LINDAB RADÍ: NEBOJTE SE MONTÁŽE OKAPŮ SVÉPOMOCÍ!

Autor: LINDAB (8 příspěvků)
Kategorie: Střešní okna
30. 9. 2015
0 komentářů
LINDAB RADÍ: NEBOJTE SE MONTÁŽE OKAPŮ SVÉPOMOCÍ!
Příspěvek stavebníka
Okapový systém Lindab Rainline z prvotřídní švédské oceli je již řadu let nejprodávanější na českém trhu. K jeho nesporným výhodám a oblibě patří i velmi snadná montáž. Tu ocení nejen profesionální řemeslníci-klempíři, ale i šikovní majitelé rodinných domů, chat a chalup, kteří se na zvelebování svých nemovitostí rádi sami podílejí. Jednoduchost a rychlost montáže okapů Lindab Rainline tkví v tom, že jde o stavebnicový systém, na který nepotřebujete žádné speciální nářadí.

Pro ty, kdo se chtějí pustit do montáže okapů Lindab Rainline sami, slouží speciální web Lindabu www.okapyprovas.cz. Zde si můžete spočítat počet jednotlivých dílů okapového systému potřebný pro váš dům a také si vyzkoušet, jak zajímavě lze barvu okapů kombinovat s barvou střechy, fasády a okenními rámy tak, aby celý váš dům s okapy Lindab tvořil esteticky dokonalý celek. Při nákupu se přesvědčte, že okapový systém skutečně obsahuje vše, co je ke zkompletování potřeba: spojky, objímky, mezikusy. Řada prvků systému Lindab Rainline (jako např. žlabový kotlík, žlabové čelo, objímka svodu) mají na sobě jasně vyražené logo Lindab. Podle toho poznáte, že se jedná o skutečně originální okapy od Lindabu. Jako základní nástroje pro montáž vám postačí nůžky na plech, pilka na železo a gumová palička. Nepotřebujete nic letovat ani lepit jako u jiných materiálů. Do montáže se můžete pustit v kterémkoli ročním období. Dokonce i tehdy, když mrzne. Žlaby se spojují pomocí patentované žlabové spojky s tzv. bajonetovým uzávěrem a těsněním z odolného EPDM materiálu, díky němuž je spoj trvale těsný. Přitom můžete okapový systém kdykoli rozebrat a znovu složit. Snadná montáž a demontáž se hodí například pro horské chalupy, kde jsou okapy namáhány velkým množstvím sněhu, a tak je mnoho majitelů raději na zimu sundá a na jaře opět namontuje zpět.

LINDAB RADÍ: NEBOJTE SE MONTÁŽE OKAPŮ SVÉPOMOCÍ!

Ve prospěch okapového systému Lindab Rainline mluví i to, že předlakovaná švédská ocel o síle 0,6 - 0,7 mm je bezúdržbová, takže na okapy nebudete muset více než 30 let téměř sáhnout. Vybírat si je možné ze tří barevných odstínů u řady Rainline Standard a 10 barevných odstínů v řadě Rainline Elite včetně metalických.

Reklama

1) Podokapní žlaby se montují ve spádu minimálně 5 mm/m. Na každých 10-12 m délky podokapního žlabu by měla být jedna svodová roura.

2) Samotnou montáž začněte upevněním žlabových háků. Pro zjednodušení a správné vyspádování žlabu si na hácích označte tužkou místo ohybu. Nezapomeňte si háky očíslovat. Nejmenší doporučený spád podle ČSN je 5 mm/m. Namontujte první a poslední hák a natáhněte mezi nimi provázek. Poté namontujte další háky v linii vytyčené provázkem. Háky se montují na latě nebo na bednění nad krokvemi, s rozestupy cca 90 cm.

3) Háky přišroubujte nebo přibijte hřebíky. Pokud je délka podokapního žlabu větší než 12 m, montují se žlaby se spádem od středu ke krajům (ke svodům). K ohýbání dlouhých háků můžete použít originální ohýbačku Lindab, případně lze hák ohnout ve svěráku přes trubku o průměru min. 20 mm tak, aby ohyb byl plynulý. Při ohýbání háků vezměte v potaz, že přední hrana okapního žlabu by měla být níže zadní hraně.   4) Na žlabu si označte místo, kde umístíte žlabový kotlík. Vyřízněte otvor pilkou na železo nebo jej vystřihněte nůžkami na plech. Okraj střižné hrany ohněte dolů kleštěmi.   5) Zasuňte přední část kotlíku pod návalku žlabu a pomocí upínacího systému v zadní častí kotlík připevněte. Žlabový kotlík OMV se liší od běžných kotlíků upínacím click systémem v zadní části. Tento systém umožňuje osadit kotlík během několika vteřin. Upínací systém sám zafixuje kotlík do správné polohy a zároveň zajistí potřebnou pevnost spoje. Kotlík OVM okapového systému Lindab Rainline prošel nyní na jaře inovací: jazýček žlabového kotlíku, zasunutý do návalky žlabu, je nyní delší a profilovaný, spoj kotlíku a žlabu je tak pevnější. Díky tomu se zvyšuje odolnost okapového systému například při působení tlaku sněhu na žlab.

Reklama

6) Osaďte žlabové čelo RG, jehož snadnou a rychlou montáž umožňuje jeho tvar a čtyřnásobná lamela z EPDM materiálu. Čelo se aplikuje pouhým naražením na konec žlabu pomocí gumové paličky, bez nutnosti tmelení a používání nýtů. Čelo je univerzální, tzn. je použitelné pro levou i pravou stranu; nepotřebné ouško čela snadno odlomíte díky částečné perforaci. Čelo Lindab RG lze opakovaně demontovat a opět osadit bez ztráty pevnosti spoje. Díky celkové koncepci zabere osazení tohoto čela pouze několik vteřin.   7) Nyní usaďte podokapní žlab. Pokud používáte háky se samozaklapovacím upnutím, položte žlab návalkou do přední části háku a pak jej zaklapněte v zadní části dolů do háku. Jestliže jste zvolili háky s ohebnými příchytnými jazýčky, ohněte je přes okraj položeného žlabu.

8) Žlaby spojte pomocí důmyslných spojek RSK. Osaďte spojku tak, aby v místě spojení žlabu byla mezera 2-3 mm. Poté zacvakněte bajonetový uzávěr a zabezpečte proti vycvaknutí pojistným jazýčkem. Spoje není třeba tmelit ani nýtovat. Spojku lze osadit bez nářadí. Osazení zabere jen pár vteřin.   9) V případě většího přesahu střechy je nutné mezi kolena svodové roury osadit mezikus potřebné délky - tak, abyste se dostali k napojení na svodovou rouru, která bude umístěna na fasádě. Délku mezikusu si snadno stanovíte podle tabulky na webu http://www.okapyprovas.cz/montaz.php. Dále namontujte objímky svodových rour – nejméně dvě na každý samostatný díl roury. Maximální vzdálenost mezi objímkami je 2 m. Máte-li upravenu délku mezikusu svodové roury podle tabulky, připojte k němu dvě kolena a napojte na žlabový kotlík. Dále napojte svodovou rouru, jejíž délku si předem upravte. Osaďte výtokové koleno a upevněte je nýty nebo šrouby. Usaďte svodovou rouru do svislé polohy a uzamkněte zámky objímek. Pokud zaústíte odpadovou rouru do kanalizace, je možné použít filtr a spodní díl odpadové roury s označením BUTK.   10) Na závěr odstraňte všechny drobné odřezky, špony a piliny z povrchu žlabů a rour. Všechny montované prvky systému Lindab Rainline do sebe perfektně zapadají, takže osazení okapů u rodinného domu se střechou o ploše 200 m2 lze provést během jediného dne. Můžete tak ušetřit spoustu hodin práce.

Pokud si na montáž okapů přece jen sami netroufáte, můžete využít prověřené certifikované klempířské firmy, které vám v Lindabu doporučí. Odborníci z Lindabu vám navíc zajistí bezplatné poradenství – např. návrh vhodného technického řešení pro vaše okapy. Když poptáte okapy Rainline Elite či Rainline Standard přímo u Lindabu, získáte od dubna slevu 20 % a více. A pokud se nakonec rozhodnete dát své střeše úplně nový kabát z prvotřídní oceli včetně okapů, je na to právě teď ten správný čas. Lindab vám totiž poskytne na vybranou střešní krytinu 20% slevu. Ušetříte peníze - a k tomu se vyhnete problémům, které by vám mohly nastat, kdybyste kombinovali střešní komponenty od různých výrobců.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
LINDAB (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací