindele Cambridge Xtreme 9,5° také šindel IKO Superglass 3Tab, ze kterého vytvoříme startovací řadu. Dále nároží a hřeben, plechování na okap a štít, odvětrávací pás, hřebíky, tmel, kladívko, nůž na řezání šindele, podkladní fólii - pojistnou hydroizolaci.

Postup pokládky střešní šindele IKO Cambridge Xtreme

Na zaklopenou střechu připevníme okapní plechy a dále položíme první vrstvu pojistné hydroizolační fólie. Fólii ve spodní části přilepíme pomocí tmelu k oplechování. Po uložení fólie přidáme na fólii z boční strany štítové oplechování. Z šindele IKO Superglass 3Tab odřízneme tři volné pásy šindele a zbývající pás s asfaltovou hranou začneme ukládat na střechu ve směru od nároží. Důležité je, aby byl šindel natočen asfaltovou částí směrem k dolnímu okraji střechy. Šindel zespodu přilepíme tmelem k pojistné hydroizolaci a ve štítu k oplechování.

Reklama
Postup pokládky střešní šindele IKO Cambridge Xtreme

Následně zahájíme pokládku zvoleného šindele IKO Cambridge Xtreme 9,5°. Opět začneme od nároží. Šindel pokládáme na startovací řadu a jednotlivé šindele vedle sebe ukládáme na sraz. Je důležité dodržet, aby nevznikl spoj dvou šindelů těsně nad sebou, ale vždy s minimální převazbou 5 až 10cm. Šindele IKO Cambridge Xtreme 9,5° se do záklopu přichytí 4 hřebíky, které se přibijí mezi dvě bílé linky vyznačené na šindeli, vždy cca. 2,5 cm  a 25 cm od každého rohu. Každá vyšší řada se zarovnává na výseky spodního šindele, tak aby šindele na střeše vytvářely plastický efekt a dostatečně překryly hřebíky. Nezapomeňte vždy slepit ocharnnou fólii na zadní straně šindele. Tím dojde k přilepení šindele ke svému podkladu. Pro hřeben a nároží použijeme šindel IKO Superglass 3Tab. Pás nařežeme na tři sešikmené pruhy, které následně hromadně v ruce ohneme na úhel 90°. Nárožní šindel lze poté ukládat po jednom nebo dvou kusech šindelů na sobě.

Postup pokládky střešní šindele IKO Cambridge Xtreme
Reklama

V případě hřebene je třeba doplnit pod šindele větrací pás a následně lze postupovat stejnou metodou jako u hřebene.

VIDEO

BONUSOVÁ VIDEA

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací